Social

La 13 ani isi alapteaza fiica si fratele de aceeasi virsta

Ana-Maria Cantia
13 mai 2008 1772 vizualizări
O fata de 13 ani de etnie rroma a ajuns la performanta de a-si alapta si fiica si fratele in acelasi timp u ineditul situatiei e cu atit mai mare cu cit mama femeii, de 30 de ani, are un baietel mai mare cu o luna decit nepotul ei u fetita-mama a terminat doar patru clase si este "casatorita" de un an si jumatate cu un tinar din Slobozia Bradului

Cristina Ivancea a ajuns sa fie mama la numai 13 ani, inainte ca legea romana sa ii acorde dreptul de a avea o carte de identitate. Adolescenta a renuntat la scoala pentru a intra in rindul femeilor. La nici 12 ani, fata a ramas insarcinata si, in urma cu doua luni, a nascut o fetita pe care a botezat-o Beatrice. Acum Cristina isi alapteaza si fratele, care e doar cu o luna mai mare decit pruncul ei pentru ca fiica sa a fost internata cu bunica la un spital din Iasi. Cu zimbetul de copil si fata senina, ea isi cunoaste responsabilitatile de femeie asezata la casa ei. Acum funditele din par au fost inlocuite cu baticul care o introduce in rindul femeilor maritate. Fata pare sa se simta foarte bine in statutul de mama, dat fiind faptul ca mai are acasa sase frati, la cresterea carora participa si ea. "Nu e deloc greu, eu sint obisnuita cu copiii mici. Asta e legea noastra, toate colegele mele au copii", ne-a spus cu inocenta proaspata mamica. Chiar daca fata incearca sa dea dovada de maturitate, se simte ca accepta fara drept de apel legea neamului in care s-a nascut.


«Ne alaptam copiii una alteia»


Pentru familia fetei si a sotului ei, faptul ca fiica si nora lor a devenit mama la doar 13 ani e o banalitate. Parintii celor doi tineri nu inteleg de ce autoritatile statului nu pot fi de acord cu legea lor nescrisa si respectata de sute de ani.

"Asa e peste tot la noi. Traim bine si in pace. Toate colegele ei sint casatorite. Acum ne alaptam copiii una alteia. Ea e invatata cu copii pentru ca mai are sase frati, pe ea am avut-o la 15 ani. Pentru noi, copiii si nepotii sint o mindrie. Astea-s neamurile noastre. La noi, doar barbatii muncesc, noi stam acasa si ingrijim de copii, de sot si de casa", ne-a povestit Aurora Ivancea, mama copilului cu copil. Si soacra Cristinei vorbeste de aceeasi lege tiganeasca dupa care neamul lor se conduce. Mai mult decit atit, femeia se declara necajita ca mai are o fata de 19 ani, nemaritata inca. "Am fata de 19 ani si stau cu ea in ograda ca nu mi-o mai ia nimeni, ...e batrina. La noi, la tigani, asta e legea, nu e nici inceputul si nici sfirsitul la noi. Asa face tot satul. De ce tocmai baiatul meu sa fie dus la tribunal. Pe nora mea am luat-o de la 11 ani si jumatate", ne-a spus Califita Ursaru, soacra tinerei mamici. Aceasta era nemultumita de faptul ca asistentii sociali i-au trecut pragul si le-au reprosat faptul ca fiul ei ar putea fi pedepsit de lege ca a lasat insarcinata o minora. Mai mult, cadrele medicale din comuna spun ca la aceasta virsta fetele sint prea mici sa-si inceapa viata sexuala cu atit mai putin sa duca o sarcina la bun sfirsit fara a periclita sanatatea lor si viata copilului.


Slobozia Bradului, «fabrica de copii a judetului»


Firicel Ursaru, care nu a implinit nici 20 de ani si care a decis sa isi uneasca destinul de cel al Cristinei Ivancea, pe cind fata avea 12 ani, nu s-a aratat afectat de loc de acest fapt, atita vreme cit el considera ca poate sa isi poate indeplini cu succes datoriile de tata si sot. "La virsta mea toti sint insurati si au copii, chiar si cite trei. Imi iubesc sotia si sintem de un an si jumatate impreuna. Chiar daca am 20 de ani, eu nu mor de foame, sint afacerist, ma ocup cu vinzarea de fier vechi, am si Dacie Papuc. Noi nu sintem saraci", a incercat sa ne convinga Firicel Ursaru, sotul fetei de numai 13 ani. Sot este impropriu spus pentru ca cei doi nu s-au cununat si la starea civila pentru ca ar fi avut nevoie de o dispensa. Si primarul comunei Slobozia Bradului ne-a vorbit tot despre o traditie pe care familiile de rromi o urmeaza cu sfintenie. "E o traditie la ei. In clasa a V-a fetele nu mai sint lasate la scoala, ca nu cumva sa fie furate. Tiganii sint foarte cuminti si muncitori, dovada e faptul ca nu avem paza comunitara in localitate. In Cornetu (satul din care e Cristina Ivancea - n.r) avem 2.300 de tigani si nici un roman. Ma bucura faptul ca am reutit sa ii convingem sa mearga la scoala, chiar daca fetele doar pina in clasa a IV-a", ne-a declarat Valerica Zamfirescu, primarul comunei Slobozia Bradului, care nu poate face nimic pentru a opri casatoriile timpurii. TotusI, edilul ne-a mai spus ca a reusit sa convinga o parte din aceste familii sa isi casatoreasca fetele dupa 16 ani. "Cu ajutorul reprezentantilor Bisericii penticostale am reusit sa ridicam pragul casatoriei la 16 ani, dar mai sint si cazuri izolate", ne-a mai spus primarul. Slobozia Bradului se afla in topul natalitatii din judet, motiv pentru care localnicele cer o casa de nasteri in comuna. Comuna Slobozia Bradului este denumita de ginecologi "fabrica de copii a judetului". Aici traiesc peste 3.700 de cetateni romi, in fapt cea mai mare comunitate rurala din Vrancea si a doua ca marime din Romania, potrivit recensamintului din 2002. Potrivit Autoritatii de Sanatate Publica, natalitatea este de 34 "°, comparativ cu cea a unei localitati obisnuite care nu sare de 4 "°. Practic, cele 2.075 de femei aduc pe lume in fiecare an peste 180 de copii (Ana-Maria CANTIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739389 zile, 19 ore, 21 minute, 3 secunde
inmultitiva ca ciupercile dupa ploaie, ca doar na ati intrat in europa si aici va sunt recunoscite drepturile omului. Si ale copiilor vostri din copii copiilor vostri unde va incadrati la minori sau citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.