Social

Razboi pentru Centrul Medical Focsani

Ziarul de Vrancea
8 mai 2008 2038 vizualizări
Managerul Centrului Medical (CM) Focsani, Felicia Moise, se judeca cu Primaria, care a dat in comodat sapte cabinete medicale u CM are un statut incert, intrucit contractul de inchiriere cu Primaria Focsani a expirat in martie u cadrele care au ramas sub tutela CM ar putea sa treaca in subordinea Spitalului Judetean u CAS a incheiat contracte si cu cei sapte medici care incearca sa se privatizeze

Sefii Centrului Medical Focsani au declarat razboi Primariei, pentru ca aceasta a semnat contracte de comodat cu sapte medici din cadrul policlinicii. Acordurile au fost incheiate dupa ce contractul de inchiriere al CM cu Primaria, care este proprietarul spatiilor, a expirat in luna martie. Cu toate acestea, directorul CM, dr. Felicia Moise, vrea continuarea contractului de inchiriere, invocind faptul ca Centrul nu poate fi desfiintat decit prin ordin ministerial. Astfel, sotia democratului Nicolae Moise, directorul Spitalului Judetean, a deschis actiune in instanta pentru anularea contractelor de comodat dintre Primarie si medici. Cadrele medicale vizate de acest proces sint neurologul Mariana Bezverhnii, ORL - istul Liuba Buza, Irina Ciocan - oftalmolog, Liliana Chitic - psihiatru, Gheorghe Vasile - dermatolog, Despina Capatina - dermato-venerolog si Florica Voicu. Felicia Moise ii acuza pe sefii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) ca ar fi deschis "cutia Pandorei" printr-o adresa trimisa Primariei, care arata ca CM nu functioneaza in legalitate. "Totul a inceput cind ASP a trimis o adresa la Primarie conform careia noi nu functionam legal. Am transmis adresa la ASP prin care le ceream sa revina. Ca urmare, ASP a transmis ca functionam in mod legal. CM are personalitate juridica conform unui Ordin de Ministru si va fi desfiintat tot de un Ordin de Ministru. Este un precedent periculos. Conform legii, in cabinetele in care functioneaza doi medici, tura contratura, daca unul nu este de acord sa se privatizeze, cabinetul respectiv nu poate fi scos la comodat. Este singurul ambulatoriu cu personalitate juridica din judet. Cu toate acestea, Primaria nu a investit nici un ban", ne-a declarat doctorita Moise. In replica, sefa ASP, dr. Cornelia Draguna, spune ca nu a trimis de la sine putere adresa, ci la cererea Primariei Focsani. "Eu raspund tuturor cererilor institutiilor, iar doamna Moise are o neclaritate in privinta legislatiei. Unitatea functioneaza ca CM pina la venirea unui nou Ordin al Ministrului. Cea care va reglementa situatia e instanta. Medicii sint interesati mai mult de pacienti si de modernizarea cabinetelor. Acum oamenii nu au decit de cistigat. Calitatea actului medical nu este afectata in nici un fel. Primaria e proprietarul spatiului si doar ea dispune", a precizat Draguna. Primarul Decebal Bacinschi precizeaza ca destinatia spatiului nu va fi modificata. "Tot ceea ce am facut, am facut legal. Spatiul va avea in continuare aceeasi destinatie", a subliniat primarul.


13 contra 7


La CM au mai ramas 13 medici care nu au dorit sa intre in comodat cu Primaria. Pina in prezent, acestia continua sa isi desfasoare activitatea sub tutela CM. Nu se stie cit timp va mai dura aceasta situatie, in conditiile in care ASP a cerut Ministerului Sanatatii trecerea CM in subordinea Spitalului Judetean. De altfel, oncologul Lidia Groza are deja program la spital. "Dnei doctor Groza i-am suplimentat numarul de paturi la spital ca sa isi poata continua treaba", ne-a mai spus Cornelia Draguna. Aceeasi soarta ii asteapta si pe ceilalti specialisti, in conditiile in care la Spitalul Judetean e mare criza de doctori. Oftalmologul Manuela Matache ne-a spus ca nu are nimic impotriva sa lucreze in spital. "Nu avem nimic impotriva privatizarii, dar sa ne recunoasca si pe noi, cei care vrem sa raminem in sistemul de stat. Eu una nu am fost si nici nu sint razboinica, sper sa fie pace si sa ne desfasuram activitatea in liniste", ne-a declarat Manuela Matache. In cealalta tabara, medicii care au contracte de comodat nu inteleg atitudinea doctoritei Moise, de a inainta actiune in instanta atita vreme cit cadrul legislativ le-a permis acest tip de contract, iar pacientii nu au de suferit. "Din punct de vedere legal avem dreptul sa ne despartim de CM. Am primit acordul Primariei si nu ar trebui sa mai fie probleme. Am incheiat contract si cu CAS si continui sa imi vad pacientii, sa le dau retete. Nu inteleg scopul procesului pentru ca totul s-a facut legal. De doi ani de zile incercam sa plecam de la CM", a afirmat dr. Mariana Bezverhnii.


Pacientii nu sint afectati de "circul" dintre medici


Asiguratii vor putea beneficia in continuare de serviciile medicilor care s-au detasat de CM, deoarece toti cei sapte medici au intrat in relatie contractuala cu CAS. Chiar daca CM a trimis o adresa la CAS prin care solicita suspendarea procedurii de contractare de servicii medicale cu cei sapte specialisti, presedintele Mihai Copaci nu i-a dat curs pe motiv ca doctorii indeplineau conditiile de contractare. "Am considerat ca medicii trebuie sa elibereze retete persoanelor asigurate, indiferent de situatia litigioasa pe care o au cu Centrul. Casa trebuie sa finanteze si serviciile acordate de acesti medici", a declarat Copaci. Si medicii specialisti de la CM vor continua sa furnizeze servicii gratuite asiguratilor. "Am decis, in urma discutiilor pe care le-am purtat la Casa Nationala, sa incheiem contract cu CM chiar daca este o situatie mai speciala. Contractul de furnizare servicii medicale cuprinde un capitol special, o clauza prin care se specifica ca acesta inceteaza cu data la care intervine reorganizarea CM prin desfiintare", a spus Mihai Copaci. Pentru ca statutul juridic este incert, unitatea va primi un buget orientativ, in sensul ca va primi bani in functie de numarul si calitatea serviciilor oferite bolnavilor. In tot acest taraboi nu au lipsit nici influentele politice, stiut fiind ca o parte din Sanatate este condusa de liberali, in timp de doctorii Felicia si Nicolae Moise fac parte din PD-L. (A. M. CANTIA, R. MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.