Social

Batausii din familii pot fi recuperati

Mihaela Beșleagă
11 apr 2008 927 vizualizări
Agresorii vor fi adusi pe calea cea buna prin intermediul primului centru de asistenta si consiliere din Vrancea u se estimeaza ca 40% dintre vrincence au fost cel putin o data agresate de sot sau de concubin in cursul unui an

Violenta in familie este o problema sociala grava, ominiprezenta si deseori tolerata in societatea romaneasca. Nu doar victimele violentei domestice primesc sprijin din partea autoritatilor competente, ci si agresorii propriilor familii vor fi consiliati in primul si singurul centru de asistenta de acest tip din Vrancea. Ieri, filiala de Cruce Rosie a lansat programul "Dezvoltarea serviciilor de recuperare si reintegrare sociala destinate agresorilor familiali", prin crearea Centrului "Anatol", care va fiinta chiar in sediul CR din strada Dimitrie Cantemir nr. 5 din Focsani. Beneficiarii acestui proiect sint 100 de agresori familiali care, pe parcursul a opt luni, vor primi tratamente psihologice, psihiatrice, de dezalcoolizare sau dezintoxicare, li se vor dezvolta abilitatile si deprinderile socio-profesionale, vor fi consiliati pentru ameliorarea relatiilor familiale si pentru a nu mai repeta actele de violenta asupra membrilor familiei. "Ideea acestui proiect s-a nascut inca din 2002, cind am infiintat Centrul pentru prevenirea violentei in familie, cind, in paralel cu sprijinirea victimelor realizam, fara sa vrem, si munca de consiliere a agresorilor. Astfel, am vrut sa dam legitimitate acestui serviciu si deja avem 6-7 cereri de la agresori familiali care doresc sa fie consiliati. Ne vom deplasa si in judet pentru a cauta cazuri si pentru a ne oferi serviciile. Ne-am propus ca dupa cele opt luni de desfasurare a proiectului sa sustinem in continuare aceasta activitate", a spus Rodica Davidean, directoarea filialei.


90% dintre victimele batailor in familie pastreaza tacerea


Din statisticile Crucii Rosii, in cele peste 70 localitati ale judetului Vrancea, in medie 7 familii/localitate se confrunta cu o situatie de violenta familiala. Potrivit autoritatilor, in anul 2006-2007 s-au identificat peste 382 de agresori, dintre care 70% provin din mediul rural, avind si un nivel educational scazut. 55% din numarul total de agresiuni s-au petrecut pe fondul consumului de alcool. Din cei 382 de agresori, 55% sint fie in inchisoare, fie in evidenta serviciului de probatiune, iar restul sint in familii. Agresorul este adeptul traditiei potrivit careia "barbatul este capul familiei", la care se adauga obiceiul educarii copiilor si a sotiei prin bataie. Actele de violenta casnica se produc "in spatele usilor inchise" cu acordul tacit al familiei, care nu reclama agresiunile, 90% dintre victimele femei pastrind tacerea asupra suferintelor. Se estimeaza ca la nivelul judetului nostru circa 40% dintre femei au fost cel putin o data agresate de sot sau de concubin, in cursul anului 2006. CR a infiintat in 2007 si Centrul de Asistenta si Protectie a victimelor violentei in familie "Femeia ocrotita", singurul de acest tip din judet. Programul lansat ieri este finantat de Agentia Nationala de Protectie a Familiei cu 42.995 lei, iar 5.728 lei reprezinta contributia filialei CR. La intilnirea de ieri au fost prezenti si o parte din reprezentantii partenerilor in acest proiect, respectiv Serviciul de Probatiune Vrancea, Serviciul Public Local de Asistenta Sociala (SPLAS) Focsani, IJP Vrancea si Fundatia "Negru Voda" din Olanda. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.