Social

Piata Victoriei s-a umflat cu 30%

Doina Ganea
8 apr 2008 1182 vizualizări
Locatarii apartamentelor din Piata Victoriei s-au trezit ca mai au de plata in jur 30.000 de lei la locuintele cumparate acum 11 ani u ei au aflat abia luna trecuta cit ii costa de fapt apartamentele u familiile s-au plins ieri primarului ca au fost inselati la pretul locuintelor cumparate potrivit Ordonantei 19/1994 u daca in anul 1997 pretul locuintelor era de 80 de milioane de lei vechi, acum proprietarii s-au trezit ca trebuie sa plateasca cu 30.000 RON mai mult u oamenii cer prelungirea contractului de imprumut cu inca cinci ani

Povestea locuitorilor din blocurile din Piata Victoriei pare sa nu mai aiba sfirsit. O delegatie a fost prezenta ieri la audientele primarului Decebal Bacinschi, cum s-a intimplat periodic de la inceputul primului sau mandat. Daca din 1997 si pina in 2001 oamenii s-au chinuit sa-l determine pe constructor sa le finalizeze apartamentele, a mai fost nevoie de sapte ani pina cind au aflat exact cit au de plata. Aceasta in conditiile in care anul viitor prevederile Ordonantei 19/1994 inceteaza, iar contractele de imprumut expira in 2013. Tinerii casatoriti care au contractat in urma cu 11 ani imprumuturi subventionate pentru constructia de locuinte abia acum doi ani au obtinut subventii de la bugetul statului pentru plata locuintelor. Beneficiarii Ordonantei 19/1994 au fost familiile de tineri casatoriti, dispuse sa se imprumute la banci si care corespundeau prevederilor ordonantei privind stimularea investitiilor pentru realizarea unor lucrari publice si constructii de locuinte. In1997, pretul unui apartament era de maxim 80 de milioane de lei, in conditiile in care salariul mediu era de 600.000 de lei. Toti solicitantii au achitat la vremea respectiva la SC CUP RA 10% din pretul apartamentului, semnind precontracte cu CUP. Daca in anul 1997 pretul unui apartament cu trei camere oscila in jurul a 80-85 de milioane, in 1999, valoarea ajunsese la 397 de milioane lei vechi, iar acum pretul reactualizat al aceleiasi locuinte ajunge la aproape 100.000 RON, adica un miliard de lei vechi. Pentru ca finalizarea lucrarilor se tot amina, oamenii au organizat o serie de actiuni de protest si veneau "in corpore" in audienta la primarie. Pentru decontarea lucrarilor efectuate la blocurile de locuinte din zona Autogara de catre SCCM, contul Primariei Focsani a fost alimentat in decembrie 2001 cu 6 miliarde de lei. Tot la acea data au si fost receptionate apartamentele incepute in 1997. Acum oamenii se intreaba de ce sint tot ei sint obligati sa plateasca in plus 30.000 de lei despre care habar nu au avut la incheierea contractelor cu CUP in urma cu doi ani. Si daca tot sint obligati, oamenii cer prelungirea contractului de imprumut cu cinci ani. Valoarea finala a apartamentelor variaza acum intre 400 si 850 milioane lei vechi.


30.000 de lei in plus pentru fiecare apartament


Cele 34 de familii care si-au cumparat in urma cu 11 ani apartamente in blocurile din Piata Victoriei, au primit abia in 2006 subventiile cuvenite si abia anul acesta au aflat cit mai au de plata la apartamentele inaugurate acum sapte ani. Subventia acordata reprezinta 30 la suta din valoarea finala a apartamentelor. Constructia celor 34 apartamente s-a finalizat in decembrie 2001, iar din cauza diferentelor de pret dintre cel stabilit initial si valoarea finala a lucrarilor familiile au solicitat si primit subventii de la bugetul de stat abia dupa cinci ani, in 2006. Abia luna trecuta proprietarilor li s-a adus la cunostinta de catre CUP care este valoarea reala a locuintelor. Unii dintre acestia au luat credit pentru locuinta, altii au platit cu banii jos. Intre timp s-a modificat legislatia si bancile nu au mai dat credite individuale celor care au facut cereri. Atunci s-a imprumutat CUP pentru locatari, fiind un fel de garant al viitorilor proprietari. Urmare a receptiei finale din 2001 s-a stabilit si valoarea finala a unui apartament, care a fost mai mare decit cea initiala. Potrivit legii diferenta, de pina la 30%, va fi achitata de la bugetul de stat sub forma de subventie. CL a stabilit, in august 2006, subventiile in functie de salariul fiecarei familii in parte. Zece persoane s-au venit ieri in audienta la primarul Bacinschi si s-au plins ca nu au fost informati la vreme de CUP cu privire la valoarea totala a locuintelor. "In fiecare luna mergem la CUP si ne achitam ratele. Niciodata nu ne-au spus cit avem de plata in total. Mereu am fost dusi cu vorba ca nu sint gata calculele. Pai, de sase ani tot nu sint gata calculele? Acum am aflat ca pretul este cam cu 30.000 de lei mai mare. Este vina noastra ca firma care a construit a stat degeaba doi ani si inflatia a crescut? Si de calitatea lucrarilor, nu mai vorbim. Ca unii ne-am pus singuri si gresia si faianta", s-a plins Mihai Hazapanu.


Primarul ridica din umeri


La solicitarea edilului sef, conducatorul Serviciului fond locativ, Cristina Costin, a explicat celor prezenti ca vina nu este a Primariei. "Noi am transmis inca de acum doi ani preturile rezultate in urma calculelor realizate de cei de la investitii, legat de locuintele din Piata Victoriei. De ce abia acum au transmis cei de la CUP aceste preturi oamenilor nu stiu sa va spun", a declarat Cristina Costin. "In 1997 am stiut ca pretul final va fi de 80-90 de milioane de lei. Eu in 1997 aveam un salariu de 600.000 de lei vechi si plateam un milion pe luna rata la CUP. Acum rata a crescut de patru ori. Am un salariu de 800 de lei si platesc la CUP o rata de 400 de lei plus o intretinere de inca 400 de lei. Am ajuns la o diferenta de peste 30.000 de lei fata de pretul initial al apartamentelor. Poate pentru unii 20.000 de euro pretul unui apartament nu e mult, dar noi l-am platit in conditiile in care dobinzile la banci erau de aproape 100%. Nu e normal sa nu stim cit mai avem de platit. Pai, ordonanta isi pierde efectul anul viitor. Noua cind ne spunea cineva ca mai avem de plata 30.000 de lei? La anul? Cum se pot plati acesti bani intr-un an?", a vrut sa stie un alt locatar. Primarul Bacinschi a cerut sa fie informat pina la sfirsitul acestei saptamini despre situatia investitiei, urmind sa mai aiba o intilnire si cu locatarii din Piata Victoriei. "As vrea sa nu mai lucram asa pompieristic si sa respectam legea. Vreau o situatie completa a acestor calcule si investitii si vreau sa stiu de unde a aparut acesta diferenta de preturi pe care oamenii o reclama", a cerut primarul.


Locatarii au nevoie de o pasuire


Pentru ca de la procesul-verbal de receptie a locuintelor si pina in 2006 locatarii nu au platit nici o rata la imprumut, acum s-au trezit ca trebuie sa achite ratele pina in 2013. Liderul grupului de ieri, Mihai Hazapanu, a spus ca ar fi normal ca aceasta perioada sa fie prelungita cu inca 5 ani, adica exact cu perioada in care nu le-a fost incasat niciun ban. Problema celor din Piata Victoriei a fost ridicata in ultima sedinta trecuta si de catre democrat-liberala Mioara Lazar. "Eu cred ca atita timp cit CUP se afla in subordinea noastra putem initia o hotarire prin care sa cerem prelungirea contractelor de creditare. Au dat bani pentru locuinte si e firesc sa-i ajutam. Daca ar fi stiut de la inceput cit au de plata si-ar fi facut si ei niste calcule, dar asa sa te trezesti dintr-o data ca ai de plata 400-500 de lei pe luna e cam greu", a fost de parere consilierul local. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 17 ore, 11 minute, 2 secunde
Sunt multe erori in acest articol, in primul rand noi a trebuit sa indeplinim multe conditii sa beneficiem de aceste apartamente, apoi nici nu s-a pomenit de pret la intocmirea dosarelor si la plata citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.