Social

Astazi este ziua internationala a romilor

Iulia Crețu
8 apr 2008 1813 vizualizări
Astazi, in intreaga lume se sarbatoreste Ziua Internationala a Romilor, data de 8 aprilie marcind, din punct de vedere istoric, reunirea la nivel international a organizatiilor romilor in cadrul primului Congres Mondial al Romilor, ce a avut loc la Londra, in 1971.

Neoficial, in Vrancea, sint 20.000 de romi, in timp ce numai 6.880 recunosc ca sint tigani

La acest congres au fost puse bazele Uniunii Internationale a Romilor, s-a adoptat drapelul precum si imnul international al romilor. La nivel national data a fost preluata in 2006, cind Parlamentul a adoptat Legea nr. 66 privind consacrarea zilei de 8 aprilie ca "Sarbatoarea etniei romilor din Romania". "In acest context, Agentia Nationala pentru Romi va organiza, atit la nivel national cit si la nivel international un sir de evenimente. La nivel national vor avea loc simultan in 26 orase ale tarii, parade traditionale rome. In data de 9 aprilie, la Bucuresti, va avea loc un spectacol de muzica romani, printre spectatori numarindu-se si Victoria Mohacs, membra in Parlamentul European. La nivel international, Agentia Nationala pentru Romi este partener in organizarea unui eveniment artistic de amploare, care consta intr-un concert muzical asigurat de Mahala Raj Banda si o prezentare de moda intitulata Roma Fashion Show in cadrul Parlamentului European", se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului. Din pacate, la nivelul judetului Vrancea aceasta zi nu va fi marcata printr-un eveniment aparte. In Vrancea locuiesc in jur de 20 mii de tigani, intre care numai 6.880 si-au recunoscut apartenenta la aceasta etnie la ultimul recensamint. In 15 localitati vrincene etnicii depasesc 5% din totalul populatiei. Cele mai cunoscute comunitati sint cele de la Marasesti, Homocea sau Slobozia Bradului. (I. CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.