Social

Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

Iulia Crețu
2 apr 2008 1141 vizualizări
Copiii care sint diagosticati cu autism pot beneficia de suport si programe de recuperare la Asociatia "Speranta Andradei" din Focsani

Unul din 150 de copii din intreaga lume sufera de autism. Unul din 104 baieti are tulburari din spectrul autist si 67 de copii sint diagnosticati zilnic cu asemenea tulburari. Un caz nou de autism este descoperit la fiecare 20 de minute si mult mai multi copii vor fi diagnosticati cu autism in acest an decit cu SIDA, diabet sau cancer. Cu siguranta nu stiati aceste lucruri. Si, mai mult, nu stiati ca astazi, 2 aprilie, este Ziua Internationala de Constientizare a Autismului. Specialistii atrag atentia asupra semnelor care pot arata ca un copil este in risc sau ar trebui evaluat pentru ca el sa aiba o dezvoltare normala. "In cazul in care copilul dumneavoastra arata unul din aceste semne va rugam sa luati legatura cu pediatrul sau psihologul pentru o evaluare imediata: 1. Fara zimbete largi sau alte expresii calde de afectiune catre virsta de 6 luni si dupa; 2. Lipsa raspunsului la sunete, zimbete sau alte expresii faciale pina la virsta de 9 luni si dupa; 3. Lipsa primelor semne de limbaj pina la 12 luni; 4. Fara raspuns la gesturi cum ar fi: a arata cu degetul, a privi, a cauta sau a face cu mina pina la 12 luni si dupa; 5. Lipsa oricarui cuvint pina la 16 luni; 6. Lipsa achizitiei unor fraze din doua cuvinte, cu sens (fara imitatie sau repetitie) pina in 24 luni; 7. Lipsa raspunsului cind copilul este strigat de la 10 luni si 8. Orice pierdere a limbajului sau a abilitatilor sociale la orice virsta", se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei "Speranta Andradei". Cercetarile au indicat ca interventia comportamentala timpurie de cel putin 2 ani la virsta prescolara poate aduce imbunatatiri semnificative ale IQ-ului si abilitatilor de limbaj pentru foarte multi copii cu tulburare din spectrul autist. Imediat ce autismul este diagnosticat, interventia comportamentala poate incepe. Programele eficiente se focalizeaza pe dezvoltarea comunicarii, abilitatilor sociale si cognitive. Asociatia "Speranta Andradei" se alatura initiativei organizatiei Autism Speaks in promovarea zilei internationale a autismului. Misiunea organizatiei este abilitarea si integrarea sociala a copiilor cu sindrom autist, accentuindu-se importanta interventiei precoce. Asociatia si-a propus sa asigure traiul copiilor cu autism in mediul lor de existenta, suport social si programe individualizate de recuperare psiho-senzorio -motorie. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.