Social

Ziua internationala a TBC a fost sarbatorita la Vidra

Ana-Maria Cantia
25 mar 2008 771 vizualizări
Sub genericul "Impreuna invingem tuberculoza", pneumoftiziologii deruleaza o campanie pentru a avertiza populatia ca boala poate fi extrem de periculoasa daca nu este descoperita la timp si mai ales daca nu este tratata corespunzator.

Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) si medicii de la dispensarele TBC din judet au dorit o mediatizare a aspectelor legate de aceasta boala nu doar in Focsani, ci si la Vidra. Tuberculoza este o boala provocata de bacilul Koch si se transmite prin aer. Aceasta poate fi contactata de oricine, oricind. Tuberculoza poate fi descoperita printr-o simpla radiografie la plamini, iar tratamentul este gratuit. Boala debuteaza prin tuse, prezenta minim trei saptamini, febra putin peste 37 grade Celsius, transpiratii nocturne, scadere nejustificata in greutate. Un tratament corect al tuberculozei dureaza aproximativ sase luni, dintre care cel putin o saptamina pacientul trebuie sa fie supravegheat in spital, dupa care se poate trata individual, la domiciliu. Ceea ce trebuie sa ingrijoreze este faptul ca boala poate recidiva daca nu este tratata corespunzator, pacientul putind ajunge la multidrogrezistenta, forma agravanta a bolii. In judetul nostru, in decursul anului trecut, doi pacienti au fost depistati cu aceasta forma de TBC. In aceasta faza, tratamentul nu se mai poate face decit in sanatorii speciale. "Pacientul care are TBC trebuie sa constientizeze ca este focarul care imprastie boala si celorlalti, de aceea este important sa se faca intreg tratamentul", ne-a declarat medicul Carmen Turcan, purtator de cuvint la ASP. In Vrancea s-au inregistrat si decese la bolnavii cronici. Anul trecut s-a simtit o usoara scadere a numarului de bolnavi. In judet avem 376 de bolnavi depistati, dintre care 11 copii. (A. M. CANTIA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.