Social

Impreuna invingem tuberculoza

Ana-Maria Cantia
19 mar 2008 968 vizualizări
Acesta este genericul sub care se sarbatoreste Ziua mondiala de lupta impotriva tuberculozei u medicii incearca sa-i convinga pe oameni cit este de important sa se trateze corespunzator si la timp

Medicii vrinceni au marcat ieri Ziua mondiala de lupta impotriva tuberculozei, printr-o campanie de constientizare a importantei tratamentului corespunzator in cazul diagnosticarii cu TBC. Sub sloganul "Impreuna invingem tuberculoza", specialistii au pus accent pe faptul ca pacientii se pot vindeca in totalitate, daca se trateaza corespunzator. Tuberculoza este o boala infectioasa si contagioasa provocata de localizarea bacilului Koch care se transmite prin aer si poate fi luat de oricine, oricind. Este o falsa impresie ca aceasta boala este una numai a saraciei, pentru ca ea a imbolnavit pina si medici care au ingrijit pacienti suferinzi de TBC. In judetul nostru s-au inregistrat si decese la bolnavii cronici, de aceea trebuie avut in vedere faptul ca tuberculoza poate aparea si reaparea oricind. Potrivit datelor furnizate ieri de reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), anul trecut incidenta tuberculozei a scazut foarte mult in zona Focsaniului. In intreg judetul au fost luate in evidenta 376 de persoane ca purtatoare de bacil Koch. Dintre acestia, 302 au fost cazuri noi si 74 de recidive. Din cei 376 de pacienti, 11 au fost copii cu virste cuprinse intre 0 si 14 ani. De altfel, medicii atrag atentia ca la nivel mondial, TBC este contactata de tot mai multi tineri. Medicii spun ca mai ales fetele care tin cure drastice de slabire au organismul slabit si pot contacta bacilul mult mai usor. Specialistii atrag atentia ca cea mai contagioasa forma de tuberculoza este cea de la plamini. Pentru aceasta boala, diagnosticul este unul usor si se poate stabili rapid, in urma unei radiografii.


Tratamentul este gratuit


Principalele semne si simptome de tuberculoza sint: tusea prezenta minim trei saptamini, febra putin peste 37 grade Celsius, transpiratii nocturne, scadere nejustificata in greutate. La aceste semne se impune prezenta la medic. Sint, de asemenea, si organisme rezistente care pot trai cu bacilul, fara sa dea semne de boala, dar un organism slabit, necorespunzator alimentat, poate afisa boala mai usor. Consumul de alcool si tutun ajuta la agravarea bolii. "Odata diagnosticat, pacientul trebuie sa urmeze un tratament corect si fara intrerupere. Tratamentul corect al tuberculozei dureaza aproximativ sase luni si doar medicul poate stabili intreruperea acestuia, stabilind cind pacientul nu mai este contagios. Pentru primele patru saptamini bolnavul primeste patru tipuri de medicamente, ca in urmatoarele sase saptamini acestea sa se reduca la doua. Cel putin primele sapte zile, pacientul trebuie sa fie internat in spital pentru medicatie, restul tratamentului putind fi luat la domiciliu", a declarat Iuliana Topan, medic pneumonofzitiolog la Dispensarul TBC din Focsani. Cel mai important de stiut este faptul ca tratamentul pentru tuberculoza este gratuit pe toata perioada de recuperare. De asemenea, nu se recomanda intreruperea tratamentului inainte de termen, pentru ca boala poate sa evolueze si sa recidiveze si astfel pacientul sa dobindeasca multidrogrezistenta. In judetul Vrancea s-au identificat doi pacienti cu TBC multidrogrezistenta, forma avansata a bolii. Acestia se trateaza in prezent la sanatoriul de la Bisericani, de linga Tirgu Neamt, centru care se mai adauga celui din Bucuresti, singurele existente de altfel in Romania. Daca tratamentul a fost corect facut, pacientul se poate vindeca in totalitate si poate reveni in mediul lui anterior fara a mai prezenta un risc pentru cei din jurul lui. "Pacientul care are TBC trebuie sa constientizeze ca este focarul care imprastie boala si celorlalti, de aceea este important sa se faca intreg tratamentul", a declarat si medicul Carmen Turcan, purtatorul de cuvint al ASP Vrancea. (Ana-Maria CANTIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.