Social

45 de vrinceni, sclavi la negru in Grecia

Mihai Boicu
10 mar 2008 1543 vizualizări
Momiti cu o mie de euro pe luna, 45 de romi din Slobozia Bradului au fost convinsi sa plece in Grecia, la cules de portocale u acestora li s-au retinut insa actele de identitate si pusi sa lucreze cite 14-15 ore pe zi, fara sa aiba conditii de cazare sau masa u dupa ce au cerut ajutorul rudelor, doua microbuze vor pleca pentru a-i aduce in tara u cel care i-a convins sa plece in Grecia este suspectat de trafic de persoane pentru munca la negru u DIICOT a deschis deja o ancheta in legatura cu acest caz

45 de romi din Slobozia Bradului au trait un cosmar de doua saptamini in Grecia, unde s-au dus sa munceasca la negru, la cules de portocale. "Vrajiti" de promisiunile unui consatean plecat de mult timp in Bucuresti, romii au crezut ca vor cistiga 1.000 de euro pe luna. In schimb, acestia au ajuns sa munceasca cite 14-15 ore pe zi, sa doarma in corturi si sa manince o singura data in zi. Nemultumiti de conditiile grele, oamenii au cerut ajutorul familiilor si autoritatilor locale. Astazi, doua microbuze vor pleca spre Grecia pentru a-i aduce inapoi pe romi. Acestia ne-au povestit ieri ca la grecul la care lucrau, in localitatea Mangula, erau peste 100 de romani si ca o tinara a murit ieri in conditii neelucidate in masina care ii transporta pe muncitori pe plantatii. Barbatul care i-a dus la munca pe romi in Grecia este cercetat pentru implicare intr-o retea de recrutare de forta de munca la negru.


Citeva zeci de romi din Slobozia Bradului au trait un cosmar de aproape doua saptamini in Grecia, dupa ce au cazut prada, din cite se pare, unei retele de recrutare de forta de munca ieftina, la negru, pentru strainatate. Cei 45 de localnici au fost contactati cu aproximativ trei saptamini in urma de Viorel Ivancea, un fost locuitor din Slobozia Bradului care locuieste de ani buni in Bucuresti, dar care are frati in comuna. "Li s-au promis locuri de munca in conditii bune si 1.000 de euro pe luna", ne-a spus primarul Valerica Zamfirescu. Romii s-au gindit ca vor cistiga mai multi bani si mai usor decit din vindutul fierului vechi, ocupatia lor curenta, pentru a cistiga bani de trai. Pe 26 februarie, oamenii au plecat spre Grecia, cheltuielile de transport fiind asigurare de cel care i-a angajat. Realitatea a fost insa foarte departe de promisiuni. O data ajunsi in Mangula, romilor li s-au luat actele de identiate si au fost tinuti, practic, intr-o stare de semicaptivitate.


"Plecam la 5.00 dimineata si venim la 9.00 seara"


Ajunsi in localitatea Mangula, "un catun cam ca Slobozia Bradului", dupa cum ne-au spus, romii si-au dat seama ca nu vor cistiga 1.000 de euro pe luna, iar conditiile de lucru sint inumane. "Sintem de noua zile aici. Patronul, pe care il cheama Yorgu, din cite am inteles, nu vorbeste decit greceste. Nu intelegem nimic, dar sint niste baieti din Romania veniti mai demult, care ne traduc", ne-a spus Vasile Serban. Barbatul, in virsta de 38 de ani, are nu mai putin de noua copii de crescut. Norma de lucru impusa de patronul "Yorgu" era prea mare pentru ca vreun roman sa ajunga la suma de 1.000 de euro pe luna. "Ca sa cistigam 30 de euro pe zi trebuia sa culegem 120 de lazi. Nu se poate face asta, sint maracini, doar maxim 85-90 de lazi se pot umple. Asta in conditiile in care plecam la 5.00 dimineata si venim la 9.00 seara", ne-a spus si Ion Ursaru, un barbat in virsta de 40 de ani, pe care il asteapta trei copii acasa. De parca munca nu era destul de grea, conditiile in care locuiesc romanii nu sint nici macar decente. "Ne-a spus ca avem conditii, baie, dormitoare, dar aici am stat mai mult pe afara, in cort, am dormit mai mult pe jos. Am fi ramas daca aveam conditii, dar de zece zile noi nu avem unde sa ne spalam", a adaugat Vasile Serban.


O tinara a murit la patronul grec


Romii din Slobozia Bradului nu au primit nici un ban in cele zece zile, pe motiv ca au lucrat in contul cheltuielilor de transport. "Nu am primit nici macar doi euro sa ne cumparam tigari", ne-a povestit Ion Ursaru. In afara de cei 45 de locuitori din Slobozia Bradului, in Grecia mai erau inca in jur de 80 de romani, adica aproximativ 120 de persoane in total. Intrucit mincarea in Grecia este scumpa, patronul grec a cumparat pentru cei 45 de romani doi porci, deoarece "grasunii" sint mai ieftini in tara Afroditei. Disperati de conditiile in care sint nevoiti sa munceasca, romii au luat inca de vineri legatura cu familiile si cu autoritatile locale din Slobozia Bradului si le-au cerut ajutorul pentru a se intoarce in tara. Dupa ce au refuzat sa mai plece ieri dimineata la munca, patronul grec le-a dat inapoi actele de identitate si i-a anuntat ca nu isi vor mai petrece noaptea la el. "Acum sintem in curte, e vai de capul nostru. Tocmai a venit o alta echipa si isi instaleaza cortul. E pacat de numele de Grecia, dar mai buna este tara noastra. Nu mai putem rezista. Nu am vorbit cu ambasada, am incercat sa sunam, dar nu ne raspunde nimeni", ne-a mai spus Ion Ursaru. Mai grav este ca oamenii ne-au povestit ca o romanca, se pare din Iasi, a murit ieri in timp ce era dusa la cules de portocale. "Au bagat intr-o masina 100 de oameni si, cind soferul a pus o frina mai brusc, s-au dus in fata peste fata, care nu mincase de doua zile. Au dus-o la spital, dar am inteles ca a murit. Ne duc la munca cum ii ducea pe tigani la Bug", ne-a mai povestit telefonic Ion Ursaru. Spusele acestuia au fost confirmate si de Vasile Serban, cel care a tinut ieri legatura cu primarul Valerica Zamfirescu.


Au intrat pe fir politistii de la Crima Organizata


Primarul din Slobozia Bradului a aflat de peripetiile prin care au trecut consatenii sai vinerea trecuta, atunci cind unul dintre ei a sunat disperat acasa. "Vineri a sunat un baiat din Grecia la familie. A venit cuscrul baiatului si ne-a spus ca sint disperati. Am luat legatura cu cei din Grecia, prin Vasile Serban, si le-au dat buletinele. Vor pleca doua microbuze dupa ei, cu viceprimarul sau cu administratorul primariei. Am luat legatua cu Politia, iar Viorel Ivancea este arhicunoscut se pare la Crima Organizata la Galati", ne-a spus Valerica Zamfirescu. Atit primarul, cit si cei plecati in Grecia ne-au spus ca familiile lor au strins bani pentru a le asigura transportul. La rindul sau, prefectul Dragos Mircea a declarat simbata ca stie despre situatia locuitorilor din Slobozia Bradului si a afirmat ca se va implica personal in aducerea lor acasa. Nici unul dintre romii dusi in Grecia nu au mai fost pina acum plecat in strainatate. Ei spun ca au vrut sa cistige un ban cinstit. "Am vrut sa muncim, sa nu se mai spuna ca furam, cum se spune la televiziune, dar daca nu se poate ... Noi muncim cu fiare vechi, din asta ne cistigam traiul. Vrem sa mergem acasa, nu vrem sa facem de ris Vrancea noastra", ne-a spus Ion Ursaru. Primarul Valerica Zamfirescu a anuntat politia despre ceea ce au patit concetatenii sai, iar pe fir au intrat politistii de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate Galati. Comisarul sef Ionel Pascuale a confirmat ca s-a inceput ancheta si a precizat ca dosarul a ajuns si in atentia Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata, care il suspecteaza pe Viorel Ivancea de implicare intr-o retea de recrutare de forta de munca la negru. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 18 ore, 32 minute, 58 secunde
cine????Cum dracu se intampla asta tocmai la romii din Slobozia Bradului?Ei care nu sunt invatati sa munceasca nici macar o secunda?PROPAGANDA ELECTORALA PENTRU PRIMAR!!!RUSINE!!!!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.