Social

Copilaria unui baietel, intre crize de epilepsie si saracie

Mihaela Beșleagă
10 mar 2008 924 vizualizări
Un copil de 5 ani din Dumbraveni, bolnav de epilepsie si astm bronsic, are nevoie urgent de ajutor pentru ca mama sa ii poata cumpara medicamentele si alimentele fara de care nu poate trai

Un copil de 5 ani din comuna Dumbraveni are nevoie disperata de ajutor, pentru a-si putea continua viata, in acest moment tulburata deseori de crize bruste de epilepsie si de astm bronsic. Boala se manifesta cu severitate, prin crize aleatorii, tulburari de comportament, care se traduc prin agresivitate. Conform raportului de evaluare eliberat de Serviciul de Evaluare Complexa a Copilului din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vrancea, Constantin se incadreaza in gradul accentuat de handicap. "Din cauza bolii, de multe ori se intimpla sa aiba crize bruste, este violent, nu se intelege cu ceilalti copii. Eu stau cu el in permanenta, si la gradinita, s-a intimplat sa aiba crize si sa cada din picioare", a marturisit mama, Florica Iacob. Mama, singura fiinta din viata micutului Constantin, nu are bani de medicamente, fara de care copilul nu poate trai. Tratamentul compensat pe care trebuie sa il urmeze lunar costa 200 lei, insa femeia cu greu poate sa intretina cele doua suflete, dintr-o alocatie de handicap de 120 lei pe luna. Desi a ajuns la capatul puterilor, ea ar face orice ca sa isi ajute puiul, pe care nu il poate lasa o clipa singur. Mama, care isi creste singura copilul suferind, se lupta pentru el cu nevoile si suferinta zilnica, desi nu poate lucra pentru a mai aduce un banut in casa. "Nu am bani sa ii iau tratamentul, trebuia sa inceapa sa il ia deja. Acum, daca aveam 50 lei, ma duceam si i-l cumparam, o parte. Posibilitatile mele materiale sint foarte reduse si alocatia oferita de stat nu imi ajunge", ne-a spus Florica Iacob, cu ochii incarcati de durere.


"Eu eram intr-un spital, copilul in altul..."


Din cauza restrictiilor bolilor cu care s-a nascut, micutul trebuie sa urmeze si un regim alimentar strict, din care nu trebuie sa lipseasca legumele, fructele si laptele de capra. Alimentele speciale, care i-au fost prescrise de un institut din Bucuresti, costa si ele 500 lei, pentru trei luni, insa banii sint atit de putini incit femeia nu isi permite sa le cumpere. Cum nu isi permite nici luxul de a se gindi la o interventie prin care copilului sa i se introduca un cip care sa ii diminueze crizele, despre care i-au vorbit medicii. "Nici nu am indraznit sa intreb cit costa. Oricum, sint multi euro...", a mai spus cu un oftat mama. Si ea a trecut prin momente grele, avind o sanatate subreda, dar nu se gindeste la ea, ci la puiul de om pentru care se zbate zilnic. "Am fost la operatie la Bucuresti, mi s-au administrat citostatice... am fost si cheala... eu eram intr-un spital, el in altul. Nici nu va imaginati ce greu poate sa fie... dar eu ma las pe mine pentru el", a zis cu glas stins mama. Si bunica, impreuna cu care locuiesc, sufera de Parkinson si isi duce zilele dintr-o pensie de CAP. Se pare ca nici o suferinta nu vine singura, dar, cu atit mai mult, un sprijin este binevenit. Daca vreti sa ajutati un copil nefericit al sortii sa isi continue viata, dar si o mama disperata, puteti contacta familia Iacob la numarul de telefon 0237/250.208. De asemenea, va asteptam si la sediul nostru din Bd. Unirii nr.17, sau la telefon 0237/237.777. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.