Social

Sinistratii de la Pitulusa, prinsi cu ocaua mica

Andrei Milcoveanu
29 feb 2008 862 vizualizări
Unii din sinistratii de pe Valea Pitulusei au fost prinsi cînd încercau sa închirieze neoficial casele de la Odobesti u acestia trebuie sa aleaga una din cele doua locuinte, fie la Odobesti, fie la Brosteni u la aproape un an de la terminarea locuintelor de catre ANL, multe din cele 40 de familii nu s-au prezentat sa-si primeasca titlul de proprietate u acestea risca sa-si piarda locuintele de la Odobesti

O echipa a televiziunii Antena 1 a mers ieri incognito in Odobesti, la casele sinistratilor din cartierul "Mihai Sturza", dar si la gospodariile acestora din catunul Valea Pitulusei, din comuna Brosteni. Avind o camera ascunsa, acestia au intrebat pe ici pe acolo daca pot inchiria o camera, atit in casele pe care sinistratii le au in cartierul "Mihai Sturza", cit si la Brosteni, pe Valea Pitulusei. Surpriza mare a fost sa constate ca pot inchiria in ambele locuri, confirmind banuiala care planeaza de anul trecut, aceea ca o parte din sinistrati stau in doua locuri, la Odobesti si la Brosteni, si intentioneaza fie sa inchirieze, fie sa cedeze, neoficial, desigur, una din cele doua case. "încercam de anul trecut sa-i ajutam pe sinistrati sa intre in legalitate, adica sa le dam titlu de proprietate pe aceste cladiri. Pentru acesta am mers in repetate rinduri in cartier sa-i instiintam in vederea transmiterii catre Primaria Odobesti a documentatiei necesare, dar in multe din cazuri nu am gasit pe nimeni in aceste locuinte. Cei care au pierdut cu adevarat locuintele s-au mutat si ne-au spus ca au vecini care nu au venit niciodata pe amplasament, fiind plecati la munca peste hotare si exista si cazul in care beneficiarii acestor locuinte au ramas la Pitulusa, iar casa ar intentiona sa o cedeze unor nepoti. Aceste locuinte au fost construite pentru sinistrati, nu pentru nepotii sinistratilor, nici ca locuinte de inchiriat si sinistratii trebuie sa aleaga: fie locuiesc in casele de pe Valea Pitulusei, fie se muta la Odobesti", ne-a spus Daniel Nicolas, primarul localitatii. Acesta a aflat de la reporteri despre situatia din cartierul sinistratilor.


"Cartierul sinistratilor", resedinta secundara


Pe islazul fostei comune Patesti, actualul cartier Unirea din Odobesti, a fost infiintat in septembrie 2005 un cartier pe care au fost ridicate 40 de locuinte de Guvernul Romaniei, prin Agentia Nationala pentru Locuinte, cu ajutorul Primariei si Consiliului Local Odobesti pentru pentru sinistratii din Brosteni, Vulturu, Mera, Andreiasu, Nistoresti, Odobesti si Reghiu. Acestora li s-au adaugat locuintele construite de Episcopia Buzaului si Vrancei si de Ambasada Austriei, asa incit astazi in cartierul Mihai Sturza locuiesc oficial 58 de familii. Neoficial insa, doar o parte din sinistratii de pe Valea Milcovului s-au mutat la Odobesti. în primavara anului trecut, pentru acesti sinistrati, cu ajutorul Fundatiei Cultural Umanitare "Sociabilitate - Simplitate - Servire - Salvare" din Bucuresti, autoritatile locale au reusit sa realizeze un foraj pentru apa potabila. De asemenea s-a introdus iluminatul public si s-a plantat cu ajutorul Garzii de Mediu o perdea de protectie. în 2006 a fost cistigat un proiect pentru foraj apa, canalizare si statie de epurare, in valoare de 3,8 milioane lei, pe Ordonanta nr. 7 din 2005, incit cartierul Mihai Sturza va fi primul din Odobesti complet urbanizat. Marea problema este ca o parte din beneficiarii acestor locuinte nu au venit niciodata sa-si vada casa primita plocon de la Guvern si Primarie. "La Odobesti au fost construite putine locuinte sociale dupa 1989 si avem un mare deficit de locuinte. Nu ne putem permite luxul ca unii sa primeasca o casa, pe care sa o inchirieze sau sa o cedeze nepotilor, in conditiile in care avem sute de familii modeste care asteapta de ani de zile o locuinta sociala", ne-a mai spus Daniel Nicolas. Deja saptamina trecuta autoritatile au verificat locuintele de pe Valea Pitulusei si le-au cerut sinistratilor care doresc sa se mute la Odobesti, sa prezinte documentatia pentru a primi titlul de proprietate. Cei care si-au refacut locuintele de pe Valea Pitulusei trebuie sa decida unde vor sa locuiasca, la Odobesti sau la Brosteni. Nu mai vorbim de situatia in care unii din cei care beneficiaza de locuinte au scos geamurile termopan si le-au vindut ori alte istorii de acest gen care seamana ca o picatura de apa cu istoria sinitratilor de la Vadu Rosca, unde veneau dimineata si aprindeau focul pentru ca sa iasa fum pe cos in timpul zilei, ca autoritatile sa creada ca sinitratii s-au mutat in casele primite si acolo de la Guvern. (Andrei Milcoveanu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.