Social

Cabinetele medicale risca sa piarda autorizatiile de functionare

Ana-Maria Cantia
27 feb 2008 910 vizualizări
Peste 25 de cabinete medicale sint in aceasta situatie u medicii de familie nu pot face investitii majore daca nu au in proprietate spatiul cabinetului u cei mai multi consilieri locali au dorit ca spatiile sa ramina in patrimoniul comunitatilor u fara autorizatie de la ASP, medicii nu pot face contracte cu CAS u in aceste conditii pacientii nu mai beneficiaza de gratuitate u Centrul Medical Focsani se va desfiinta, iar o parte din medici vor merge in ambulatoriul de urgenta al Spitalului Judetean u

Majoritatea cabinetelor medicale din judet, in special cabinetele medicilor de familie, risca sa ramina fara autorizatie de functionare si astfel sa nu mai poata face contract cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS). Acest lucru se intimpla din cauza faptului ca nu toate consiliile locale din judet au tinut cont de dispozitiile Ordonantei de Urgenta a Guvernului numarul 110/2005. Aceasta se referea la vinzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ teritoriale, cu destinatia de cabinete medicale, precum si spatiile in care se desfasoara activitati conexe actului medical, aprobata prin Legea nr. 236/2006. "Nu am inteles de ce nu a fost pusa in aplicare Ordonanta din 2005. Nu e de inteles teama consilierilor locali, cum ca dupa vinzare aceste spatii isi vor schimba domeniul de activitate. Daca medicul paraseste localitatea, nu poate vinde spatiul decit pentru activitate medicala", a declarat directorul ASP, Cornelia Draguna, la intrunirea Colegiului Prefectural de ieri. Legea a fost declarata de Curtea Constitutionala ca fiind neconstitutionala, in toamna anului trecut, ceea ce a dus, pentru moment, la sistarea vinzarii spatiilor cabinetelor medicale. Doar medicii din Adjud, Nanesti, Vulturu, Dumbraveni, Dumitresti, Timboiesti, Vizantea-Livezi, Bordesti au avut posibilitatea sa cumpere spatiile cabinetelor in care activeaza. Pentru a putea cumpara aceste spatii, medicii au avut nevoie de acordul consiliilor locale, prin hotarire de consiliu. Dar cum Ordonanta Guvernului nu a reusit sa-i convinga pe toti consilierii, cei mai multi medici nu au primit vot favorabil in acest sens.


Dispensarele fac parte din patrimoniul comunitatii


Cel mai des motiv invocat de consilieri a fost cel legat de faptul ca dispensarele trebuie sa ramina in patrimoniul local. Astfel, 26 de medici de familie s-au lovit de refuzul autoritatilor locale, reprezentantii acestora motivind ca nu sint de acord cu vinzarea locatiilor intrucit acestea fac "obiectul domeniului public". Aceasta situatie a fost intilnita in localitati precum Focsani, Panciu, Andreiasu, Balesti, Birsesti, Brosteni, Cimpeneanca, Fitionesti, Gologanu, Jitia, Mera, Milcov, Paltin, Paunesti, Pufesti, Popesti, Ruginesti, Reghiu, Tataranu, Urechesti, Valea Sarii, Vinatori, Vintileasca si Vrincioaia. Sint si localitati unde desi consilierii au fost de acord cu vinderea spatiilor, procesul vinzarii a trebuit sistat din cauza deciziei Curtii Constitutionale. Astfel de situatii se intilnesc la Marasesti, Biliesti, Golesti, Naruja, Sihlea, Tanasoaia. De asemenea, sint si medici care au intentat actiune in instanta, contestind hotaririle de consiliu. Acestora judecatorii le-au dat cistig de cauza, urmind ca procesul de vinzare-cumparare sa se finalizeze. In aceasta situatie se regasesc medicii din Cirligele si Cotesti, iar medicul din Bolotesti asteapta rezolutia Curtii Constitutionale. Putini sint medicii care nu au facut cerere de cumparare a cabinetelor, unii dintre ei invocind starea deplorabila in care se afla cladirile. Nefiind proprietari, medicii nu fac investitii majore in cabinetele in care activeaza, ceea ce atrage dupa sine imposibilitatea obtinerii autorizatiei de functionare. Si problemele nu se opresc aici, caci fara autorizatie medicii nu pot intra in contract cu CAS, ceea ce inseamna mai departe ca nu pot oferi servicii medicale persoanelor asigurate in sistemul sanitar de stat. "Aceste cabinete trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a putea primi autorizatie de functionare, fara de care medicii nu pot intra in contract cu CAS. Acest lucru nu e de dorit pentru ca asiguratii nu vor mai avea acces gratuit la medic", a mai adaugat Draguna. Daca pentru lunile ianuarie si febuarie medicii au semnat acte aditionale contractului, din luna aprilie ei vor trebui sa semneze noi contracte cu CAS. (Ana Maria CANTIA)


CASETA

"Policlinica nr. 2 dispare"


Intr-o situatie speciala e Policlinica nr. 2. Aici, o parte din medici au facut deja cereri de concesionare catre primarie. Acestia doresc sa se privatizeze in aceste cabinete, dar vor semna in continuare contract cu CAS, pentru a putea oferi servicii si asiguratilor medical. Din luna martie va expira contractul pe care Centrul Medical il are cu Primaria, iar in aceste conditii vor trebui sa faca, in prima faza, un contract de concesionare pina la noi dispozitii legale care sa le permita cumpararea acestor spatii. "Policlinica nr. 2 dispare. Cabinetele vor ramine, dar numai cu conditia sa asigure contrat cu Casa de Sanatate. Ei vor fi obligati sa mentina profilul de activitate al cabinetului, tocmai ca pacientii sa beneficieze de gratuitate. O parte din cabinete vor trece in ambulatoriul de urgenta de la Spitalul Judetean. Astfel, medicii din Policlinica vor merge si in spital si invers, pentru a putea acoperi deficitul de personal pe anumite specialitati, in special in bolile oncologice", a mai precizat Cornelia Draguna. (A. M. CANTIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.