Social

Cumparam apa la pret de carne!

Mihaela Beșleagă
16 feb 2008 890 vizualizări
A spus la Focsani Gheorghe Ciubotaru, vicepresedintele ANPC u majoritatea produselor din carne pun in pericol sanatatea consumatorilor

Cele mai multe produse si preparate din carne contin elemente ce pun in pericol sanatatea consumatorilor sau prejudiciaza interesele lor economice. Majoritatea mezelurilor controlate de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) contin o cantitate de apa peste limita admisa, fapt ce duce si la o alterare mai rapida, iar producatorii nu respecta nici valoarea grasimilor sau a proteinelor incluse in preparate. "Ne-am inspaimintat de ce am constatat. Cumparam apa la pret de carne. Din analizele pe care le-am facut, cantitatea de grasime era mai mare decit era prevazut, in schimb gradul de proteine este mai mic. Nici tratamentele termice nu se respecta", a spus Gheorghe Ciubotaru, vicepresedintele ANPC, la Focsani. Alte deficiente depistate de inspectorii Protectiei Consumatorilor au fost continutul ridicat de amidon, de 6-7%, in comparatie cu cit este prevazut legal, adica 4% sau soia in compozitia preparatelor. Un alt aspect grav constatat, care a fost supus reglementarilor, se refera la carnea separata mecanic din care se fac mezelurile, o parte dintre aceste produse fiind interzise la comercializare. Pentru a "fenta" legislatia, multi operatori economici au schimbat denumirea produsului, pastrind aceeasi compozitie. "La salamul Victoria, de exemplu, s-a adaugat denumirea Filip. Au schimbat numele produsului, dar au folosit in continuare carnea separata mecanic si soia", a mai spus Gheorghe Ciubotaru. ANPC a reglementat si cantitatea de carne din conservele in suc propriu, care trebuie sa fie de minimum 60%, iar conservele de pateu ar trebui sa contina minimum 15% ficat. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.