Cumparam apa la pret de carne!
Cele mai multe produse si preparate din carne contin elemente ce pun in pericol sanatatea consumatorilor sau prejudiciaza interesele lor economice. Majoritatea mezelurilor controlate de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) contin o cantitate de apa peste limita admisa, fapt ce duce si la o alterare mai rapida, iar producatorii nu respecta nici valoarea grasimilor sau a proteinelor incluse in preparate. "Ne-am inspaimintat de ce am constatat. Cumparam apa la pret de carne. Din analizele pe care le-am facut, cantitatea de grasime era mai mare decit era prevazut, in schimb gradul de proteine este mai mic. Nici tratamentele termice nu se respecta", a spus Gheorghe Ciubotaru, vicepresedintele ANPC, la Focsani. Alte deficiente depistate de inspectorii Protectiei Consumatorilor au fost continutul ridicat de amidon, de 6-7%, in comparatie cu cit este prevazut legal, adica 4% sau soia in compozitia preparatelor. Un alt aspect grav constatat, care a fost supus reglementarilor, se refera la carnea separata mecanic din care se fac mezelurile, o parte dintre aceste produse fiind interzise la comercializare. Pentru a "fenta" legislatia, multi operatori economici au schimbat denumirea produsului, pastrind aceeasi compozitie. "La salamul Victoria, de exemplu, s-a adaugat denumirea Filip. Au schimbat numele produsului, dar au folosit in continuare carnea separata mecanic si soia", a mai spus Gheorghe Ciubotaru. ANPC a reglementat si cantitatea de carne din conservele in suc propriu, care trebuie sa fie de minimum 60%, iar conservele de pateu ar trebui sa contina minimum 15% ficat. (Mihaela BESLEAGA)