Social

Mesterul Manole isi face ucenicia la Electrica

Mihaela Beșleagă
4 feb 2008 1057 vizualizări
Vechimea si uzura liniilor de tensiune, intemperiile de tot felul, accesul dificil al echipelor Electrica in zonele izolate au afectat sute de abonati vrinceni anul trecut u cel mai mult au stat pe intuneric oamenii din 20 localitati din nordul judetului, alimentate prin liniile Feldioara si Siscani, printre care Boghesti, Tanasoaia, Corbita u Electrica a investit 9.205.000 lei in modernizarea si reabilitarea liniilor electrice

Capriciile vremii manifestate anul trecut sub forma de ploi abundente, in vara si la inceputul toamnei, chiciura si vint in aceasta iarna, au afectat destul de serios alimentarea cu energie electrica si in judetul Vrancea, unul dintre cele mai vizate de intemperii. In multe cazuri, consumatorii s-au aratat nemultumiti fie de durata si frecventa intreruperilor, fie de intirzierea cu care au intervenit echipele Electrica in zonele nealimentate cu energie electrica. Cu toate acestea, responsabilii Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice (SDEE) sustin ca in anul 2007 s-a investit mult in modernizarea liniilor si ca, in comparatie cu 2006, au fost mai putine probleme. Directorul SDEE, Dumitru Danila, recunoaste insa ca exista un efect "Mesterul Manole", in sensul ca unele linii se repara intr-un an, dar problemele continua sa apara pe alte linii, din cauza uzurii si vechimii acestora. "Nu sint fonduri sa reabilitam toate liniile. Acum sa vedem care sint cele mai slabe si sa ne concentram asupra lor. Cum a fost cazul liniilor Soveja si Movilita pe care le-am modernizat anul trecut si care ne-au pus mult mai putine probleme. Insa acum apar altele, din cauza duratei de viata expirate si a uzurii avansate", a constatat Dumitru Danila, directorul SDEE Vrancea.


Catunele din nordul judetului, cel mai des pe intuneric


Anul trecut, cel mai mult au avut de suferit de pe urma problemelor aparute in reteaua electrica locuitorii celor aproximativ 20 de localitati alimentate de la linia Feldioara, printre care Boghesti, Tanasoaia, Corbita, Placinteni, dar si localitatile alimentate prin linia Siscani, statia Glavanesti de 110 Kv, aflata la granita judetelor Vrancea, Bacau, Galati si Vaslui. Conform reprezentantilor Electrica, oamenii au ramas de multe ori pe intuneric pentru ca au existat mai multe cauze, care, cumulate, au dus la astfel de avarii. Astfel, liniile au o durata de functionare depasita, sint uzate, stilpii sint slabiti, pe o portiune linia este situata chiar intre plopi, situatie la care se adauga fenomenele meteorologice nefavorabile si accesul greu in zona, din cauza faptului ca localitatile sint dispersate si terenul este foarte accidentat. O alta zona "fierbinte" a fost si Adjudul, care se alimenteaza printr-o derivatie a aceleiasi linii cu probleme, Siscani, care apartine societatii EON. Directorul SDEE spune ca parametrii de proiectare ai liniei sint depasiti, iar in conditiile depunerii de chiciura aceasta a devenit extrem de vulnerabila. "Cit despre timpul mare de intrerupere a consumatorilor de la retea, acesta a fost cauzat de niste probleme aparute la statia de 110 Kv Glavanesti. Daca reparam ceva pe linie, care este foarte veche, in amonte cedau alte elemente, si tot asa. Era atita ceata ca se vedea doar conturul stilpului", a relatat Dumitru Danila. Acesta a adaugat ca in programul de investitii pe anul 2008 s-a prins si modernizarea portiunii de linie care apartine SDEE Vrancea. Incidente imprevizibile care au dus la avarii au aparut si pe liniile noi, cum a fost cazul Poiana Stoichii, unde s-a realizat cea mai recenta electrificare. Un brad a cazut pe linie si a lasat zeci de oameni la lumina opaitului.


In 2007, investitii de 92 miliarde lei vechi


Danila se lauda cu unul dintre cele mai generoase planuri de investitii din zona. In 2007, investitiile din venituri proprii s-au ridicat la 6.470.000 lei si s-au realizat investitii de 9.205.000 lei, adica 92 miliarde de lei vechi. "In sucursala Muntenia Nord, de care apartinem, ne clasam pe locul doi ca volum de investitii", a tinut sa precizeze directorul SDEE Vrancea. Cu acesti bani s-au continuat si s-au finalizat lucrari de modernizare a liniilor vechi, cum a fost cazul liniei Movilita, reamplasata din vita de vie si adusa la drumul de acces, care a costat 1.400.000 lei, lucrare finalizata in doi ani. O alta linie reabilitata a fost Nanesti, care a fost grav afectata in timpul inundatiilor din 2005, de asemenea, reamplasata la sosea. Investitii majore s-au realizat anul trecut la Hingulesti si Martinesti, unde s-a schimbat toata vechea retea de joasa tensiune, care a costat 600.000 lei, dar si la Anghelesti, Gagesti, Soveja. Imbunatatiri tehnice la nivelul tensiunii s-au realizat la Cotesti, Vizantea Manastireasca, Suraia, Marasesti, Lepsa, dar si pe mai multe strazi din Focsani. La Copacesti, Urechesti si Palanca s-au incheiat modernizarile incepute in anii trecuti. S-au realizat investitii si pentru scoaterea contoarelor pe casa scarii la blocurile din municipiu, pentru 1.200 de abonati. Pentru acest an, investitiile din surse proprii se ridica la 7.639.000 lei si vizeaza, printre altele, realizarea de puncte de transformare noi si marirea retelei de 20 Kv la Pavalari, Anghelesti, Rucareni, Adjudul Vechi, Cerda, Coroteni si modernizari in reteaua de joasa tensiune.


Se stinge lumina prin sistem automat


Un alt proiect care se desfasoara din 2006 vizeaza instalarea unui sistem de automatizare pe linii, astfel incit daca apare o defectiune sa nu fie intrerupta alimentarea tuturor localitatilor pe care le deserveste linia respectiva, ci doar zona in care s-a produs avaria. Sistemul este centralizat si controlat prin dispecerat, astfel incit depistarea zonei in care s-a produs defectiunea se realizeaza mult mai usor. Elementul principal al acestui sistem este recloserul, adica un aparat de comutatie automata, ca un intrerupator, prin care, la aparitia unei defectiuni, curentul electric se intrerupe automat intre statia respectiva si locul in care este instalat acest mecanism, restul liniei raminind sub tensiune. "Recloserul se declanseaza succesiv, de trei ori. Daca defectiunea este trecatoare, consumatorul ramine alimentat, insa daca se declanseaza si a treia oara ramine nealimentat, pina la remedierea defectiunii. Acest sistem are ca avantaje reducerea numarului consumatorilor deconectati si reducerea timpului de realimentare a consumatorilor", a explicat directorul SDEE. In acest moment sint instalate 25 reclosere si 38 separatoare telecomandate, in comparatie cu anul 2006, cind a inceput montarea acestor dispozitive, cind existau 8 separatoare si 4 reclosere. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.