Social

Caldura din calorifer a costat mai mult cu 15%

Iulia Crețu
1 feb 2008 665 vizualizări
Potrivit directorului ENET, Valter Popescu, facturile din decembrie au fost cu 15% mai mari decit in noiembrie u o familie de 3 persoane, dintr-un apartament de 2 camere, a primit o factura de 200 RON u de astazi, pretul gazelor este majorat cu 8,6%

Luna decembrie a adus facturi mai mari la caldura cu 8 si pina la 15%, raportat la o luna normala, cind caloriferele stau inchise. Focsanenii care locuiesc la bloc si care folosesc sistemul centralizat de incalzire au primit facturi diferentiate, in functie de consum, de zona in care locuiesc, dar si de modalitatea in care este controlata cantitatea de caldura receptionata. Astfel, cei care si-au montat repartitoare de costuri au avut surprize de la ambele extreme, sa primesca facturi rezonabile (acolo unde intreg imobilul are montate astfel de instrumente si nu sint pierderi), dar si astronomice (acolo unde agentul termic consumat, dar neajuns in caloriferele oamenilor, este platit tot de cetateni). Caldura din caloriferele focsanenilor a costat astfel: un apartament de doua camere, necontorizat cu repartitoare, in care locuiesc doua persoane, a primit pentru decembrie o factura ENET de 150 RON; in schimb, la trei persoane, consumul a ajuns la 200 RON. Un apartament de 3 camere, in care locuiesc patru persoane si care beneficiaza de repartitoare de costuri, a consumat agent termic in ultima luna a anului trecut de 230 RON. "Facturile nu sint foarte mari, asa cum au aparut cele prin Bucuresti, de exemplu. Cresterea fata de o luna fara caldura este cuprinsa intre 8 si 15%. Insa si aici difera in functie de apartament, daca au repartitoare sau daca au apelat la programarea caldurii direct de la contorul de la subsolul blocului. Facturile au fost diferite in functie de consum sau de zona. Oamenii si-au facut si ei programarea lor, in functie de cit le convine de cald. Cei care au repartitoare si robineti termostatati au inchis si au deschis exact cit au dorit sa plateasca", ne-a declarat ing. Valter Popescu, directorul Societatii de producere si furnizare a agentului termic SC ENET SA Focsani. Acesta a adaugat ca nici facturile care vor fi emise pentru luna ianuarie nu vor fi "de speriat". In schimb, daca facturile se incadreaza in limitele suportabilitatii, gradul de incasare este unul foarte scazut.


Cei care nu platesc ramin fara caldura


Pentru a-i motiva pe oraseni sa incerce sa fie cit de cit la zi cu ceea ce consuma, atit ENET, cit si Primaria Focsani sint hotarite sa aplice si masuri mai dure. In acest moment, datoria cetatenilor pentru agentul termic este de 7,5 milioane RON (75 de miliarde lei vechi), datorie care se pare ca nu prea scade. Asta si in ciuda faptului ca mii de focsaneni cu venituri reduse beneficiaza si de ajutoare de caldura din partea statului. Potrivit declaratiilor directorului Valter Popescu, daca populatia va continua sa nu plateasca se va trece si la sistarea caldurii catre rau-platnici. "Continua analiza pe asociatiile de proprietari. Dupa prima analiza nu prea s-au mobilizat. In aceste conditii cred ca se va ajunge si la actiuni de sistare a caldurii. Primarul Decebal Bacinschi a amenintat ca le va trimite auditul", a mai completat Valter Popescu. Cit despre anuntata scumpire a tarifului la gazele naturale, directorul ENET spune ca deocamdata nu va influenta facturile cetatenilor. "S-a anuntat o crestere la pret de 8,6% pentru consumatorii casnici. La marii consumatori se calculeaza altfel, majorarea va fi mai mica sau chiar nu va fi majorat", a precizat directorul ENET. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.