Social

Reabilitarea termica frige la buzunare

Doina Ganea
31 ian 2008 869 vizualizări
Reabilitarea termica a blocurilor de locuinte cu tot ce cuprinde ea, anvelopare, termopane, acoperis si refacerea instalatiilor de incalzire, ar putea ajunge la peste 100 de milioane de lei vechi pentru fiecare apatament

Inca 17 blocuri din municipiul Focsani au primit aprobarea Primariei pentru demararea proiectului tehnic pentru obiectivul de investitii "reabilitare termica blocuri de locuinte". Este vorba de blocurile S1- scara 1 si S1- scara 2 str. Mitropolit Varlaam, S2- scara 1 si S2- scara 2 b-dul Unirii, S3 si S4 str. Mitropolit Varlaam, B9- scara 1 si B9- scara 3 str. Revolutiei, F4 str. Constructorului, bloc 2 strada Diviziei, bloc C- scara 1, scara 2, scara 3 si scara 4 str. Echitatii, bloc A1- scara 1, scara 2 si scara 3 b-dul Bucuresti si bloc A2, scara 1 si 2 b-dul Bucuresti. "Un numar semnificativ de blocuri sufera de probleme structurale majore si sint necorespunzator izolate provocind un disconfort major si in acelasi timp producind pierderi mari de energie termica si costuri ridicate ale utilitatilor. Avind in vedere aceasta situatie, s-a demarat, in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta 174/2002 si a Ordonantei de Urgenta 187/2005 «Programul national de reabilitare termica a cladirilor de locuit» prin care se aloca resurse financiare de la bugetul de stat pentru expertiza, audit energetic, proiect tehnic si executie 34% si de la bugetul local 33%", se arata in proiectul de hotarire ajuns in fata consilierilor locali. Valoarea totala a investitiei la cele 17 blocuri se ridica la suma de 6,7 milioane lei, pretul pe fiecare scara de bloc in parte variind intre 291.340 lei si 619.606 lei, adica mai mult de 6 miliarde de lei vechi. Desi costurile se vor imparti pe apartamente, ele sint destul de piperate, lucru remarcat si de unii din consilierii locali, in plenul sedintei din aceasta saptamina. La un calcul sumar, acestia au constatat ca, pentru fiecare apartament, cheltuielile ar depasi 100 de milioane de lei vechi, bani la care unele familii de pensionari nici macar nu viseaza. Consilierul liberal Doina Fodoreanu, specialist in constructii, ne-a dat insa asigurari ca lucrurile nu stau chiar asa si unele cheltuieli au fost intelese gresit. "Legea nu prevede numai anveloparea blocurilor. Proiectul este mai amplu si obliga atit schimbarea timplariei, refacerea acoperisurilor, cit si schimbarea instalatiei termice. Exista posibilitatea achitarii contributiei cetateanului, de 33% din valoarea investitiei, si in rate pe o perioada de 15-20 de ani. Deci costurile nu vor vor fi mai mari de 2.000 de euro pe fiecare apartament, insa lucrarile trebuie realizate complet si corespunzator. Exista chiar o propunere legislativa care, daca va fi adoptata, va obliga proprietarii de apartamente care si-au facut deja izolatia termica sa o dea jos daca poliesterul folosit are o grosime mai mica de 6 cm", ne-a precizat consilierul liberal Doina Fodoreanu. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.