Social

Batrini inselati de o functionara a primariei Tataranu

Camelia Stănilă
30 ian 2008 2546 vizualizări
Acestia s-au trezit datori, desi isi achitasera taxele locale u Georgeta Postolache trecuse sume mai mici in chitantele Primariei, diferenta incasata intrindu-i in buzunar u consilierii PD-L de la Tataranu il acuza pe primarul Nicolae Pavel (PSD) ca si-a platit in continuare angajata, desi descoperise ca aceasta elibera chitante false inca din 2005 u circa 5.500 lei au fost recuperati, cazul fiind deja in atentia Politiei

Zeci de batrini din satele Martinesti si Vijiitoarea din comuna Tataranu s-au trezit datori la Primarie, desi isi achitasera taxele la zi. Cu toate ca aveau chitante in regula la mina, in evidente erau trecute sume mult mai mici. Situatia a fost reclamata ieri de consilierii PD-L Tataranu, condusi de Banel Barbieru, care sustin ca au descoperit situatia in vara anului trecut, desi se pare ca ea data inca din 2005. Potrivit acestora, chitantele false au fost intocmite de incasatoarea Primariei, Georgeta Postolache, care si-a insusit astfel mii de lei, indeosebi de la batrini, localnici cu probleme de vedere sau cu imposibilitate de deplasare. Consilierii PD-L de la Tataranu il acuza si pe primarul Nicolae Pavel (PSD) ca si-a platit in continuare angajata, desi descoperise ca aceasta elibera chitante false. "In 2005 am mers la primar cu prima chitanta, a cetateanului Emil Sandu din Martinesti, care platise 600 mii (60 lei- n.r.), iar acesta a chemat incasatoarea. A recunoscut ca a gresit, insa lucrurile s-au repetat. Anul trecut mai multi oameni au venit sa reclame ca s-au trezit datori. Pina la 19 decembrie 2007 am verificat 87 de astfel de chitante. Cred insa ca sint mult mai multe, oamenii au mai si pierdut din chitante. Au fost inselati oameni care nu vad, oameni in baston care nu se pot deplasa. Plateau 200 -180 lei si la cotor figurau cu sume mult mai mici, chiar si cu 1 leu taxa de timbru. Singura masura a primarului a fost sa ceara oamenilor chitantele originale, sa le rupa si sa taie altele. E omenesc asa ceva? Primarul a spus ca a sesizat Politia, ca oamenii au fost indrumati catre Politie, dar sint batrini care nu pot bate drumul tribunalului", a spus consiliera Tudora Visan, cea care a descoperit frauda functionarei de la Tataranu.


5.502 lei recuperati


Liderii PD-L au pus la dispozitie si copii ale mai multor chitante eliberate de Georgeta Postolache, dorind sa probeze acuzatiile cu acte. Consilierii PD-L, care au majoritate in Consiliul Local Tataranu, au spus ca au solicitat infiintarea unei comisii de analiza si verificare, care sa controleze si chitantierele primariei, insa primarul a contestat hotarirea. Desi spun ca n-au reclamat falsul la Politie, nici macar in nume personal, alesii locali au mentionat ca au facut o adresa la Directia Generala a Finantelor Publice, care a si confirmat eliberarea a 87 de chitante false pentru 60 de persoane din Martinesti si Vijiitoarea. Prejudiciul, in valoare de 5.502 lei a fost recuperat, iar functionara vinovata a fost nevoita sa-si dea demisia. In legatura cu acest aspect, alesii locali l-au acuzat iarasi pe primarul Nicolae Pavel, ca nu a tras-o la raspundere pe angajata si nici macar nu i-a desfacut contractul de munca. "Tragem concluzia ca au lucrat impreuna", au mai spus consilierii PD-L, sugerind ca angajata a fost acoperita si pentru faptul ca sotul dinsei este consilier local PSD si angajat al Directiei Agricole. Primarul Nicolae Pavel si-a justificat insa decizia prin dorinta de a putea recupera prejudiciul. Edilul sustine ca a aflat de aceasta situatie cind s-a intors din concediu anul trecut, in urma cu mai bine de 2 luni si ca a actionat imediat. "Nu am stat degeaba. Am descoperit situatia in urma unei sedinte de analiza, cind am vazut ca nu se incaseaza darile la nivelul satelor Martinesti si Vijiitoarea, astfel ne-am pus un semn de intrebare. Am studiat cazul, am mers in sat si am vorbit cu oamenii si am vazut ca li se cerea de exemplu 5 milioane de om, cit datorau, si la cotor era trecut 2-3 milioane. Am anuntat organele superioare, am dispus auditul intern si pe baza notei de control am sesizat Finantele, Politia, Curtea de Conturi... Au fost doar citeva chitante din 2006, marea majoritatea din 2007. Suma a fost recuperata, am somat-o pe doamna Postolache si in 1-2 saptamini a virat banii. Daca o concediam si nu mai puteam recupera banii? Cine punea din buzunar, primarul, nu? Fapta e fapta, ea va raspunde, cazul a fost preluat de cei de la Cercetari penale", a mentionat edilul Nicolae Pavel, care a recunoscut sicanele pe care le are cu consilierii locali. In plus, acesta a explicat ca a contestat infiintarea comisiei de cercetare in conditiile in care astfel de verificari in chitante, registre de rol pot fi cerute doar de Curtea de Conturi sau Institutia Prefectului. (Camelia STANILA)


CASETA:

Scandal la sediul PD-L Tataranu


Conferinta de presa convocata ieri de filiala PD-L Tataranu, condusa de Banel Barbieru, a fost intirziata de scandalul provocat de citiva consilieri locali ai PSD, care au intrat in sediul adversarilor. La fata locului a fost si primarul Nicolae Pavel, care a reclamat ca PD-L nu avea dreptul sa-si amenajeze sediul intr-o cladire unde functioneaza si o grupa de gradinita. Barbieru a explicat insa ca decizia a fost luata prin hotarire de Consiliu Local, in conditiile in care respectiva cladire are destinatia de camin cultural. Liderul local al PD-L, care este si vicepresedinte al organizatiei judetene, a sustinut ca salile, lasate in paragina pina in 2006, au fost amenajate pentru a muta gradinita si doua clase I-IV pe perioada de renovare a Scolii Bordeasca Veche, anul trecut, acum raminind in incinta doar o grupa de prescolari. De altfel, in aceeasi cladire functioneaza acum si Posta. Barbieru si ceilalti consilieri PD-L sustin ca activitatea prescolarilor nu este afectata, desi sediul de partid este vizavi de grupa de gradinita. "Care e problema daca ne intrunim aici? Avem dreptul sa ne intilnim sa discutam o data pe saptamina, mai ales duminica", a precizat Banel Barbieru. Ieri insa a fost marti, astfel s-a reclamat faptul ca micutii au fost trimisti mai devreme acasa, pentru a se putea pregati conferinta de presa. Chiar si adjunctul Inspectoratului Scolar, Tudor Gogancea, s-a deplasat pina la Bordeasca pentru a verifica aceasta sesizare telefonica, insa se pare ca educatoarea s-a scuzat pentru scurtarea programului prin nevoia de a consulta anumite documente pentru un curs de perfectionare pe care-l urmeaza la Casa Corpului Didactic. De mentionat ca nemultumitii de la PSD au impartit ieri si fluturase cu rezultatele dezastruoase obtinute de elevii lui Barbieru la teza unica, din 20 de elevi abia 7 reusind sa ia un 5. (C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.