Social

Biblioteca pregateste stand pentru nevazatori

Iulia Crețu
29 ian 2008 849 vizualizări
Voluntarii deja au inregistrat 6 carti in format audio si sint in pregatire inca 11, printre care si un volum din Harry Potter u primarul Bacinschi a promis ajutor pentru achizitionarea mai multor cititoare de carti in format Daisy si a anuntat un proiect de stringere de carti pentru Tivoli

Fundatia pentru nevazatori "Cartea Calatoare" si-a prezentat ieri proiectul cel mai de suflet al membrilor sai, "Biblioteca pentru toti", un program indraznet prin care cei care au deficiente de vedere se pot bucura de universul unei carti asa cum o fac ceilalti. Cu ajutorul Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu", al Consiliului Local Focsani, dar si cu sprijinul a doi parteneri, Scoala "Ion Basgan" si Liceul "Spiru Haret", Fundatia a reusit sa demareze un proiect in premiera nationala, inregistrarea de carti in format audio destinate nevazatorilor. In cadrul studioului profesionist de la Sectia pentru Copii si Tineret a Bibliotecii, membri ai fundatiei impreuna cu citiva voluntari inimosi au reusit ca in citeva luni sa inregistreze sase carti, atit pentru cei mici, dar si pentru adulti. Potrivit declaratiilor presedintelui Fundatiei, Mircea Bucur, acestea pot fi luate acasa, impreuna cu aparatul de citire de catre orice utilizator care nu poate citi volumul in formatul normal, cel tiparit. Momentan biblioteca beneficiaza de numai doua aparate de citit, insa numarul lor va creste cit de curind. "Primele sase carti in format Daisy vor merge la standul Bibliotecii dedicat celor cu deficiente de vedere. Alte 11 sint in curs de inregistrare. Fiecare carte va avea o amprenta vocala, va fi recunoscuta dupa voce", a declarat ieri, la prezentarea proiectului Daisy, Gabriela Dima, membru in cadrul Fundatiei "Cartea Calatoare". In judetul Vrancea figureaza in jur de 2000 de persoane cu diferite grade de handicat de vedere care s-ar putea bucura de aceste carti. In curind, la Biblioteca Judeteana va fi infiintat un stand special pentru nevazatori, prin intermediul caruia vor fi popularizate aceste carti, dar si proiectele Fundatiei "Cartea Calatoare". "Acesta este primul serviciu public destinat nevazatorilor. Cind am inceput acest proiect m-am gindit la cei nevazatori, care sa aiba aceasta placere a imprumutului, a cititului. Aceste carti reproduc exact structura unei carti, iar CD-urile pot fi imprumutate. In timp va creste si numarul de titluri datorita voluntarilor foarte pasionati. Si bibliotecile din tara sint interesate de a multiplica acest sistem, proiectul fiind prezentat la Sibiu", a declarat si Mircea Bucur, presedintele Fundatiei "Cartea Calatoare".


Se pregateste "Harry Potter" in format electronic


Pe mini-raftul cu carti Daisy se gasesc deja parte din aparitiile editoriale foarte rasfoite de utilizatorii serviciilor de Biblioteca, printre care "Memoriile unei gheise", "Siddhartha si Calatoria spre Soare-Rasare", "Mostenitorii", "Inger si demon", "Pazea, se intoarce Mos Craciun" si "Indragostita de un musai". Voluntarii, a caror activitate a fost rasplatita ieri cu cite o diploma, sint iarasi in studioul de inregistrari, avind in programa noi titluri. Printre acestea, una cu siguranta va face placere tinerilor, mari fani ai lui Harry Potter. Prezent la prezentare a fost si primarul Decebal Bacinschi, edilul sef laudind initiativa fundatiei si promitind sprijinul CL Focsani pentru imbogatirea si modernizarea aparatelor de citit. De asemenea, acesta a anuntat un viitor proiect al Bibliotecii Judetene Vrancea, acela de a realiza o filiala cu carte in limba romana pentru comunitatea de romani din Tivoli, oras frate al Focsaniului. Cit despre cartile in format Daisy, acestea vor beneficia si de sprijinul voluntarilor elevi de la Scoala nr. 2, dar si al liceenilor de la Pedagogic. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.