Social

Campanie impotriva cancerului de col uterin

Cristina Palade
24 ian 2008 1120 vizualizări
In primele noua luni ale anului 2007 au fost depistate 50 de cazuri noi u din acest an se va desfasura o campanie de instruire printre cadrele didactice si elevele de gimnaziu si liceu privind preventia u un test costa in jur de 100 lei in sistemul primat, iar un vaccin in jur de 400 euro

In perioada 21-27 ianuarie este declarata "Saptamina europeana pentru prevenirea cancerului de col uterin", o initiativa a Asociatiei Europene pentru Cancer Cervical. Sloganul de anul acesta "Aminteste-ti de testarea citologica si de vaccinare. Cancerul de col uterin poate fi prevenit" reprezinta deviza campaniei menita sa aminteasca femeilor de toate virstele ca aceasta boala grava poate fi combatuta prin testare citologica regulata (testul Papanicolau) si prin vaccinare. Aceasta campanie se adreseaza deopotriva oamenilor de rind dar si autoritatilor care trebuie sa se implice mai mult in dezvoltarea unor programe medicale, bine puse la punct pentru testarea eficienta a tuturor femeilor, prevenirea bolilor, depistarea in stare incipienta si tratarea pacientelor cu cancer de col uterin. "In lume o femeie moare la fiecare doua minute, iar in Europa o femeie moare la fiecare 18 minute din cauza acestei cumplite boli. In Romania, cancerul de col uterin este a treia cauza de deces prin cancer la femei, dupa cancerul pulmonar si cel de sin. In Vrancea, cazurile noi de cancer de col uterin in anul 2006 au fost in numar de 44 de cazuri, iar in primele noua luni ale anului 2007 au fost depistate 50 de cazuri. Cit priveste decesele, in 2006 au fost 32 de decese, iar in primele noua luni ale anului 2007, 27 de decese", ne-a declarat doctor Cornelia Draguna, directorul Autoritatii de Sanatate Publica Vrancea (ASP). Totusi aceasta statistica este considerata a fi irelevanta deoarece foarte multe dintre femeile diagnosticate cu cancer de col uterin de multe ori nu se mai prezinta la medicul specialist. "Eu as mai adauga inca zecile de cazuri care au sfirsit letal prin cancer din cauza ignorantei de a nu se prezenta la medic", a incercat sa explice doctor Marin Popescu, seful sectiei de obstetrica-ginecologie a Spitalului Judetean si specialist in chirurgie oncologica. Potrivit medicilor specialisti, femeile cu virste cuprinse intre 30-40 ani sint cele mai expuse la cancerul de col uterin. Statisticile acestora arata ca principalii faoctori de risc sint educatia precara, viata dezordonata si aspectul economic. Aceleasi statistici arata ca persoanele predispuse la imbolnavire sint femeile cu multe avorturi, dar si femeilie cu multe nasteri, femeile care folosesc contraceptive, si nu in ultimul rind femeile care fumeaza. Potrivit reprezentantilor ASP, din acest an se va desfasura o campanie de instruire printre cadrele didactice si elevele de gimnaziu si liceu privind preventia acestei boli. Femeile care doresc sa faca un test sreening costa in jur de 100 lei in sistemul privat, deoarece aceasta campanie nu se bucura de sprijinul Ministerului Sanatatii. Cele care doresc sa faca vaccinul impotriva acestei boli mai au de asteptat, deoarece vaccinul a fost lansat doar in Franta, dar pretul unei doze este de 145 euro pentru fiecare doza, imunizarea necesitind trei doze. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.