Social

200 milioane lei noi pentru Focsaniul anului 2008

Ziarul de Vrancea
23 ian 2008 802 vizualizări
Cetatenii cer municipalitatii sa modernizeze strazile, sa amenajeze spatii verzi si sa construiasca mai multe locuinte u pentru a acoperi investitiile in aceste domenii vor fi reduse sumele la ecarisaj, administrarea pietelor si activitati culturale u la sedinta publica de ieri de prezentare a bugetului, sala a fost arhiplina

Primarul Decebal Bacinschi a anuntat ieri bugetul destinat municipiului Focsani pentru anul in curs, acesta fiind de 203 milioane lei (2,039 miliarde lei vechi), cu 25% mai mare decit suma destinata orasului nostru in 2007. Bugetul municipiului este de trei ori mai mic decit cel aprobat de consilierii locali ieseni pentru capitala Moldovei, Iasiul beneficiind pentru 2008 de 600 de milioane lei. Fondurile la dispozitia orasului Focsani se compun din 75% buget local, 4% venituri proprii, 2% provin din venituri din afara fondului de rulment si 19% din imprumuturi. Potrivit declaratiilor edilului sef Decebal Bacinschi, cetatenii sint nemultumiti de trei mari probleme, cele reprezentate de calitatea strazilor, lipsa spatiilor verzi si insuficienta locuintelor. Pentru aceste trei mari capitole se va incerca in 2008 suplimentarea fondurilor, aceasta in detrimentul activitatilor derulate in alte domenii. "In urma discutiilor purtate cu cetatenii au rezultat trei mari probleme: modernizarea strazilor, inclusiv a trotuarelor si a parcarilor, modernizarea spatiilor verzi si construirea de locuinte si reabilitarea fatadelor vechi ale blocurilor. Printre capitolele propuse pentru reducere se numara ecarisajul, administratia pietelor, sport, cultura si religie", a declarat primarul Decebal Bacinschi. Cei 203 milioane lei vor fi impartiti astfel: 47%, 94.594 lei pentru servicii publice; 42%, 86.538 lei, pentru activitati socio-culturale, aici intrind si salariile cadrelor didactice; 6%, 12.618 lei pentru autoritati publice; 3%, 5.290 lei, destinate altor servicii si inca 2% catre serviciul datoriei publice. In privinta fondului locativ, primarul Bacinschi a anuntat ca in luna februarie se vor inmina cheile a 34 de garsoniere si apartamente in cartierul ANL, pe strada Pinului, la numerele 2 si 4. "Urmeaza sa luam legatura cu cei de la ANL pentru a vedea situatia lucrarilor atit in Sud, cit si in cartierul Brailei", a mai declarat Decebal Bacinschi.


Sala arhiplina la sedinta publica de prezentare a bugetului


Bugetul municipiului a fost prezentat ieri intr-o sedinta publica care a avut loc in sala de consiliu a Primariei, devenita neincapatoare pentru asistenta, formata din sefii de institutii, consilierii locali si simpli cetateni. Directorul economic al Primariei Focsani, Natasa Nemes, a prezentat proiectul de buget pentru anul 2008, pe domenii de activitate. In bugetul pentru educatie s-au prins, printre altele, bani pentru reparatii capitale in 15 unitati de invatamint, pentru realizarea unui bazin de inot la Scoala "Anghel Saligny" si pentru trei sali de gimnastica. S-au mai acordat bani si pentru: servicii de asistenta sociala, cultura, intretinerea si extinderea cimitirelor, a spatiilor verzi si a parcurilor, servicii de gospodarire a municipiului, in care se includ intretinerea strazilor si a infrastructurii stradale, transportul in comun, salubritatea, canalizarea si iluminatul public, dar si intretinerea pasunii de la Mindresti. "Bugetul nostru este foarte mare, complex, de aceea imi este foarte greu sa cuprind totul in cuvinte. Daca aveti sugestii, propuneri, va rog sa ni le comunicati la telefon si pe site-ul Primariei", a specificat la finalul expozeului Natasa Nemes. Interventiile din sala au fost putine. Viorica Moldovianu, directoarea Liceului de Muzica si Arte Plastice "Gh. Tattarascu" s-a plins ca bugetul alocat institutiei pe care o conduce este insuficient, avind in vedere ca imobilul este intr-o stare avansata de degradare. O alta interventie a fost cea a directorului Directiei de Cultura, Paraschiv Usturoi, care a sustinut ca sumele mari alocate institutiilor de cultura judetene nu se justifica, atit timp cit banii nu sint folositi sau sint utilizati deficitar. "Cultura este, probabil, cel mai finantat sector din toate municipiile din Romania. Cu toate astea, exista o lipsa totala de management, iar prestatiile si evenimentele organizate sint lamentabile. Am asistat la spectacole unde erau noua spectatori in sala si opt actori. Dati banii de la cei care nu fac la altii, care se implica!", a spus seful Directiei de Cultura Vrancea. Sedinta de ieri a fost si cadrul in care si cetatenii au putut sa isi verse naduful in legatura cu diverse probleme care ii framinta. De pilda, administratorul Petre Vintila, de la Asociatia 602 Al. Vlahuta, s-a plins de intirzierea izolarii termice a blocurilor, de returul la apa calda sau de strazile nematurate. (Iulia CRETU, Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.