Social

Soferii pot conduce cel mult sase ore fara pauza

Mihaela Beșleagă
23 ian 2008 763 vizualizări
Pentru cresterea gradului de siguranta pe drumurile publice, timpul total de lucru al conducatorilor auto poate fi de cel mult 48 de ore pe saptamina

Executivul a aprobat in urma cu citeva zile o hotarire prin care se stabileste ca persoanele care efectueaza activitati mobile de transport rutier pot lucra cel mult sase ore consecutive fara intrerupere. Timpul de lucru trebuie sectionat de pauze de cel putin 30 de minute, daca timpul total de lucru este de 6 - 9 ore si, respectiv de cel putin 45 de minute daca timpul total de lucru depaseste 9 ore. Pauzele pot fi impartite in perioade de minim 15 minute fiecare. Timpul total de lucru al conducatorilor auto poate fi de cel mult 48 de ore pe saptamina. Aceasta durata maxima poate fi prelungita pina la maxim 60 de ore, cu conditia ca, pentru orice perioada de 4 luni consecutive, media saptaminala sa nu depaseasca 48 de ore. "în cazul lucratorilor mobili care muncesc pentru mai multi angajatori, timpul de lucru este suma orelor lucrate de persoana respectiva pentru toti angajatorii. Angajatorul va cere lucratorului mobil in cauza o evidenta in scris a timpului lucrat pentru alti angajatori. Lucratorul mobil va furniza in scris aceasta informatie", se mentioneaza in comunicatul Guvernului. Timpul de munca zilnic nu trebuie sa depaseasca 10 ore intr-un interval de 24 de ore, daca soferul efectueaza munca de noapte. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 4.000 de lei. Hotarirea are in vedere cresterea protectiei sociale pentru persoanele care efectueaza activitati mobile de transport rutier, introducind prevederi ce vor avea ca efect inclusiv cresterea gradului de siguranta pe drumurile publice. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.