Social

Cit o fi kilowatul in Rai?

Mihaela Beșleagă
19 ian 2008 901 vizualizări
Unii vrinceni platesc lumina si de pe lumea cealalta, primind in continuare facturile la electricitate pe numele lor

Unii vrinceni nu au scapat de datoriile de pe aceasta lume nici dupa moarte. Peste 90% dintre abonatii casnici ai sucursalei Electrica Focsani au incheiate contracte pentru o perioada nedeterminata. In acest context, mai ales in mediul rural, se intilnesc cazuri in care facturile continua sa vina pe numele unor persoane trecute in cealalta lume, cei care au incheiat contractele respective. Desi reprezentantii Agentiei de Furnizare a Energiei Electrice (AFEE) nu au putut estima numarul vrincenilor care nu mai sint in viata, dar continua sa isi plateasca facturile la electricitate, putem aprecia cu aproximatie ca, din cei 142.000 de abonati casnici vrinceni, cel putin citeva sute continua sa fie titularii contractelor, de dincolo de riul Styx. Electrica nu poate verifica daca titularul contractului este decedat, iar actul trebuie reinnoit pe alt nume, numai daca mostenitorul instiinteaza personal institutia. In caz contrar, factura continua sa fie emisa pe numele persoanei care nu mai este in viata. "Noi nu avem cum sa stim daca titularul contractului mai este in viata, decit daca vine cineva si ne spune acest lucru si reface contractul cu alte date", a spus Alexandru Caliman, inginer sef in cadrul AFEE Focsani. Acesta considera ca situatia este in defavoarea celui care plateste factura, intrucit, in cazul aparitiei unei defectiuni electrice, acesta nu poate depune reclamatie si nu poate obtine nici o despagubire, deoarece nu este titular. Pentru refacerea contractului de furnizare a energiei electrice sint necesare urmatoarele documente: actul de proprietate sau de inchiriere, dupa caz, certificatul de mostenitor daca s-a facut succesiunea, cartea de identitate. Reinnoirea contractului va va costa doar daca vreti sa schimbati contorul, care va va scoate din buzunar aproximativ 16,12 lei, in cazul unui aparat monofazic. Reprezentantii Agentiei de Furnizare a Energiei Electrice afirma ca 99% din contractele incheiate inainte de 2000 au fost reinnoite. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.