Social

Lipsa de comunicare intre medici, cauza problemelor in sanatate

Cristina Palade
17 ian 2008 1407 vizualizări
Slaba colaborare dintre medicii de familie si specialisti duce la supraaglomerarea Spitalului Judetean u primele controale din 2008 au scos la iveala si probleme legate de sistemul informational

Toate problemele din sistemul sanitar s-au spart in capul medicilor specialisti si a celor de familie, care nu stiu sa comunice mai bine pentru ca serviciile acordate populatiei sa aiba eficienta scontata. Sefii sanatatii vrincene au analizat ieri, intr-o conferinta de presa, activitatea pe 2007 si au ajuns la concluzia ca lucrurile nu s-au schimbat in mai bine, la acest capitol. "Ne-am planificat controale la toate spitalele din judet, inclusiv la Serviciul Judetean de Ambulanta. Am solicitat ca in raportul de activitate pe anul trecut sa se cuprinda nu numai indicatorii de performanta si realizarile, dar si nerealizarile, pentru a se repera cauzele in vederea rezolvarii lor. Slaba colaborare intre medici este o problema veche. Am ajuns la niste concluzii si in etapa imediat urmatoare am stabilit ca medicii din spitale sa aiba o discutie concreta cu medicii de familie", a declarat dr. Cornelia Draguna, directorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP). Potrivit acesteia, slaba colaborare intre medici duce si la supraaglomerarea unitatilor spitalicesti, care si asa duc lipsa de specialisti. "Medicii de familie nu cunosc dotarea cu aparatura din spitale pentru directionarea pacientilor spre cea mai apropiata unitate, motiv pentru care adresabilitatea la Spitalul Judetean este mult mai mare in comparatie cu celelalte spitale. Managerii vor face demersuri pentru ca posturile libere sa se ocupe, apelind si la aducerea medicilor din alte judete sau chiar din Republica Moldova, daca este nevoie", a completat directorul ASP. Sefii sanatatii au mai reclamat si informatizarea insuficienta, in conditiile in care toate raportarile sint realizate prin computer. "La UPU si la Ambulanta am reusit sa introducem un sistem informationalizat inca de saptamina trecuta", a concluzionat Draguna. In ceea ce priveste bugetul pe anul 2007, acesta a crescut cu 41% fata de bugetul pe anul 2006, ajungind la suma de 65.779.100 lei. Pentru 2008 sistemul sanitar va avea bani de la Casa de Asigurari de Sanatate, de la Ministerul Sanatatii Publice, din sponsorizari, de la consiliile locale, dar si din venituri proprii. "Bugetul alocat pentru asistenta spitaliceasca va fi crescut pentru acoperirea serviciilor. Dar, pentru aceasta, am transmis ca dorim si cresterea indicelui de operativitate, a indicelui de ocupare a paturilor, durate medii de spitalizare", a declarat si Mihai Copaci, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.