Social

UE ne pasuieste, dar nu ne iarta la asomarea porcilor

Mihaela Beșleagă
12 ian 2008 496 vizualizări
Anul trecut nici un porc nu a fost sacrificat prin asomare, in Vrancea u autoritatile romane vor elabora un act legislativ pentru continuarea sacrificarii traditionale cu ocazia sarbatorilor de Craciun si Paste, pe o perioada de cel mult trei ani, de aliniere graduala la normele europene

In primul an de integrare europeana, in Vrancea, ca si in alte judete din tara, nici un godac nu a fost sacrificat conform normelor Uniunii Europene, gospodarii preferind in continuare metoda traditionala. Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vrancea a primit, la sfirsitul lunii decembrie 2007, un numar de 29 de asomatoare noi, care insa nu au fost folosite, intrucit au ajuns prea tirziu. "Cele 29 pistoale asomatoare cu glont captiv au ajuns la noi vineri, 23 decembrie. Le-am distribuit tuturor medicilor veterinari care le-au solicitat. Costul unui pistol asomator este de 350 euro, suma suportata de medicul veterinar", a mentionat la momentul respectiv Ionel Duta, directorul DSVSA Vrancea. Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a facut acum trei zile citeva clarificari referitoare la sacrificarea traditionala a porcilor in gospodariile individuale ale romanilor. "Comisia Europeana nu a spus niciodata Guvernului Romaniei ca practica sacrificarii porcilor fara asomare va fi permisa pentru inca citiva ani. Comisia a reiterat in scris (intr-o scrisoare datata 12 decembrie 2007) faptul ca autoritatile romane trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a facilita asomarea porcilor sacrificati in zonele rurale", se arata in comunicatul Comisiei Europene. Reprezentantii acesteia sustin ca sint constienti de importantele implicatii sociale ale acestui mod de sacrificare a porcilor si inteleg dificultatile cu care se confrunta Romania in alinierea la cerintele europene. "In conditiile specifice Romaniei (numar foarte mare de animale sacrificate in gospodariile populatiei intr-o perioada scurta de timp, in special cu prilejul sarbatorilor de Craciun si Paste), trebuie realizat un Plan de actiune pentru alinierea graduala la cerintele comunitare in materie", a mai precizat Comisia Europeana. Drept raspuns, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au asigurat ca vor elabora in scurt timp un act legislativ si un Plan de actiune care sa permita alinierea la norme pe o perioada de cel mult trei ani, la cerintele comunitare in materie de bunastare animala. Potrivit autoritatilor, se va permite prin acest plan continuarea sacrificarii traditionale numai cu ocazia sarbatorilor de Craciun si Paste, in perioada alinierii graduale. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.