UE ne pasuieste, dar nu ne iarta la asomarea porcilor
In primul an de integrare europeana, in Vrancea, ca si in alte judete din tara, nici un godac nu a fost sacrificat conform normelor Uniunii Europene, gospodarii preferind in continuare metoda traditionala. Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vrancea a primit, la sfirsitul lunii decembrie 2007, un numar de 29 de asomatoare noi, care insa nu au fost folosite, intrucit au ajuns prea tirziu. "Cele 29 pistoale asomatoare cu glont captiv au ajuns la noi vineri, 23 decembrie. Le-am distribuit tuturor medicilor veterinari care le-au solicitat. Costul unui pistol asomator este de 350 euro, suma suportata de medicul veterinar", a mentionat la momentul respectiv Ionel Duta, directorul DSVSA Vrancea. Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a facut acum trei zile citeva clarificari referitoare la sacrificarea traditionala a porcilor in gospodariile individuale ale romanilor. "Comisia Europeana nu a spus niciodata Guvernului Romaniei ca practica sacrificarii porcilor fara asomare va fi permisa pentru inca citiva ani. Comisia a reiterat in scris (intr-o scrisoare datata 12 decembrie 2007) faptul ca autoritatile romane trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a facilita asomarea porcilor sacrificati in zonele rurale", se arata in comunicatul Comisiei Europene. Reprezentantii acesteia sustin ca sint constienti de importantele implicatii sociale ale acestui mod de sacrificare a porcilor si inteleg dificultatile cu care se confrunta Romania in alinierea la cerintele europene. "In conditiile specifice Romaniei (numar foarte mare de animale sacrificate in gospodariile populatiei intr-o perioada scurta de timp, in special cu prilejul sarbatorilor de Craciun si Paste), trebuie realizat un Plan de actiune pentru alinierea graduala la cerintele comunitare in materie", a mai precizat Comisia Europeana. Drept raspuns, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au asigurat ca vor elabora in scurt timp un act legislativ si un Plan de actiune care sa permita alinierea la norme pe o perioada de cel mult trei ani, la cerintele comunitare in materie de bunastare animala. Potrivit autoritatilor, se va permite prin acest plan continuarea sacrificarii traditionale numai cu ocazia sarbatorilor de Craciun si Paste, in perioada alinierii graduale. (Mihaela BESLEAGA)