Social

Normele europene au ajuns pe tarabele taranilor

Mihaela Beșleagă
10 ian 2008 716 vizualizări
Aproape 500 de mici producatori vrinceni sint avizati sa vinda in piata u pentru a comercializa cu amanuntul lapte, oua, miere de albine sau peste, precupetii sint obligati sa obtina un certificat de inregistrare de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

Multi focsaneni prefera sa cumpere lapte, oua, miere de albine si peste din pietele orasului, direct de la tarani, considerind ca produsele sint naturale si mai putin prelucrate decit produsele similare din supermarketuri. Pina in acest moment, 472 de mici producatori vrinceni s-au inregistrat la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vrancea pentru vinzare directa cu amanuntul, pe piata, a produselor din propria gospodarie. Cei mai multi tarani inregistrati, in numar de 457, au depus cereri pentru comercializarea de lapte si oua, 14 pentru miere de albine si unul pentru peste. "Pentru a-si putea valorifica produsele de origine animala pe piata in deplina legalitate, oamenii sint obligati sa fie inscrisi in baza de date a DSVSA. Astfel, se verifica daca se indeplinesc conditiile de igiena. Obligativitatea de inregistrare este strict pentru vinzarea directa pe piata, nu si pentru produsele pentru consum propriu in gospodarie", a explicat dr. Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al DSVSA Vrancea. Pentru a se inregistra, precupetii care vor sa isi desfaca produsele pe tarabe trebuie sa urmeze un traseu relativ simplu. Producatorul este nevoit sa depuna o cerere scrisa la DSVSA si sa detina o declaratie si un certificat emis de primaria localitatii, care sa ateste numarul animalelor detinute. Inspectorii sanitar-veterinari verifica daca se indeplinesc conditiile de igiena, iar in urma constatarilor se realizeaza un raport, pe baza caruia se elibereaza certificatul de inregistrare. Pentru a putea vinde pe tarabele din piata oua, lapte, miere de albine sau peste, pe linga acest certificat, producatorii sint obligati sa detina si un carnet de sanatate eliberat de medicul de familie la care sint inscrisi si un carnet de sanatate pentru animalele detinute, care se obtine de la medicul veterinar de circumscriptie. "Produsele vindute cu amanuntul pe piata, provenite din gospodariile particulare, sint in plus verificate si de medicii circumscriptiilor sanitare din piete", a mai precizat dr. Iulian Cucoli. Ultimul ordin emis de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) stabileste decalarea datei de inregistrare pina la 1 ianuarie 2009 pentru centrele de prelucrare lapte, de colectare peste, ambarcatiunile de pescuit, punctele de debarcare, magazinele de desfacere peste, centrele de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor, centrele de extractie, colectare miere si alte produse apicole, stupina, magazin de desfacere a mierii de albine si a altor produse apicole. Derogarea a fost stabilita in scopul modernizarii acestor centre. Aceste masuri au fost luate pentru alinierea la normele europene in domeniu. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.