Ce si cum mincam de Revelion
Medicii specialisti transmit citeva sfaturi
Drept urmare, nutritionistii ne sfatuiesc ca pentru masa de revelion, pe linga toate mincarurile traditionale, este indicat sa consumam cit mai multe alimente care au "calorii negative" si care vor contracara efectul alimentelor specifice sarbatorilor. In aceasta categorie intra alimente precum: varza, morcovii, conopida, fasolea verde, dovleceii, andivele, telina, castravetii, usturoiul, ceapa, ardeii iuti, mirodenii (cimbru, busuioc, rozmarin, piper, oregano, maghiran etc). Nu este bine sa mincati friptura cu garnitura de cartofi, indiferent daca sint piure sau prajiti. Cartofii sint cei mai mari dusmani ai siluetei. Daca nu puteti minca friptura fara garnitura, puteti opta, in loc de cartofi, pentru garnituri din legume sau o salata de cruditati pe care sa nu puneti smintina sau maioneza. Sfatul medicilor de la Unitatea Primiri Urgente este sa consumam cit mai multe fructe cu "calorii negative" intre mese: mere, grapefruit, lamii, portocale, kiwi. Bauturile alcoolice se vor consuma in cantitati mici. Este preferabil sa beti vin natural "de la tara". Nu consumati sau consumati in cantitati cit mai mici: lichior, bere, palinca, whisky. Daca va plac dulciurile trebuie sa incercati sa renuntati la ele si sa va limitati la o salata de fructe din care sa nu lipseasca kiwi. Este bine ca aceasta salata sa nu fie stropita cu lichioruri, care sint bogate in calorii. In cazul in care simtiti nevoia de a minca ceva dulce, este bine sa alegeti o prajitura usoara fara crema pe baza de unt. De asemenea, medicii recomanda evitarea bauturilor racoritoare sintetice care contin mult zahar si aditivi. Consumati multa apa si sucuri naturale, in special citrice. (Cristina PALADE)