Social

Ce si cum mincam de Revelion

Cristina Palade
29 dec 2007 760 vizualizări
Poporul roman are o bucatarie axata pe produse culinare ce abunda in grasimi, sosuri si prajeli. Intr-un studiu realizat de Autoritatea de Sanatate Publica s-a aratat ca toate aceste excese duc la diferite boli ale tubului digestiv, ficat, pancreas, stomac.

Medicii specialisti transmit citeva sfaturi

Drept urmare, nutritionistii ne sfatuiesc ca pentru masa de revelion, pe linga toate mincarurile traditionale, este indicat sa consumam cit mai multe alimente care au "calorii negative" si care vor contracara efectul alimentelor specifice sarbatorilor. In aceasta categorie intra alimente precum: varza, morcovii, conopida, fasolea verde, dovleceii, andivele, telina, castravetii, usturoiul, ceapa, ardeii iuti, mirodenii (cimbru, busuioc, rozmarin, piper, oregano, maghiran etc). Nu este bine sa mincati friptura cu garnitura de cartofi, indiferent daca sint piure sau prajiti. Cartofii sint cei mai mari dusmani ai siluetei. Daca nu puteti minca friptura fara garnitura, puteti opta, in loc de cartofi, pentru garnituri din legume sau o salata de cruditati pe care sa nu puneti smintina sau maioneza. Sfatul medicilor de la Unitatea Primiri Urgente este sa consumam cit mai multe fructe cu "calorii negative" intre mese: mere, grapefruit, lamii, portocale, kiwi. Bauturile alcoolice se vor consuma in cantitati mici. Este preferabil sa beti vin natural "de la tara". Nu consumati sau consumati in cantitati cit mai mici: lichior, bere, palinca, whisky. Daca va plac dulciurile trebuie sa incercati sa renuntati la ele si sa va limitati la o salata de fructe din care sa nu lipseasca kiwi. Este bine ca aceasta salata sa nu fie stropita cu lichioruri, care sint bogate in calorii. In cazul in care simtiti nevoia de a minca ceva dulce, este bine sa alegeti o prajitura usoara fara crema pe baza de unt. De asemenea, medicii recomanda evitarea bauturilor racoritoare sintetice care contin mult zahar si aditivi. Consumati multa apa si sucuri naturale, in special citrice. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.