Social

O minte stralucita, captiva intre peretii saraciei

Mihaela Beșleagă
27 dec 2007 806 vizualizări
Marian este printre primii la Grupul Scolar Marasesti, desi traieste la limita subzistentei si are parintii bolnavi psihic

Va propunem un exercitiu de imaginatie. E perioada sarbatorilor de iarna. Sinteti un copil de 15 ani si locuiti intr-o incapere strimta si cu iz inchis, dintr-o garsoniera comfort III intr-un bloc insalubru din Marasesti. Parintii, impreuna cu care locuiti, sufera de boli incurabile, mama e schizofrenica, iar tatal are deseori atacuri de epilepsie. Astfel ca nici Craciunul nu mai are farmecul sau aparte. Cu toate acestea, sinteti un elev model, printre primii din liceu, apreciat de colegi si profesori. Din pacate, acesta nu este doar un joc al imaginatiei, ci chiar realitatea cruda pe care o traieste zi de zi un adolescent din orasul Marasesti. Marian pare desprins din alt film si trasportat intre cei patru pereti gri. Prins intre saracia al carei gust o simte zilnic si boala parintilor, isi traieste zilele cu resemnare, dar si cu demnitate. O imensa tristete inabusita se ascunde dincolo de ochii albastri, mereu plecati. Parintii se recunosc neputinciosi. "Ce putem sa facem cu o pensie de 500 lei? Avem si grija de o batrina, ca sa mai facem niste bani", a spus tatal. Pina la virsta de 18 ani, Marian, impreuna cu fratele sau de 14 ani, vor mai gasi adapost si hrana in Centrul de Zi din Marasesti, dar viitorul nu pare sa fie prea luminos in camera inghesuita in care isi duc existenta. Marian Robu este printre primii in liceul sau, Grupul Scolar din orasul natal, unde a intrat al III-lea pe lista. "Imi place in mod deosebit biologia si as vrea sa urmez o facultate pe profil resurse naturale, ceea ce invat si in prezent la liceu", ne-a spus, serios, Marian. Ce isi doreste de Craciun? Raspunsul este o liniste si un usor oftat, cit o mie de cuvinte. O casa, un loc al sau unde sa poata invata in liniste, unde sa nu mai apese poate povara insanitatii parintilor. Un prim dar i-a fost oferit deja de un om cu suflet din Marasesti, care a fost impresionat de cazul tinarului eminent. "De Craciun ii voi oferi un calculator si cu acces la internet. E un baiat deosebit de bun, am incercat sa il ajut cu cit am putut, avind in vedere situatia familiei lui", a spus Daniel Dragan, director economic la o firma din Marasesti. Nu ne alegem parintii, unii se nasc sub stele mai putin norocoase, dar au o putere interioara mai mare. E si cazul lui Marian, un om care este el insusi o lectie de viata. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.