Social

Luminita din ochii unui copil sarman

Mihaela Beșleagă
22 dec 2007 1367 vizualizări
Marian, impreuna cu parintii si cei trei frati traiesc dintr-un venit de 450 lei, ingramaditi intr-o camera care este si dormitor si bucatarie

Pe o ulita din cartierul Calimanesti din Marasesti isi duc existenta chinuita patru copiii de scoala, impreuna cu parintii lor. E familia Cismaru. Ne intimpina mama in prag, pe prispa de lut, inconjurata de cei mici. Intram intr-o camaruta inghesuita, cu aceeasi podea de lut, incalzita de focul ce pilpiie in soba care este si plita. Doua paturi si o masa, acesta este tot mobilierul camarutei, care servesc ca loc de odihna si de masa pentru cele sase suflete ale casei. Marian, unul dintre copiii mijlocii, are 10 ani si sufera de cataracta congenitala, o afectiune cu care s-a nascut, dupa cum ne-a spus mama. "Vede in ceata, sufera de mic, la scoala ii este mai greu. De la gradinita am depistat ca are aceasta problema. Am mers la medic, am vrut sa ii punem ochelari, dar ni s-a spus ca fara operatie nu se poate", ne-a spus mama, cu lacrimile in ochi. Operatia costa 8.500 lei, insa parintii de-abia reusesc sa isi duca existenta de pe o zi pe alta si sa puna ceva pe masa copiilor. Un om cu suflet a mai ajutat familia Cismaru cu cit a putut, insa mai e nevoie de un ajutor pentru a se completa suma necesara interventiei chirurgicale. "Operatia e programata pentru 14 ianuarie, la Bucuresti. I-am ajutat si eu cu cit am putut, am facut demersuri si la autoritati, poate ne ajuta cu o suma de bani, dar tot mai e necesar pentru a-l putea ajuta pe acest copil", a marturisit Daniel Dragan, director economic la o firma din Marasesti. Dorintele lui Marian si ale fratilor sai in ajun de sarbatori sint aceleasi ca ale oricaror copii. "As vrea ca Mos Craciun sa imi aduca o masina de jucarie", a spus piciul, dind din cap in semn de "nu" la intrebarea daca a primit ceva in ghetute de Mos Nicolae. In camaruta strimta, care nu este a lor, ci a bunicilor, isi duc zilele cele sase suflete, cei patru copii, cel mai mic de 1 an, iar cel mai mare in virsta de 13 ani, impreuna cu parintii. Mama nu lucreaza, pentru ca trebuie sa aiba grija micutilor, iar tatal munceste pe 450 lei la o fabrica de hirtie din zona, bani din care parintii incearca sa ofere cit pot copiilor. Bradul impodobit de Craciun a fost inlocuit de trei baloane colorate prinse in perdeaua de la fereastra. "Mai mult de atit...", a spus cu un suspin mama. Daca vreti sa il ajutati pe Mos Craciun sa gaseasca casa acestor copiii sarmani, din preaplinul sau din putinul dumneavostra sa faceti ca licarirea unei sperante de a vedea lumina sa devina realitate pentru un copil, va asteptam cu sufletul deschis la redactia "Ziarului de Vrancea". Impreuna, putem face Craciunul mai frumos si pentru cei mai necajiti dintre noi. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.