Social

Adapostul sperantei pentru 22 de batrini

Doina Ganea
18 dec 2007 710 vizualizări
22 de virstnici se pot muta de astazi in casa noua u Caminul le va asigura bunicilor singuri hrana, caldura si asistenta sociala pina la sfirsitul zilelor lor u lucrarile la azil au fost incepute in urma cu 15 ani, iar primul corp de cladire inaugurat astazi cuprinde 22 de garsoniere complet mobilate

Astazi, in jurul orelor 15.00, va avea loc inaugurarea Caminului pentru persoane virstnice din Focsani. Aceasta dupa ce deschiderea azilului a fost aminata de citeva ori in acest an, iar lucrarile de constructie treneaza de alti citiva. Primul corp de cladire, construit in urma cu multi ani si care n-a fost folosit niciodata, s-a degradat. De pe pereti si podea a fost scoasa sau sparta faianta si gresia, ferestrelele au fost sparte, timplaria a fost smulsa sau furata. Desi oficialii primariei pretind ca firma care a cistigat licitatia constructiei a asigurat paza in tot acest timp, o cladire noua s-a deteriorat sub ochii lor. La ora actuala la Primaria Focsani sint peste 20 de cereri din partea unor persoane virstnice care au nevoie de un adapost la batrinete. Autoritatile locale au nevoie de 12 milioane lei pentru a finaliza in totalitate Caminul de batrini din Focsani. Investitia a fost proiectata pentru o capacitate de 100 de locuri de cazare in 8 corpuri de cladire, care urmau sa se intinda pe 0,2 hectare. Avind in vedere ca este destinat persoanelor in virsta, Caminul are prevazute spatii pentru tratament, pentru recuperare, restaurant, pensiune, biblioteca, radio si televizor, o capela interioara, instalatie de radioficare interna, ateliere si spalatorie. "Sint 22 de garsoniere cu cite doua paturi unde putem adaposti peste 40 de persoane. Garsonierele au baie cu dusuri proprii, o chicineta si o camara. Mobilierul este compus in fiecare camera din doua paturi, noptiere, dulapuri, covoare perdele si jaluzele. La parter vom avea un cabinet medical, sala de mese si un Club", ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi. Desi lucrarile la Caminul de batrini au fost demarate in anul 1991, nici pina acum nu au fost finalizate in totalitate. Din cele 8 corpuri de cladire, au fost construite in 15 ani doar doua. La Corpul I al Caminului stadiul constructiei este aproape de final, dar nu poate fi folosit pentru ca intre timp s-a degradat, iar Corpul IV va fi dat azi in folosinta. Din 1991 si pina acum firma care s-a ocupat de constructia Caminului, respectiv SCCM Vrancea, a abandonat din cind in cind lucrarile din lipsa banilor. Finantarea constructiei a venit in mare parte de la Guvern prin Agentia Nationala a Persoanelor cu Handicap sau din Fondul "Solidaritatea". In ultimii ani si Primaria Focsani a alocat aproape 2 milioane de lei de la bugetul local pentru diferite lucrari cum ar fi: parcari si alei, alimentarea cu energie electrica, apa si gaze.


Dreptul de a primi un loc la azil


Pot solicita un loc la Camin persoanele virstnice care nu au familie sau nu se afla in intretinerea unei persoane, nu au locuinta si nici posibilitatea de a-si asigura conditiile de locuit pe baza resurselor proprii, nu realizeaza venituri proprii sau acestea nu sint suficiente pentru asigurarea ingrijirii necesare, nu se pot gospodari singure sau necesita ingrijire specializata, se afla in imposibilitatea de a-si asigura nevoile socio-medicale datorita bolii ori starii fizice sau psihice. In Caminul de Batrini pot fi internati virstnicii care nu sint incadrati intr-un grad de handicap, beneficiari de asistenta sociala, la cererea acestora sau a institutiilor legale. In urma solicitarii, reprezentantii Serviciului Public Local de Asistenta Sociala (SPLAS) Focsani intreprind o ancheta sociala si, in functie de criteriile mentionate, se stabileste dreptul la un loc in Caminul de batrini. "Batrinii se vor muta intr-o luna. Va fi un proces mai greu pentru ca fiecare este atasat de haine, mobila si obiecte de care nu prea vrea sa se desparta, ori noi nu-i putem primi cu toate acestea. Vom vedea. Cert este ca va trebui respectat un regulament si semnat un contract pentru ca va trebui sa existe un program de masa, de somn. Dar nu va fi un regulament foarte rigid, va fi mai relaxat pentru ca nu vrem ca oamenii sa se simta inconfortabil la noi", a precizat Decebal Bacinschi.


Cit se cheltuie cu rezidentii din Camin


Cheltuielile lunare la Caminul de batrini se vor ridica la 50.482 lei, din care numai salariile angajatilor vor fi de 36.000 lei. Potrivit unei situatii privind estimarea cheltuielilor pentru functionarea Caminului de batrini Focsani, 3.618 lei vor insemna cheltuielile lunare la utilitati (apa, canal si energie electrica) si 8.517 lei vor reprezenta cheltuielile cu hrana celor 20 de batrini rezidenti ai Caminului. Municipalitatea va acorda o grija deosebita igienei dentare a pensionarilor gazduiti in Azil, fie ca au proteze sau nu, prin distribuirea unui numar de doua tuburi de pasta de dinti a cite 4 lei bucata si a unei periute in valoare de 2 lei. Lunar, municipalitatea va achizitiona pentru batrinii singuri 80 de suluri de hirtie igienica a cite 4 lei bucata, 2,5 l de sapun lichid si 40 de odorizante pentru toalete. Valoarea medicamentelor pentru cei 20 de virstnici nu va depasi insa 500 lei. Aceste cheltuieli se ridica la 2.189 lei. Pensionarii vor primi anual un halat, doua perechi de pijamale, o pereche de papuci si doua prosoape de persoana. "Trebuie sa calculam cit ne va costa intretinerea fiecarei persoane. Vom vedea cit din aceasta suma va fi acoperita de catre pensionarii rezidenti, urmind ca diferenta sa o suportam noi. Primaria trebuie sa prevada la inceputul anului 2008 un buget si pentru aceasta noua activitate de asistenta sociala", a afirmat primarul Decebal Bacinschi. Suma totala prevazuta a fi alocata anual intretinerii batrinilor de la Camin se va ridica la peste 700.000 de lei. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.