Social

Recuperare fizica si sociala pentru copiii cu dizabilitati

Cristina Palade
17 dec 2007 3401 vizualizări
La doar o luna de la inaugurare, cei zece specialisti ai Centrului de recuperare ofera servicii unui numar de aproximativ 30 de copii cu dizabilitati u scopul principal al specialistilor este de a-i determina pe copiii cu dizabilitati sa devina independenti

Singurul Centru de recuperare pentru copiii cu dizabilitati din judet, deschis atit pentru beneficiarii centrelor din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vrancea (DGASPC), cit si pentru copiii din comunitate, ofera servicii de recuperare psihomotorie dar si asistenta sociala. Potrivit reprezentantului firmei Sera Romania, finantatorul acestui proiect, Centrul de Zi de Recuperare si Reabilitare Copii cu Dizabilitati este unic in judet datorita dotarii cu aparatura performanta, valoarea totala a investitiei ridicindu-se la 200 de mii de euro. Din cei aproximativ 350 de copii din Vrancea cu dizabilitati incadrati in cele trei grade de handicap la nivelul judetului, 100 de copii vor fi beneficiarii directi ai acestui centru. La aproximativ o luna si jumatate de la inaugurare, centrul ofera asistenta unui numar de 20 de copii din cadrul DGASPC. De asemenea, Centrul de recuperare ofera servicii si unui numar de 20 de copii din comunitate, cu virste cuprinse intre 2 si 16 ani, din localitati precum Vidra, Suraia, Petresti, Milcovul, Garoafa, Focsani. "In momentul de fata sint 14 beneficiari directi ai serviciilor oferite de centru si alti sase in curs de a obtine aprobarea pe baza depunerii dosarului. Conditia principala pentru a beneficia de aceste servicii este ca acel copil sa aiba un certificat de incadrare in unul din cele trei grade de handicap, apoi sa aiba recomandari de la medicul specialist de neuropsihiatrie infantila si de la cel de balneofizioterapie. Celelalte documente necesare pentru intocmirea dosarului sint copii dupa actele de identitate ale parintilor, certificatul de nastere a copilului si planul de recuperare, alaturi de ultimile investigatii medicale", ne-a declarat Claudia Constantin, sefa Serviciul de tip rezidential din cadrul DGASPC.


Centrul ofera asistenta gratuita


Situat in strada Cuza Voda, numarul 52, in curtea interioara a Spitalului Judetean "Sfintul Pantelimon", Centrul de Zi de Recuperare si Reabilitare Copii cu Dizabilitati are un program de luni pina joi, in intervalul orar 7.30-16.00, iar vinerea de la 7.30 la 13.30. Centrul, prin cei zece specialisti in domeniu, angajati ai DGASPC, ofera servicii gratuite de asistenta psihologica, kinetoterapie si masaj, logopedie, hidroterapie, activitati educative, consiliere si suport psihologic de tipul parinti-copii. "In momentul de fata, in centru sint zece specialisti (un asistent balneofizioterapeut, un kinetoterapeut, un maseur, un psiholog, un logoped, un asistent social, un asistent medical si trei refenti educativi), urmind ca la inceputul anului viitor, in functie de nevoia si problematica persoanelor solicitante, personalul sa fie dublat", ne-a declarat Claudia Constantin. Durata unei sedinte se stabileste in functie de gradul de concentrare al atentiei copiilor la exercitiile ce trebuie efectuate, iar frecventa intilnirilor este stabilita in functie de diagnosticul medicilor si gravitatea bolii. "De obicei se fac cite doua-trei sedinte pe saptamina. In mare parte din cazuri sint copii cu tetrapareza spastica si parapareza, care vin de doua sau de trei ori pe saptamina la centru. Avem si o fetita care a efectuat in China o operatie cu celule stem pentru amiotrofie spinala de tip I si in termen de sase luni trebuie sa mearga la control. Daca in aceste sase luni nu se vede un progres, ea este nevoita sa faca o a doua operatie, motiv pentru care vine zilnic la sedintele de kinetoterapie", a adaugat Claudia Constantin. Scopul tuturor celor din centru este de a le oferi copiilor niste deprinderi pentru ca mai tirziu sa devina independenti. Cei care doresc sa-si ajute copiii prin suport specializat pot suna la numarul de telefon 626.766, numarul de la receptia Centrului de recuperare. (Cristina PALADE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.