Social

Copii care nu l-au vazut niciodata pe Mos Craciun

Doina Ganea
7 dec 2007 1581 vizualizări
image>9266Copiii nu si-au mai vazut mama de 3 ani, aceasta fiind plecata la munca in Spania u desi stau intr-o casa mizera, bunica spune ca iese cu toporul la cei care vor sa-i ia nepotii u copiii sint fericiti alaturi de bunici si au rezultate bune la invatatura u baietii, de 9 si 10 ani, taie lemne cot la cot cu bunicul si merg la padure, fara teama de mistreti u micutii sint pasionati de desenele animate si il roaga pe Mos Craciun sa le aduca banane si jucarii

image_left>9266Batrina Eliza abia mai rezista inconjurata de cinci copii, galagiosi, plini de energie, care alearga de colo-colo si ii sar in brate. Toti sint murdarei pe fata, cu hainutele ponosite, insa ochii le sclipesc de veselie, iar miinile trebuie sa si le ocupe tot timpul cu cite ceva. Piu, fetita de 4 ani, cea mai alintata, era incaltata invers cu o pereche de sandalute si ne-a spus ca ii plac mult desenele animate. Surorile ei, Maria, de 6 ani, si Cezarina, de 11 ani, stau si ele lipite de televizor sa urmareasca aventurile personajelor din desenul animat. Baietii, de 9 si 10 ani, sint nadejdea bunicului Cornel la taiat lemne si la mers la padure. Sandel si Emil merg la scoala si au note destul de bune, vecinii spunind despre ei ca sint isteti. Sint si destul de viteji, povestind ca atunci cind se incumeta sa mearga la padure se mai intilnesc cu porcii mistreti. Nu le este teama, spun ca i-au vazut de multe ori. Toti stau intr-o casa saracacioasa, pe care bunicii, ajunsi la virsta de 80 de ani, nu mai reusesc sa o ingrijeasca asa cum o faceau cind erau mai in putere. Bunicii Cornel si Eliza au crescut 10 copii, nici unul acum nefiind linga ei. In schimb, au curtea plina. Si sufletele implinite ca isi tin nepotii aproape, parca traiesc prin ei. Cresc cai, o vaca de lapte, un vitel, un tauras, un porc si citeva gaini. "Mai ajutam si noi. Porcul il taiem cu bunicul. Ne pricepem. Taiem si lemne, o ajutam pe bunica. Si la scoala ne place. Si cu vaca ne descurcam, numai ca nu putem sa ne apropiem ca ne impunge. Noi ce sa facem toata ziua? Stam la televizor, la desene animate. Televizorul l-am luat de la Focsani. Am fost cu bunica odata si l-am adus in circa. Apoi ne-a pus cablu si ne uitam mereu", ne-au povestit cei cinci neastimparati. De parinti nu prea le este dor. Au plecat de ceva vreme de linga ei. Cea mica, Andreea, "Piu", de 4 ani nu si-a cunoscut mama, avind doar sase luni cind ea a plecat. Acum e in Spania, la munca, insa nu a dat nici un semn de viata de 3 ani. "Nu imi este dor, nu a mai venit la noi. Nici nu ne suna, ca nu avem telefon, nici nu ne trimite nimic de acolo", spune dezamagita fata cea mare, Cezarina. Imaginea parintilor o regasesc, cu noduri in git atit cei mici, dar si bunica, intr-un album foto vechi, prafuit, pastrat in bucataria de iarna.


"Ies cu toporul si nu dau copiii"


La venirea noastra la gospodaria familiei Lungu din satul Scinteia, comuna Jaristea, ne-au intimpinat patru catei, latratul lor facindu-ne sa ne oprim si sa strigam la poarta. De dupa gard se auzea muzica, un casetofon era atirnat de pridvorul casei, facind sa rasune toata ulita. Ne-a raspuns Cornel Lungu, bunicul micutilor care ne-a linistit pe un ton poznas. "Nu va faceti probleme la ciini. Nu va musca, abia au mincat", ne-a spus bunicul. Din curtea gospodariei, cu minicile suflecate vine si bunica Eliza. "Avem doar 12 catei", ne lamureste batrina. Spune ca face putina curatenie sau macar incearca. Curtea ii este plina de rufe insirate pe garduri si lemne. Iar din casa tisnesc pe rind cinci minuni. Fetele au ochii bunicii, de un albastru profund. In ciuda faptului ca sint plini de zbenghiuri ca de cenusa, micutii vin la tine si te saluta. Ne-au spus ca tin unii la altii si ca dorm impreuna. Sandel, de 9 ani, o da de gol pe micuta Piu, care face pipi in pat desi are 4 ani. "Nu vrea sa se trezeasca si de aia", o piraste Sandel. Ea se rusineaza si se ascunde in spatele fratiorilor ei. Cu toate ca inspectiile de la Directia Generala pentru Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului Vrancea s-au cam inmultit in ultima vreme la casa familiei Lungu, bunica spune transant: "Ies cu toporul la ei si nu le dau nici un copil. Ei vor sta cu mine pina inchid ochii. Cum sa-i dau? Ma vede Cel de sus", ne-a spus bunica. Cu micutele Maria si Andreea in brate, batrina recunoaste ca nu prea dispune de posibilitati materiale. A primit ajutor social de la o fundatie prin intermediul Primariei, tabla pentru acoperis si un aragaz cu butelie, dar pe cele din urma, mama copiilor le-a vindut pentru 100 de lei.


Unde au crescut 10 copii, cresc si 5 nepoti


Intreaga viata Eliza si Cornel Lungu au avut grija de copii. Mai intii de ai lor, 10 la numar, pentru care mama a primit si distinctie de "mama eroina" si ajutor de 5.000 lei de la Nicolae Ceausescu. De altfel, poza dictatorului care i-a botezat doi copii, dupa numele sau si al Elenei, troneaza alaturi de poze de familie pe un peret murdar in casa. Iar acum, trag la batrinete sa ii creasca si pe cei cinci nepotei. "Ne descurcam cum putem. Copiii nu vreau sa ii dau. Sa ii dau slugi la primarie?", a adaugat Eliza Lungu, bunica eroina. Functionarii de la Primarie spun ca micutii au nevoie de ajutor, dar ca batrinii nu vor sa-i dea in plasament. Iar despre ajutoarele primite de familia Lungu spun ca le-au vindut. "Parintii copiilor sint in strainatate, iar ei au ramas in grija bunicilor. De citeva luni de cind noi ne tot ducem pe la ei, bunicii ne promit ca vin parintii. Am auzit ca intre timp acestia s-ar fi despartit. Micutii au nevoie de ajutor", ne-a declarat si Sandel Ghiuta, consilier juridic la DGASPC Vrancea. Vecinii spun ca batrina are grija de copii cit poate la virsta ei. "Noru-sa a lasat-o cu cinci copii pe cap. A luat fata cea mare si a plecat, cica, la munca. «Mamaia» are grija de ei. Mereu merge la magazin sa le ia de mincare. Cind era mai in putere reusea sa-i si spele si sa mai tina casa curata. Acum nici scoarte nu mai au care sa le puna peste lutul de pe jos. Nu mai poate nici ea. Casa se darima pe ei. Cum se mai distruge cite o camera cum se muta in alta care e mai zdravana. Poate daca ar veni cineva, un asistent, cineva de la Crucea Rosie, eu stiu, sa-i mai spele, sa le spele hainutele si lenjeria, sa faca lectiile cu cei care merg la scoala, sa le mai dea o mina de ajutor celor batrini, poate ca ar fi mai bine decit sa le ia copii", este de parere un vecin. De Mos Craciun nu au auzit cei cinci micuti, insa si-ar dori sa isi faca brad. Baietii chiar au spus ca il iau pe bunic si pleaca la padure cu securisca sa aleaga unul. Cadouri insa, nu prea spera sa primeasca. Nici nu prea stiu ce si-ar dori. Poate... "niste banane si jucarii, multe jucarii", ne-a spus Cezarina. Daca vor primi depinde numai de noi toti, cei care privim cu detasare cazuri de acest fel, noi cei care stam in Ajunul Craciunului alaturi de familie si uitam ca altii ca noi nu au nimic pe masa si pe nimeni sa le puna cadouri sub brad. Pentru o luna va rugam sa renuntati la a gindi preconceput, la a pune etichete si la a condamna vietile altora. Cinci minuni de la Jaristea asteapta sa se bucure. Fiti partasi la veselia sincera a micutilor familiei Lungu. Orice ajutor este binevenit, fie ca e vorba de bani, alimente, hainute sau jucarii. Donatiile se pot face la Primaria Jaristea, 679.005, sau la redactia "Ziarului de Vrancea", la telefon 237.777. Mos Craciun trebuie sa ajunga la fiecare copil, iar la fereastra din Scinteia, Jaristea, privesc cinci perechi de ochisori. Nu ii ocoliti! (Iulia CRETU, Doina GANEA)


Eliza, cumatra lui Ceusescu


Eliza Lungu din satul Scinteia, comuna Jaristea este mama eroina. In timpul dictaturii Ceusescu, Eliza a adus pe lume 10 copii, doua fete si opt baieti. Eliza a primit la acea vreme titlul de mama eroina si a fost recompensata de familia Ceusescu cu suma de 5000 de lei. Mai mult decit atit, doi dintre copii, gemeni, au fost botezati de familia Ceausescu si poarta numele de Elena si Nicolae. Satenii isi amintesc de importanta momentului in care famila Coman a fost cautata de "judeteana de partid". "Da e vorba de Eliza, cumatra lui Ceausescu, o cunoastem. E o femeie aspra. A fost muncitoare si a stiut sa traiasca bine. Acum a imbatrinit si se cunoaste ca numai poate trage chiar asa de tare, desi inca se mai duce prin sat si munceste cu ziua. Are caruta, doi cai, trei vite, citeva gaini, incearca sa se descurce, desi nu mai face fata ca altadata. Imi amintesc atunci cind ne-a chemat la Judeteana de Partid sa-iindrumam spre casa familiei Lungu, am fost foarte surprinsi. Le-a dat niste bani si au avut grija ca pe copii sa-i cheme ca pe cei doi Ceausesti", ne-a povestit primarul comunei, Neculai Liciu. La aproape 75 de ani, Eliza Lungu, o femeie putina la trup, cu ochi albastri si apriga la minie, traieste acum intr-o mizerie de

nedescris, avind grija de cinci nepotei din partea unuia dintre baieti. De o parte din cei 10 copii nu mai stie nimic de ani buni. "De Marcel, care e plecat in Spania nu mai stiu nimic de trei ani. De celalalt, Vasile, nu mai stiu nimic de opt ani", ne spune batrina, aratindu-ne citeva fotografii cu cei plecati. (D. G. )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.