Social

Asistentii comunitari, obligati sa se specializeze

Cristina Palade
5 dec 2007 1070 vizualizări
La contractul de munca al asistentilor sanitari se va adauga un act aditional care sa-i oblige pe acestia sa ramina in sistemul sanitar minimum 5 ani

Ieri, in cadrul sedintei lunare cu reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), cei 81 de asistenti comunitari din judet au fost certati. Acestora li s-a reprosat ca nu si-au dat interesul pentru a participa la cursul de perfectionare pentru TBC organizat de ASP luna trecuta, motiv pentru care toate cursurile vor fi obligatorii. Drept urmare, cei 81 de asistenti medicali comunitari trebuie sa faca cursuri de acordarea asistentei medicale de urgenta pentru mama si copil. Acestea vin ca urmare a decesului unui copil la Marasesti, aflat in primul an de viata, care nu aparea in evidenta nici unui medic de familie. "Voi sinteti cei care trebuie sa mergeti sa-i vedeti pe cei din teren. Medicii de familie nu au cum sa mearga pe teren, ei trebuie sa stea la cabinet", i-a avertizat doctorul Alin Lazea, consilier la compartimentul Mamei si Copilului in cadrul ASP. Cursul este obligatoriu pentru toti asistentii comunitari si se va tine vinerea si simbata, la sediul ASP. "Sa veniti si in prima si in ultima zi. Veti lua si puncte, intre 20 si 25 de puncte", le-a spus asistentilor Mircea Stoienoiu, seful Inspectiei Sanitare de Stat. Potrivit reprezentantilor ASP, cursurile vor fi gratuite, costurile fiind suportate de Ministerul Sanatatii Publice. De asemenea, asistentii medicali vor fi testati, atit la inceputul cursurilor, cit si la finele acestora, iar practica o vor realiza pe manechine. Pentru a stopa migrarea personalului medical in strainatate si pentru a nu investi in persoane care fac anumite cursuri si ulterior pleaca, lasind posturile libere, sefa ASP, Cornelia Draguna, a decis ca la contractul de munca pe care il au asistentii comunitari sa adauge un act aditional care sa-i oblige pe acestia sa ramina in sistemul sanitar pe o perioada de cinci ani. "Daca investesc in dumneavoastra stiinta si timp trebuie sa si stati. Trebuie sa stiti care sint cerintele postului, salarizarea. Daca nu sinteti de acord, lasati pe altii care vor sa faca treaba", le-a spus Cornelia Draguna celor prezenti in sala. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.