Social

Acasa isi deschide usile pentru batrini

Cristina Palade
4 dec 2007 805 vizualizări
Opt virstnici cu deficiente de la Centrul de Ingrijire si Asistenta Maicanesti se bucura de casa noua u proiectul a costat 200.000 lei si s-a bucurat de sprijinul Primariei Gugesti

Opt batrini vor petrece aceste sarbatori in casa noua. Ieri, reprezentantii Crucii Rosii, in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) au inaugurat o noua locuinta protejata de tip familial, numita "Acasa" Gugesti. Beneficiarii acestei case sint opt persoane cu handicap, cu virste cuprinse intre 50 si 84 de ani, cu deficiente functionale accentuate si severe, institutionalizate in cadrul Centrului de Ingrijire si Asistenta Maicanesti. "Este al doilea proiect de acest gen realizat pentru persoanele cu handicap de virsta a treia. De data aceasta am restrins numarul de beneficiari pentru a semana cu o familie, motiv pentru care am numit-o sugestiv «Acasa» Gugesti. Capacitatea casei este de opt pina la zece locuri si va gazdui sase-opt persoane institutionalizate de la Maicanesti si restul din comunitate", a declarat Rodica Davidean, directorul filialei de Cruce Rosie. In cadrul noului camin, batrinii vor avea posibilitatea de a-si gestiona singuri veniturile, devenind astfel independenti, si vor primi asistenta medicala necesara. In mare parte, acestia nu au familie sau rude si spera ca in acest loc sa-si gaseasca linistea ultimelor zile. "Imi doresc liniste in primul rind. La Maicanesti era bine, dar erau persoane cu diferite grade de handicap si erau multe neplaceri. Deocamdata nu ne cunoastem intre noi, dar sper ca o sa ne intelegem ca o familie", ne-a spus plin de speranta Stefan Bodea, de 80 de ani, unul din beneficiarii casei. Locuinta, care are cinci dormitoare, o sala de mese, bucatarie si o biblioteca, este asezata in centrul comunei Gugesti, pe un teren pus la dispozitia Crucii Rosii de catre Consiliul Local, partener in proiect. Finantatorul acestui proiect este Autoritatea Nationala pentru persoanele cu Handicap. "Valoarea proiectul este de aproximativ 200.000 lei, bani ce reprezinta reabilitarea si amenajarea spatiului de locuit, achizitionarea de mobilier si alte bunuri necesare si asigurarea de servicii pentru viata independenta", a adaugat Rodica Davidean, directorul Crucii Rosii. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.