Social

Produse de post inselatoare

Mihaela Beșleagă
4 dec 2007 916 vizualizări
Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului a descoperit "soia cuburi" cu data valabilitatii depasita cu 360 zile u un sortiment de cascaval vegetal nu era de post, intrucit continea proteine din lapte

Postul Craciunului este o perioada in care creste cererea pentru produsele alimentare de post, fapt ce a determinat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sa dispuna efectuarea unui control national, fiind verificati 505 operatori economici si peste 38 tone produse alimentare vegetale. Controalele au scos in evidenta faptul ca unii comercianti, din dorinta cistigului imediat, induc in eroare consumatorul prin etichetarea incorecta a acestor produse, cumparatorii descoperind ulterior ca, in unele cazuri, continutul nu corespunde cu etichetarea produsului. De asemenea, s-a constatat comercializarea unor produse aflate in afara datei durabilitatii minimale stabilite de producatori, cum ar fi "pate vegetal cu masline", care era expirat de 10 zile. Inspectorii au avut surpriza sa gaseasca pe rafturile unui magazin "texturat proteic de soia granule", cu data valabilitatii depasita cu 30 zile. Un caz grav a fost comercializarea produsului "soia cuburi", cu data expirarii depasita cu 360 zile. De asemenea, citeva sortimente de pate vegetal aveau ambalajele ruginite.


Cascaval de post, cu lapte


De asemenea, s-a constatat ca etichetele a aproape jumatate din produsele verificate nu ofereau informatiile obligatorii care sa permita alegerea sortimentului dorit. în timpul controlului au fost gasite la comercializare produse neetichetate, cu informatiile netraduse in limba romana, sau cu etichetarea incompleta. "S-a constatat, in timpul verificarilor, lipsa tuturor elementelor de identificare "" caracterizare, in special la unii operatori economici care comercializau produsele vrac: soia, seminte de dovleac, masline, soia snitel, alune si arahide. De asemenea, s-a mai depistat la vinzare condiment «VEGI MIX» care nu prezenta elementele de identificare si caracterizare", arata inspectorii ANPC. înscrierea de mentiuni care pot induce in eroare consumatorii reprezinta o situatie des intilnita pe rafturile magazinelor. Astfel, cei care au cumparat "texturatele din soia granule, snitel si cuburi", precum si "soia Cio" care aveau inscrisa expresia "produs natural" au fost dezinformati, mentiunea fiind abuziva, avind in vedere faptul ca produsele au fost supuse procesului de transformare. Consumatorii care au achizitionat un sortiment de cascaval vegetal fara a citi eticheta, au avut surpriza sa descopere ulterior ca produsul nu era de post, intrucit lista ingredientelor continea "cazeina lactica", iar cei care au cumparat "cascaval de post" au putut citi pe eticheta ca urmau sa consume "preparate alimentare pe baza de grasimi vegetale si proteine din lapte Family". Pentru deficientele constatate s-au aplicat 125 de avertismente, iar incalcarile grave ale legislatiei au fost sanctionate cu 219 amenzi in valoare de 437.450 lei. (Mihaela BESLEAGA)


Cititi cu atentie eticheta!


Consumatorii sint sfatuiti sa acorde o atentie deosebita modului de comercializare, conditiilor igienico-sanitare din magazin si ale personalului de servire. De asemenea, cumparatorii trebuie sa citeasca cu atentie eticheta produsului care urmeaza sa fie achizitionat, pentru a nu avea ulterior surprize neplacute. E bine sa refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, produsele preambalate care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita si sa verificati denumirea produselor si pretul de vinzare cu amanuntul al acestora, exprimat in lei/kg si lei/bucata, pentru a putea lua cea mai buna decizie la cumpararea produselor. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.