Social

E-urile care ne dau viata nu sint cunoscute

Cristina Palade
29 nov 2007 728 vizualizări
Casa de Asigurari de Sanatate Vrancea nu a primit nici o solicitare de tratament pe baza formularului E112 u pensionarii au la dispozitie si formularul E121 in cazul in care isi stabilesc resedinta pe teritoriul unui stat membru al UE

Vestitele "E-uri", formularele medicale care au rolul de a ne «prelungi» viata in cazul in care spitalele romanesti nu pot efectua tratamentul necesar, incep sa fie in sfirsit popularizate, in urma unei adevarate campanii declansate de mass-media. Chiar daca a fost destul de mult mediatizat in ultima perioada, formularul E112 nu a fost solicitat de nici un vrincean. Totusi, de formular s-au interesat doua persoane care doresc sa beneficieze de interventii chirurgicale de specialitate in tarile membre ale Uniunii Europene. "Nu a fost nici o solicitare pe baza acestui formular. Au fost doar doua situatii, doua persoane care au solicitat informatii despre modalitatea de acordare a formularului", ne-a declarat Mihai Copaci, presedintele CAS. Pentru obtinerea acestui formular este necesara indeplinirea a doua conditii esentiale: tratamentul respectiv sa se regaseasca printre serviciile medicale prevazute in pachetul de servicii de baza de care beneficiaza asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania si doar in cazul in care interventia nu se poate face in intervalul de timp necesar in mod normal, luind in considerare starea curenta de sanatate a solicintantului si evolutia probabila a bolii. "In cazul in care indeplineste aceste conditii, persoana respectiva poate veni la sediul CAS pentru a depune o cerere insotita de copia cartii de identitate, dosarul medical si confirmarea scrisa din partea unitatii sanitare din statul membru UE in care intentioneaza efectuarea serviciului medical. Ca urmare a acesteia, noi facem decontarea serviciilor catre Casa de Asigurari din localitatea in care se efectueaza tratamentul sau interventia", a adaugat Mihai Copaci.


Formular pentru pensionarii care se muta


E 121 este un alt formular care ar trebui sa ajute persoanele care au calitatea de asigurat in tara si care pot beneficia de servicii medicale in statele UE. De aceasta data, formularul E 121 ii ajuta pe pensionarii care pleaca in strainatate o perioada mai indelungata de timp, care-si schimba resedinta intr-unul din statele UE sau sint rezidenti in tara respectiva. Acesta atesta calitatea de asigurat a persoanei respective care poate beneficia de servicii medicale in clinici si spitale pe baza asigurarilor platite in Romania. "Sint persoane asigurate care merg la copii in strainatate pentru a locui acolo o perioada. Pentru a nu avea probleme cu tratamentele medicale sau interventii chirurgicale pe care trebuie sa le efectueze in aceste tari, acestia se pot adresa Casei pentru obtinerea acestui formular", a precizat presedintele CAS. Pina acum, banca sistemului sanitar vrincean a eliberat doua astfel de formulare, unul pentru Germania si altul pentru Franta. Durata formularului respectiv se va mentine pe toata perioada sederii persoanei in tara respectiva. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.