Social

Femeile de la tara nasc la Spitalul Judetean

Cristina Palade
29 nov 2007 1042 vizualizări
O statistica recenta a aratat ca peste 50 % din femeile care vin sa nasca la Spitalul Judetean de Urgenta "Sfintul Pantelimon" Focsani sint din mediul rural.

Decizia tine de conditiile mai bune decit in celealte spitale din judet

"In luna noiembrie, in spitalul nostru au nascut 59 de femei care provin din mediul rural si doar 27 de femei care sint din mediul urban", ne-a declarat Oana Racu, purtatorul de cuvint al celei mai mari unitati cu paturi din judet. Cea mai buna explicatie pentru acest lucru pare a fi ca in celelalte spitale din judet fie nu sint medici ginecologi, fie nu sint indeplinite conditiile necesare acordarii unei asistente de calitate. "Eu sint la a doua nastere. Primul copil l-am nscut tot la Spitalul Judetean deoarece la Vidra, de unde sint eu, nu sint conditii", ne-a spus Luminita Holea, o proaspata mamica de 28 de ani. Potrivit unui asistent medical din sectia de obstetrica-ginecologie, la Focsani predomina nasterile din mediul rural deoarece femeile din orase au inceput sa nasca in clinici particulare si spitale de specialitate din Bacau, Bucuresti, Constanta sau Iasi. Migrarea gravidelor catre Spitalul Judetean a determinat ca in luna octombrie sa se mareasca numarul de paturi de la sectia de nou-nascuti. Cu toate acestea, in momentul de fata, sectia este supraaglomerata din cauza cresterii natalitatii in ultima perioada. In aceste conditii, o parte din nasterile trimise catre cea mai mare unitate cu paturi ar trebui rezolvate la nivel local. "Sa atrageti mai mult gravidele la dumneavoastra, sa nu mai aglomerati Spitalul Judetean. Sper ca de acum incolo sa existe o colaborare de alta natura decit cea de pina acum", a recomandat dr. Cornelia Draguna, directorul Autoritatii de Sanatate Publica, la o intilnire recenta cu medicii de familie de la Adjud. Acest lucru este mai greu de realizat deoarece in momentul de fata la spitalele din judet fie nu sint medici de specialitate, fie sint adusi medici ginecologi pensionari, care nu mai dau randamentul necesar. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.