Social

Record la Slobozia Bradului: un singur medic la peste 8.000 de locuitori

Dana Lepădatu
10 apr 2017 2401 vizualizări
Si la Sihlea un singur medic are în grijă lunar circa 5300 de locuitori u în Vrancea există de asemenea localităţi în care nu există nici măcar un singur medic de familie u medicii se ţin departe de anumite zone pentru că nu există facilităţi motivante pentru ca aceşti să se stabilească aici

În Vrancea, potrivit ultimului raport al Comisiei Paritale, ar mai fi nevoie de circa 50 de medici de familie, pentru a putea acorda servicii decente pacienţilor înscrişi pe listele medicilor de familie. În prezent, s-a ajuns în situaţia ca un singur medic de familie să se ocupe nu de mai puţin de 8030 de locuitori. Se întâmplă la Slobozia Bradului, acolo unde, la un simplu calcul reiese că medicul ar trebui să consulte zilnic peste 300 de persoane, în situaţia fericită în care o persoană ar avea nevoie de un singur consult lunar. Este la fel de adevărat şi că nu toţi locuitorii sunt asiguraţi şi prin urmare nu sunt înscrişi pe listele unui medic de familie. La Slobozia Bradului ar mai fi nevoie de minim doi medici de familie pentru a putea acorda servicii decente localnicilor. Nici la Sihlea situaţia nu se prezintă foarte bine. Un singur medic are în grijă nu mai puţin de 5.297 de rezidenţi. Şi nu sunt singurele exemple. Record de pacienţi se înregistrează şi la Măicăneşti, un singur medic la 4586 de locuitori, Mera şi Vizantea, cu un singur medic pentru peste 4100 de localnici. Peste 3500 de localnici la un singur medic se înregistrează şi la Moviliţa, Străoane, Vidra, Homocea, Milcovul, Câmpuri. În toate aceste localităţi sunt aşteptaţi noi medici de familie, însă va fi o aşteptare lungă, deoarece sunt ani buni de când în sistem nu a mai intrat nici un medic de familie. În ciuda acestor situaţii, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Vrancea spun că nu au exista reclamaţii sau cereri de mutare de la un medic la altul. „Pacienţii şi-au cam păstrat acelaşi medic de familie. Chiar dacă acum pacientul e liber să îşi aleagă medicul de familie, nu au existat multe cereră de strămutare de la un medic la altul, pacienţii preferând să rămână la acelaşi medic de familie”, ne-a spus Emanuela Georgescu, director general al CJAS Vrancea. Potrivit acesteia, lipsa medicilor sau numărul mic al acestora în anumite zone nu au creeat probleme, întrucât pacienţii îşi pot alege medicul oriunde, existând multe situaţii în care pacienţi din mediul rural au medicul de familie în Focşani, dar şi viceversa.     

Localităţi fără medic în secolul XXI

În Vrancea sunt şi localităţi fără medic de familie. Se întâmplă în secolul XXI, în şase comune de munte din Vrancea, la Andreiaşu, Bogheşti, Negrileşti, Păuleşti, Valea Sării şi Spulber. În unele dintre ele, în ciuda unor dotări moderne, cum este cazul dispensarului de la Andreiaşu, autoritatea locală nu a reuşit să determine un medic de familie să se stabilească în localitate, pentru a se îngriji de sănătatea localnicilor. În cele mai multe dintre comunele vrâncene există doar un medic de familie. Doar oraşele stau mai bine la acest capitol, în sensul că media locuitorilor la un medic de familie este undeva în jur de 2.000 de persoane. Dar, având în vedere că la oraş oamenii au mai multă grijă de sănătatea lor şi merg mult mai des la medic pentru controale, nici viaţa unui medic de oraş nu este foarte uşoară. La aceasta se mai adaugă sistemul informatic, care limitează ulterior numărul de pacienţi pe care un medic îi poate consulta zilnic. Nu de puţine ori medicii se plâng că nu mai au timp să acorde destulă atenţie pacienţilor din cauza birocraţiei. Victime tăcute ale acestei situaţii sunt pacienţii, asupra cărora se răsfrâng în ultimă instanţă toate problemele sistemului informatic şi nu numai.

Medicii de familie ocolesc dispensarele de la ţară

 Candidaţii nu prea se înghesuie să practice medicina la ţară. Şase comune nu au încă un medic de familie, iar situaţia nu este de azi de ieri, ci de ani buni. Asta pentru că în sistem nu au mai intrat medici noi, dar şi pentru că vorbim de zone muntoase, greu accesibile, fără infrastructură şi de cele mai multe ori cu un număr mic de locuitori, ceea ce constituie un ulterior dezavantaj. În fapt, când vorbim de lipsa medicilor de familie din acele zone trebuie luat în calcul un cumul de factori, dar care se rezumă în final la un singur lucru: aspectul financiar. Pentru a putea intra în contract cu CJAS Vrancea, un medic de familie trebuie să aibă pe listele sale un număr minim de 500 de pacienţi în zona rurală. Chiar şi dacă ar întruni acest număr, cert este faptul că, având în vedere costurile cu naveta, cheltuielile pentru un sediu, plata utilităţilor şi eventual a unui asistent medical, veniturile finale sunt destul de mici pentru ca un medic să poată supravieţui din punct de vedere financiar. Asta în ciuda sporurilor de zonă pentru cei care aleg să profeseze în acele locuri, care merg până la 45% în zonele muntoase şi greu accesibile. (Dana LEPĂDATU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Zamfirescu, acum 2543 zile, 18 ore, 25 minute, 38 secunde
Aștept de la autoarea articolului,sa investigheze cazul dispensarului de la Coroteni,comuna Slobozia Bradului,unde au fost aduși doi medici de familie ,care au fost dați afara de autoritățile citeste integral
CORLEONE, acum 2543 zile, 22 ore, 22 minute, 53 secunde
SPUNE CA UN MEDIC ARE XXX PACIENTI.O COMUNA POATE AVEA 5000 LOCUITORI IAR MEDICUL NUMAI 200 PACIENTI.INFORMEAZA-TE SAU LASA-TE DE GAZETARIE.
corleone, acum 2543 zile, 22 ore, 31 minute, 47 secunde
Un articol facut de un incepator, Trebuia .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.