Social

De teama amenzii, Ginecologia şi Ortopedia Spitalului Judeţean au fost renovate în timp record

Dana Lepădatu
22 mar 2017 2944 vizualizări
DSP a revenit în control la Spitalul Judeţean u impresia generală a fost una foarte bună, după ce inspectorii au constatat schimbări vizibile u secţia de Ginecologie şi cea de Ortopedie au avut parte de îmbunătăţiri în timp record

“Frica păzeşte bostănăria”, spune un proverb românesc care pare să fi funcţionat foarte bine în cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Focşani. Ameninţat cu o amendă de 200 de milioane lei vechi, spitalul a făcut în ultima lună mai multe lucrări de modernizare şi igienizare în secţiile de Ginecologie şi Ortopedie, acolo unde se constataseră grave abateri la ultimul control al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP)Vrancea. După controlul de la începutul lunii martie, DSP Vrancea a aplicat o amendă contravenţională de 1500 de lei şi a dat termen pentru remedierea situaţiei. Printre măsurile impuse de DSP spitalului se numărau igienizarea şi reabilitarea secţiei de Obstretică-Ginecologie şi Ortopedie.

 În numai o lună de zile îmbunătăţiriloe sunt vizibile

Inspectorii DSP au revenit luni în spital, iar la acel moment reprezentanţii spitalului au cerut alte două zile pentru a pune la punct ultimele lucrări, astfel încât să fie îndeplinite condiţiile impuse de DSP. Miercuri, când au mers să controleze cele două secţii, inspectorii au constatat îmbunătăţiri vizibile. “Nu mă aşteptam să găsim această stare de fapt. Sperăm să o ţină tot aşa pentru a rezolva nişte deficienţe ale spitalului”, ne-au spus inspectorii DSP Vrancea, care au ţinut să menţioneze că fiind un spital foarte vechi, e greu să se facă intervenţii majore. Potrivit inspectorilor, secţia de Ginecologie arată bine. “S-au renovat băile şi instalaţiile sanitare, s-a făcut igienizare în camere, s-au cumpărat saltele noi, cearceafuri, vor pune în curând şi noptiere noi”, ne-a declarat dr. Vasile Costin, inspector în cadrul DSP Vrancea. De asemenea, potrivit inspectorilor, la Ortopedie s-au făcut modificări majore, a fost împărţită secţia în septici şi aseptici, s-au schimbat uşi, geamuri. Pentru că intervenţiile au fost ample, spitalul nu a avut cum să termine în timpul stabilit de inspectori, dar conducerea a promis că în cel mult trei săptămâni lucrările la Ortopedie vor fi finalizate.

 S-a făcut mult cu cheltuială mică

După cum ne-a precizat managerul spitalului, Constantin Mândrilă, cheltuielile nu au fost foarte mari, majoritatea lucrărilor fiind făcute cu personalul spitalului. Cei mai mulți bani au fost cheltuiţi pentru materialele necesare renovării. Au fost schimbate inclusiv saltelele care au făcut de multe ori obiectul reclamaţiilor a zeci de pacienţi. “Am găsit o fabrică care face saltele special pentru spitale, i-am rugat să ne ajute şi ne-au dat nouă cu prioritate. Am cumpărat saltelele cu puţin peste 200 de lei bucata”, ne-a spus managerul spitalului. Legat de alte achiziţii făcute de spital în timp record, acesta a precizat că multe din aceste proceduri pentru achiziţie erau în curs de desfăşurare. Managerul a confirmat intervenţiile făcute la secţia de Ortopedie, unde au fost schimbate circuitele pentru a se face o zonă septică, izolată de restul secţiei. “Am obţinut bani de la minister şi am achiziţionat un aparat Roentgen pe care îl avem în secţie şi aşteptăm aprobările de la CNCAN pentru a-l putea folosi. Avem o secţie de mici intervenţii lângă zona septică şi cea aseptică, vom face şi un salon post –operatoriu, astfel încât să fie totul potrivit normelor. La Ortopedie s-au făcut intervenţii majore, s-a schimbat gresie, faianţă, tot. Mai sunt în lucru două băi care au nevoie de intervenţii majore”, ne-a spus managerul Constantin Mândrilă. La Ortopedie s-au rezolvat chiar şi problemele cu infiltraţiile, fiind schimbate ţevile de la subsol.

Toleranță zero la indisciplină, susține managerul

 Indiferent de felul în care se prezintă spitalul, cert este faptul că pacienţii se plâng cel mai adesea nu atât de aceste condiţii, cât de modul în care sunt trataţi de angajaţii spitalului, fie că este vorba de medici, infirmieri sau personal de serviciu. Managerul nu a negat acest lucru, dar a precizat că anatema nu poate fi aruncată asupra întregului personal. “Acolo unde într-adevăr sunt situaţii de genul acesta noi nu am tolerat acest lucru. Avem Comitet Director în fiecare săptămână şi sancţionăm pe capete. Cei care au încălcat normele, plătesc. Pentru că, slavă Domnului, nu se pot plânge de lefuri şi nici de materiale sanitare sau medicamente. Au tot ce le trebuie, dar dacă nu îşi fac datoria aşa cum trebuie şi cum prevăd protocoalele, răspund. Noi niciodată nu am încurajat indisciplina, iar atunci când personalul a greşit noi nu am făcut rabat de la regulă”, spune Constantin Mândrilă. Sesizările vin de multe ori din partea pacienţilor, dar şi din partea personalului, a asistentelor şefe sau a medicilor. “Avem la Comisia de Disciplină zeci de cazuri pentru care se aplică sancţiuni, care merg până la desfacerea contractului de muncă. Am avut desfaceri de contracte de muncă chiar de curând, contracte pentru care avem procese pe rol, pentru că e dreptul lor să conteste în instanţă deciziile Comisiei. În situaţii de indisciplină toleranţa este zero”, spune Mândrilă.

Dincolo de orice, o realitate nu poate fi negată: Vrancea are nevoie de un spital de urgenţă cu totul nou, construit de la zero, pentru că actualul spital este vechi de 45 de ani. Sau, cum spune managerul, “e ca un om care are nişte metastaze şi tot încerci să îl ţii în viaţă, îi mai schimbi ceva, îi mai pui o perfuzie”. Până una alta însă, e singurul spital pe care îl avem şi cum nu se preconizează vreo schimbare în viitorul apropiat, ar fi bine ca acesta să arate cel puţin decent, pentru o cât mai bună desfăşurare a actului medical. Poate nu ar strica nici o schimbare de mentalitate. În ceea ce priveşte igiena, inspectorii DSP au promis că vor reveni cel puţin o dată, de două ori pe săptămână în Spitalul Judeţean. (Dana LEPĂDATU)

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Hmm, acum 2584 zile, 15 ore, 46 minute, 25 secunde
Oricum tot noi ajutam... banii investiti acolo si cei ce urmeaza a fi investiti, tot ai nostri sunt.
, acum 2584 zile, 17 ore, 29 minute, 20 secunde
Haideti sa ajutam SI noi..cu acel 2% macar pentru ca avem nevoie de un spital decent in care Sa intram cu speranta, nu cu frica..
, acum 2585 zile, 2 ore, 7 minute, 34 secunde
curatenia incepe de sus...se simte careva?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.