Social

VIDEO - Oamenii nu sunt de vânzare! Conferința despre traficul de persoane a umplut Ateneul Popular

Dana Lepădatu
3 mar 2017 6804 vizualizări
Sala Ateneului Popular s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru tinerii care au venit să asiste la conferinţa pe tema sclaviei moderne. Tinerilor li s-au prezentat, printre altele, cele mai frecvente metode de racolare ale traficanţilor.

“Angajez tânără, fără experienţă, cu aspect fizic plăcut!”, aşa ar putea suna un anunţ de muncă într-un ziar, la mica publicitate. Cuvântul magic, fără experienţă, ar trebui să fie un clopoţel de alarmă pentru orice tânără, însă de cele mai multe ori acest lucru nu se întâmplă. O demonstrează statisticile, având în vedere numărul mare de persoane care cad, în fiecare an, victime ale traficanţilor de persoane. De cele mai multe ori acestea ajung să fie traficate în scopul prostituţiei, în ţară sau în străinătate. Numai în 2016, potrivit DIICOT, peste 30 de fete din Vrancea, multe minore, au picat în plasa traficanților dde carne vie, unele ajungând chiar să fie folosite pentru pornografia infantilă. 

 

 

Mie nu mi se poate întâmpla!

Dacă ai întreba un părinte despre prostituţie, ţi-ar spune că acest lucru nu s-ar putea întâmpla niciodată copilului lor, pentru că l-a educat bine. Dacă întrebi un tânăr, ar spune că acest lucru nu i se va întâmpla niciodată lui sau ei, pentru că a fost educată bine şi pentru că ştie să se ferească. Cu toate acestea, experienţa spune că nu întotdeauna persoanele vulnerabile din cauza sărăciei sunt victime ale traficanţilor de persoane. De multe ori, acestora le cad victime inclusiv persoane cu un grad ridicat de pregătire şi pentru că traficul de persoane presupune uneori răpirea victimelor. Acestea sunt bătute şi violate în mod repetat, până când ajung să creadă că nu au alte posibilităţi decât să se supună agresorilor. Însă nu întotdeauna traficul de persoane presupune răpirea victimei, uneori chiar victimele ajung să se prostitueze din proprie voinţă.  

“Lover Boy”, metoda care face furori în zilele noastre

 Metodele de racolare ale traficanţilor sunt variate, iar ultima, care face furori în zilele noastre, este cea aşa-numită “Lover Boy”. Metoda este de departe una dintre cele mai periculoase pentru că victimele se îndrăgostesc de proprii traficanţi. Un tânăr, de cele mai multe ori şarmant, chipeş şi cu toate cuvintele la el, seduce o tânără, pe care o face să se îndrăgostească de el. Pas cu pas, dependenţa tinerei faţă de acesta devine totală şi pentru că acesta are grijă să o ademenească cu cadouri scumpe şi dovezi excesive de dragoste. Astfel, tânăra pierde din vedere că acesta începe să îi controleze fiecare mişcare, să o izoleze de cei dragi. Punctul culminant îl reprezintă, de obicei, propunerea de a începe o viaţă nouă împreună, departe de toţi şi toate, în ţară sau în străinătate. O dată ajunsă în această situaţie, în care oricum nu mai are puncte de sprijin din partea  familiei sau prietenilor, “iubitul” începe să îi ceară dovezi extreme de dragoste, cel mai adesea să se culce cu un prieten sau chiar să se prostitueze în contul unei datorii care, odată achitată, le-ar face viaţa mai uşoară. De aici începe de fapt adevărata dramă a tinerelor care cad în plasa unor asemenea indivizi. Ceea ce tinerele ar trebui să ştie, pentru a nu cădea victime  ale vreunui “Lover-boy”, e că aceştia nu divulgă niciodată informaţii personale, fiind extraordinar de evazivi atunci când vine vorba de persoana lor. De asemenea, nu vă vor prezenta niciodată părinţilor, sau cel puţin nu celor adevăraţi. Şi mai ales, vor vrea mereu să ştie cu cine vorbiţi, cu cine ieşiţi, vă vor controla mail-ul şi telefonul mobil, pentru ca astfel să vă poată cunoaşte şi urmări fiecare mişcare. Acestea sunt parte din metodele de acțiune ale traficantului de "modă nouă" dezvăluite tinerilor din Focșani de către expertul Aurora Martin din cadrul Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse care a conferențiat la Focșani vineri în cadrul unui turneu național. 

 Exploatarea prin muncă, o formă modernă de sclavie

Un sat uitat de lume din Sicilia, Victoria, a ajuns să deţină primatul în Italia la numărul de avorturi la nivel naţional. În localitatea Victoria lucrează circa 900 de românce, în agricultură, care nu numai că sunt exploatate la muncă, dar seara sunt victime ale poftelor patronilor şi prietenilor acestora. Victoria este un loc unde autorităţile italiene, chiar dacă ar vrea să ia măsuri, pătrund mai greu, pentru că zona este controlată de mafia siciliană, şi cel mai adesea puţinele reportaje care se fac în zonă se fac cu camera ascunsă. Anual, circa un sfert din aceste femei fac avorturi, unele chiar mai mult de unul pe an. Italia, ţară catolică, se împacă destul de greu cu avortul, motiv pentru care uneori victimele ajung să nască aceşti copii, pe care îi părăsesc în spitale şi care ajung la rândul lor victime ale traficului de persoane sau şi mai rău, al traficului de organe. 

Conferinţa organizată de Asociaţia de tineret “Eu, tu şi noi” Focșani şi-a propus să tragă un semnal de alarmă în privinţa traficului de persoane, adresată deopotrivă tinerei generații dar și familiilor, liderilor informali și reprezentanților autorităților publice locale, cu atât mai mult cu cât în județul Vrancea numărul persoanelor plecate la muncă peste graniță este destul de mare, iar responsabilitatea publică față de această categorie socială este ca și inexistentă. Coordonator judeţean al conferinţei a fost jurnalista Silvia Vrînceanu, coordonatorul Clubului de Jurnalism Tineret în (re)Acțiune, iar invitaţii speciali ai acestui eveniment au fost Ronnie Matthew Harris, director I AM Campaign, Chicago, USA şi Aurora Martin, expert, Ministerul Muncii, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați. Cu această ocazie, tinerii s-au putut înscrie în Rețeaua județeană e luptă împotriva traficului de ființe umane.  (Dana LEPĂDATU)

 

 

Pentru informatii si sfaturi in vederea evitarii unei situatii de trafic de persoane, puteti apela HelpLine 0.800.800.678 (apel national gratuit) sau +4.021.313.3100 (apelabil și din strainatate). 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Andrei, acum 2581 zile, 10 ore, 41 minute, 32 secunde
Ce penibili sunteti... Cum puteti sa scrieti ca "a umplut Ateneul", cand in poza se vad scaune goale? Si pun pariu ca daca faceati poze si cu partea din spate a salii, se vedeau si mai multe citeste integral
, acum 2580 zile, 10 ore, 49 minute, 23 secunde
Andrei, in realitate, sala a fost plina, chiar si la balcon, asa incat unii au stat in picioare pe margine. Poza de mai sus e luata cand inca nu incepuse dezbaterea si pregateam scena.
alina, acum 2581 zile, 1 ora, 18 minute, 26 secunde
Daca ati fi fost in sala, ati fi vazut ca aproape toate locurile erau ocupate, atat la parter cat si la etaj. Chiar daca au mai plecat din elevi aproape de final, asta nu inseamna ca a fost sala citeste integral
, acum 2580 zile, 20 ore, 25 minute, 19 secunde
Se vede aici citi pusti au fost in sala, pentru cei curiosi: https://www.youtube.com/watch?v=iooFv1CXyfI
florinel, acum 2582 zile, 9 ore, 27 minute, 6 secunde
In bordelurile din Austria si Germania romana este limba oficiala si nicio romancuta nu doreste sa fie salvata. O fi si morala asta buna dar cand compari 200 de Euroi pentru care te rupi cu munca in citeste integral
danb, acum 2582 zile, 16 ore, 9 minute, 41 secunde
Intiativa este laudabila dar in lipsa unor obiective si fara niste cifre clare ramane doar un eveniment monden. Este doar opinia unor persoane care vorbesc din exterior fara sa aiba nicio legatura cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.