Social

Bolnavii vor putea primi medicamente fără a mai trece prin comisii

Dana Lepădatu
30 ian 2017 1971 vizualizări
Veste bună pentru pacienţii români. Începând cu 1 martie 2017 se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local.

Concret, începând cu 1 martie a.c, persoanele care suferă afecțiuni oncologice, boli rare (ex. hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă etc), afecțiuni reumatice, hepatita cronică de tip B și C, infertilitate, obezitate, afecțiuni cardiovasculare, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creștere la copii, epilepsie, vor beneficia de medicamentele gratuite și compensate necesare tratamentului numai în baza prescripției medicului specialist,  fără a mai fi nevoie să depună dosare medicale care sa fie aprobate la nivelul comisiilor de experți din cadrul caselor de asigurari. “Începând cu data de 1 marlie 2017, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, prescierea, eliberarea şi decontarea medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaţionale notate cu (**) care înlocuiesc Dcl-urile notale anterior cu (**.) precum şi pentru Dol-urile notate cu (--)' ("-)' O, (**)' B, se va realiza făre aprobarea comisiilor de experţi care au fost constituite în acest sens la nivel CNAS/ CAS Vrancea . Medicii prescriptori sunt obligaţi să respecte prevederile protocoalelor terapeutice în vigoare elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii (criterii de eligibilitate, monitorizare, schema de tratament, dozele de medicament recomandate, etc.)”, se arată într-un cominicat al Casei judeţene de Asigurări de Sănătate Vrancea. Reprezentanţii CJAS Vrancea au precizat că în zilele următoare vor organiza întâlniri cu medicii specialişti şi medicii de familie, precum şi cu furnizorii de medicamente, pentru a pune la punct detaliile noii legi. Acest lucru s-ar putea dovedi mană cerească pentru foarte mulţi pacienţi care acum se găsesc pe listele de aşteptare, iar pacienţii vor putea beneficia imediat de tratament. „Am desființat o procedură birocratică. Pacientul va beneficia de începerea tratamentului, rapid,  chiar din momentul diagnosticării, fără a mai parcurge pași suplimentari care în acest moment produc întârzieri ce pot duce chiar la afectarea stării de sănătatea. Este vorba despre medicamente de ultimă generație pentru tratamentul unor afețiuni grave. Prescrierea acestora se va face de către medicul specialist în baza protocoalelor medicale  existente, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate.”, a declarat ministrul Sănătății, Florian BODOG. (Dana Lepădatu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.