Social

Dosarul Electronic de Sănătate blocat la Curtea Constituţională

Dana Lepădatu
20 dec 2016 1649 vizualizări
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a Romaniei (CCR) cu privire la neconstituţionalitatea acestui proiect u Ministerul Sănătaţii şi CNAS susţin că aceste tentative de discreditare a proiectului sunt regretabile u şi medicii vranceni susţin că dosarul poate aduce prejudicii atat pacienţilor cat şi medicilor

 

Dosarul Electronic de Sănătate a costat peste 80 de milioane de lei

Implementarea Dosarului Electronic de Sănătate a fost blocată după numai cateva săptămani de Avocatul Poporului (AP), care a sesizat Curtea Constituţională a Romaniei (CCR) cu privire la neconstituţionalitatea acestui proiect. AP consideră că accesul la datele personale medicale ale pacienţilor este permis unei categorii care este definită mult prea exhaustiv în legislaţie. Excepţiile de neconstituţionalitate menţionate de Avocatul Poporului arată că prevederile art. 30 alin. (2) şi (3) şi art. 280 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii ar permite "restrângerea exerciţiului dreptului la viaţă intimă, familială şi privată prin acte normative de nivel inferior legii, ce nu întrunesc cerinţele de previzibilitate, certitudine şi transparenţă care caracterizează o lege." De asemenea, Avocatul Poporului consideră că dispoziţiile legale legate de acest Dosar "prezintă un grad mare de generalitate, deşi legiferează într-un domeniu atât de sensibil precum datele personale de natură medicală cuprinse în dosarul electronic al pacienţilor." Sesizarea Avocatului Poporului către CCR acuză "caracterul lacunar al normelor care reglementează dosarul electronic de sănătate", arătand că "reguli substanţiale, esenţiale în materia protecţiei vieţii intime, familiale şi private, precum şi al protecţiei datelor cu caracter personal, nu sunt reglementate prin lege." "Legea relativizează în mod nepermis reglementarea Dosarului Electronic de Sănătate, lăsând la latitudinea Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate stabilirea unor elemente esenţiale ale utilizării şi completării acestuia, cum ar fi accesul la datele reţinute (cazurile în care sunt permise accesul şi utilizarea datelor, categoriile de persoane care au acces la date, extragerea şi prelucrarea datelor şi informaţiilor din DES).", se arată în sesizare. 

Trebuie garantată securitatea datelor personale, susţine Avocatul Poporului

AP consideră că accesul şi utilizarea datelor cuprinse în dosarul electronic de sănătate al pacientului trebuie să se facă în condiţii de maximă securitate, de natură a înlătura diseminarea oricăror date personale care ar putea aduce prejudicii de orice fel persoanei în cauză.

Avocatul Poporului susţine că "asociaţiile medicilor şi cele ale pacienţilor au expus în spaţiul public o serie de temeri cu privire la implicaţiile pe care aplicarea dosarului electronic de sănătate le-ar putea avea asupra vieţii intime, familiale şi private ale persoanelor fizice, precum şi asupra vieţii profesionale a acestora, în condiţiile în care legiuitorul nu prevede o serie de garanţii menite să preîntâmpine diseminarea datelor personale cu caracter medical", arată AP.

Demersurile menite să discrediteze dosarul de sănătate sunt regretabile

„Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate  (CNAS) consideră regretabilă efectuarea, în momentul actual, a unor demersuri juridice de natură să discrediteze public şi/sau să blocheze utilizarea acestui instrument informatic, cu efecte negative asupra calităţii actului medical”, se arată într-un comunicat al CNAS. În aşteptarea unei decizii a Curţii Constituţionale, având în vedere importanţa acestui sistem informatic, la nivelul CNAS au avut loc o serie de întâlniri informale cu reprezentanţi ai medicilor şi ai asociaţiilor de pacienţi, întâlniri în cadrul cărora participanţii şi-au exprimat susţinerea faţă de Dosarul Electronic de Sănătate, ca instrument modern, vital pentru creşterea calităţii actului medical în România, dar şi dorinţa de perfecţionare a cadrului legislativ care reglementează DES. În urma acestor întâlniri, Ministerul Sănătăţii şi CNAS au convenit să înceapă ample consultări cu actorii importanţi ai sistemului de sănătate pe această temă. Astfel, CNAS susţine că în perioada imediat următoare vor fi constituite grupuri de lucru pentru Dosarul Electronic de Sănătate, la care sunt invitaţi să participe atât reprezentanţii medicilor, cât şi ai pacienţilor. „Dosarul Electronic de Sănătate, componentă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), conţine informaţii medicale despre pacient, colectate la nivel naţional de la toţi furnizorii de servicii medicale cu care pacientul a intrat în contact. Datele din DES sunt securizate la cel mai înalt nivel existent pe plan mondial. Iniţializarea dosarului electronic de sănătate se realizează de către orice medic care deţine semnătură electronică extinsă. La iniţializarea unui dosar, se va încărca din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) istoricul medical al pacientului începând cu anul 2010, din care funcţionează acest sistem centralizat”, se menţionează în comunicatul CNAS. Până în prezent au fost iniţializate peste 7 milioane de dosare electronice de sănătate. Unicul proprietar al datelor conţinute în DES este pacientul. Acesta este singurul care poate accesa dosarul său de oriunde, ori de câte ori doreşte, cu ajutorul datelor de identificare personală, a matricei de securitate înmânată de medicul care constituie DES precum şi a parolei personalizate de fiecare beneficiar în parte. Tot pacientul poate decide asupra accesului sau restricţionării utilizării datelor din propriul dosar electronic de sănătate, cu excepţia celor din sumarul pentru situaţiile de urgenţă.

Dosarul Electronic de Sănătate a costat peste 80 de milione de lei

Proiectul Dosarului Electronic de Sănătate (DES) a fost demarat în anul 2012 şi a fost pus în funcţiune în anul 2014, cu o investiţie de 81,7 milioane lei, din care 81,62% s-au rambursat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Dosarul Electronic de Sănătate (DES) este obligatoriu din 12 noiembrie, dar medicii de familie se tem să-l utilizeze deoarece consideră că datele medicale ale pacienţilor ar putea fi văzute de oricine. Şi în Vrancea medicii de familie au ridicat problema unor probleme de natură etică, susţinand că Dosarul Electronic de sănătate, aşa cum a fost implementat este de natură a aduce prejudicii pacienţilor, medicilor şi, nu în ultimul rând, sistemului de sănătate din România. „Noi, medicii de familie intrăm sub incidenţa legii 95/2006, care face referire la codul deontologic şi care spune printre altele că orice medic este obligat să păstreze confidenţialitatea datelor medicale. Se pune întrebarea, CNAS, ca şi partener contractual al medicilor, îşi asumă siguranţa datelor transmise de medici?”, se întreabă Grigore Hanţă, şeful medicilor de familie din judeţ. Medicii se tem că în eventualitatea unor scurgeri de informaţii privind date sensibile, ei vor fi primii împotriva cărora pacienţii vor intenta procese, motiv pentru care şi-au exprimat reticenţa de a lucra cu acest sistem. (Dana LEPĂDATU)   


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.