Social

Familia Iencuţ îşi va putea creşte cei cinci copii într-o locuinţă decentă

Dana Lepădatu
8 dec 2016 2552 vizualizări
Familia Iencuţ va avea în curand o casă pe care cei cinci copii ai familiei să o poată numi “cămin”. Crucea Roşie Filiala Vrancea şi administraţia locală din Homocea s-au mobilizat pentru a ridica o locuinţă copiilor. Fiecare ajutor contează, iar voi puteţi da o mană de ajutor familiei Iencuţ

Familia Iencuţ va avea în sfarşit o casă în care să-şi poată creşte decent cei cinci copii. Prin mobilizarea exemplară a Crucii Roşii filiala Vrancea, dar şi a administraţiei comunale din Homocea, casa familiei Iencuţ e aproape gata. Se lucrează în ritm alert, astfel încat familia să se poată muta în casă înainte ca iarna să-şi intre cu adevărat în drepturi. Cu atat mai mult cu cat de curand toţi cei cinci copii ai familiei s-au îmbolnăvit şi au avut nevoie de spitalizare. Locuinţa lor actuală este un container donat de Crucea Roşie, de numai 12 metri pătraţi, care le ţine loc de dormitor, bucătărie şi living. Containerul devine saună vara şi frigider iarna. Mobilizarea Crucii Roşii a început  deja din vară, cand voluntarii au înţeles că odată cu venirea iernii familia se va găsi într-o situaţie dificilă. Situaţia era cu atat mai disperată cu cat era vorba de cinci copii, cu varste cuprinse între cateva luni şi 12 ani. Tatăl, plecat în străinătate pentru a încerca să ofere familiei un trai mai bun, abia reuşise să strangă bani să înapoieze datoriile legate de deplasarea în străinătate. Însă visul lor era acela de a avea o casă a lor. Temporar, familia locuise într-o anexă a unei familii din Lespezi, plecată în Italia, dar cand aceştia s-au întors acasă şi au dorit să modernizeze locuinţa, familia Iencuţ a trebui să plece. Rămasă pe drumuri cu cei cinci copii, mama, Roxana, de numai 29 de ani, a bătut la uşa primăriei. A bătut, e puţin spus. A făcut anticameră la primar pană cand acesta a găsit o soluţie locativă pentru familia sa. Soluţia a fost containerul Crucii Roşii şi pentru că povestea familiei Iancuţ a fost descoperită, întamplător sau poate nu, de directoarea Crucii Roşii, Rodica Davidean. Aceasta nu s-a limitat însă la un simplu container. A mobilizat resursele materiale şi umane ale Crucii Roşii, a solicitat un teren de la Primărie şi s-a apucat de construcţia casei. Voluntari ai Crucii Roşii au pus la propriu umărul la construcţia casei, improvizandu-se pentru o perioadă de timp meşteri constructori, iar primăria a donat materiale de construcţie, dar şi mană de lucru. Colaborarea administraţie publică - ong în acest caz a demonstrat încă o dată că acolo unde există voinţă se pot face lucruri mari şi frumoase.           


Familia Iencuţ, o poveste de viaţă care nu ne poate lăsa indiferenţi

Familia a locuit toată vara şi toamna într-un container de 12 metri pătraţi, donat de Crucea Roşie

Dacă mulţi copii ai zilelor noastre visează să primescă de la Moş Crăciun ultimul tip de telefon sau ultimul model de consolă Xbox, cei cinci copii ai familiei Iencuţ şi-au dorit din tot sufletul o casă. Un acoperiş care să îi apere de intemperii, la adăpostul căruia să îşi facă temele pentru şcoală şi să doarmă liniştiţi şi apăraţi. Mama, Roxana, are 29 de ani, tatăl Ion are 49 de ani şi împreună îi au pe Marius Gabriel de 8 luni, Maria Roxana de 6 ani, Bianca Denisa 8 ani, Andreea de 10 ani şi Ionuţ de 12 ani. Ambii părinţi, deşi limitaţi financiar, încearcă din răsputeri să ofere un cămin copiilor lor, să le ofere ceea ce ei nu au avut niciodată, pentru că au trăit toată viaţa cu chirie. Mama copleşită de responsabilităţile familiar, îşi împarte timpul între îngrijirea copiilor, pregătirea hranei şi temele copiilor. Pentru că mama are pentru ei un vis: deşi nu are şcoală, îşi doreşte ca acelaşi lucru să nu se întample şi cu ai ei copii. Poate şi de aceea, femeia a devenit autodidactă şi fără să facă vreodată şcoala, a învăţat singură să citească, să socotească şi îşi ajută fetiţele să nu plece la şcoală cu temele nefăcute. Copiii sunt mereu curaţi, prietenoşi, înconjuraţi de dragostea mamei şi îşi doresc să meargă la şcoală, chiar dacă anul trecut nu au avut ghiozdan, caiete şi cele necesare şcolii. Tatăl a plecat în străinătate în speranţa de a reuşi să le ofere un trai mai bun. Dacă la început abia reuşea să se întreţină, acesta a început să trimită mai des bani acasă  astfel din puţinul lor s-au mobilizat şi au cumpărat cel mai adesea materiale de construcţie pentru casă. În vară, “spaţiul locativ” s-a extins cu un cort donat tot de Crucea Roşie, aşezat langă container, care să joace rolul de bucătărie şi cu siguranţă şi de dormitor. A fost bucuria băiatului mai mare, Ionuţ, care l-a luat imediat în primire. Spaţiul a fost dotat cu un minim necesar, aragaz, butelie, raft, mese scaune, provizii de hrană şi produse de igienă, lenjerii, prosoape, paturi, perne, cateva jucării, veselă, tacamuri, vase mari pentru păstrat apa, etc.Toate aceste lucruri vor merge să “mobilize” noua locuinţă. Acum casa a ajuns la acoperiş şi se lucrează concomitent şi la interioare, astfel încat familia să se poată muta cat mai curand în casă nouă. Dacă povestea familiei Iencuţ v-a atins inimile, nu uitaţi că se apropie Crăciunul, un moment în care putem fi mai buni. Şi voi puteţi schimba, din puţinul dumneavoastră, destinul acestei familii, acestor cinci copii. Un caiet, un ghiozdan, nişte lucruşoare, o pătură sau o pernă, o măsuţă, nişte materiale de construcţii... ajutorul dumneavoastră poate însemna orice. Toţi cei dormici să se alăture acestui proiect, sunt aşteptaţi la sediul Filialei de Cruce Roşie Vrancea, din str. Dimitrie Cantemir, nr. 5. Să dăm dovadă că umanitatea există încă în fiecare dintre noi! (Dana LEPĂDATU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.