SOS! Pierdut proteză dentară în spital… o declar nulă!
Ceea ce ar putea fi un perfect subiect de pamflet este în schimb o întamplare reală petrecută zilele trecute la Maternitatea Spitalului Judeţean. O doamnă a ajuns la Spitalul Judeţean gata să nască, cu o proteză provizorie care a dispărut în timpul operaţiei de cezariană. Intervenţie care, declară soţul, se datorează tot comodităţii cadrelor medicale, deoarece femeia a fost lăsată să se chinuie mai bine de şase ore pană cand medicii au luat decizia de a interveni. „Soţia mea a născut în noaptea de sâmbătă spre duminică (26 spre 27 noiembrie). Iniţial am ajuns la spitalul din Vidra cu maşina personală, unde soţia mai născuse şi altădată. Dar acolo lipsea medicul ginecolog, astfel că ni s-a dat o salvare pentru a ajunge la Focşani. Au ţinut-o la Spitalul de Urgenţă din Focşani, de la 9 seara până la ora 3 dimineaţa (din comoditatea medicului chirurg de gardă), aşteptând să nască natural, cu toate că era caz de cezariană. M-a sunat soţia pe la două noapte să îmi spună că îi este rău şi că nu o bagă nimeni în seamă. Asistentele se uitau la TV. M-a sunat speriată, spunandu-mi că nu vrea să moară. Am intrat în panică şi am plecat la Focşani. Între timp, medicul de gardă şi-a dat seama de gravitatea situaţiei şi a pregătit-o pentru cezariană. Asta şi pentru că uterul o făcut implozie şi a fost nevoie de 4 ore de operaţie ca să scoată copilul şi să o stabilizeze. In acest iureş, lucrarea dentara (pusă provizoriu) din partea de sus a gurii, compusă din 10 dinţi, a fost pierdută în sala de operaţie când a fost intubată (cred că a fost aruncată la gunoi). Cand a plecat spre sala de operaţii, soţia avea proteza”, spune soţul, care afirmă că mămicile din salon au fost martore că femeia avea proteza cand a plecat din sala de naşteri.
În loc să o întrebe de proteză au întrebat-o dacă chiar îşi mai doreşte acest copil
Femeia nu îşi aminteşte momentul în care i s-a scos proteza. Potrivit afirmaţiilor soţului, aceasta a trebuit să răspundă, potrivit protocolului la mai multe întrebări legate de diverse aspecte, dar nu a fost întrebată niciun moment dacă are proteză şi acest fapt nu se regăseşte consemnat nici în fişa de gardă. „Iniţial au încercat să îi facă anestezie în coloană, dar pentru că nu au reuşit au trebuit să ii facă anestezie totală. Tot ce îşi aminteşte soţia este că avea proteza în gură cand au anesteziat-o. Probabil în momentul în care i-au pus masca şi-au dat seama că are proteză. În loc să o întrebe de proteză au întrebat-o dacă chiar îşi mai dorea acest copil, avand în vedere că mai are alţi patru acasă”, spune soţul. Femeia a stat în operaţie patru ore, iar soţul afirmă că a stat în tot acest timp în faţa uşii. Nimeni nu a venit să îi încredinţeze vreo protreză sau vreun alt obiect personal. După ce soţia şi-a revenit din anestezie, şi-a întrebat soţul unde este proteza, convinsă fiind că aceasta se afla în posesia soţului. Atunci şi-au dat seama amandoi că proteza nu se regăsea nicăieri. „Am întrebat toate cadrele medicale care ar fi putut avea de a face cu acest lucru, dar nimeni nu ştie nimic”, spune soţul, care afirmă că medicul anestezist şi-a amintit că soţia avea proteză în gură şi că aceasta a fost scoasă în momentul în care a fost întubată, iar proteza a fost pusă pe o compresă. Dacă la început unele cadre medicale şi-au amintit că mamă avea proteza cand a intrat în sala de naşteri, mai apoi totul s-a transformat în negare. „După ce unele cadre medicale de la neonatologie şi de la terapie intensivă i-au dat dreptate ...altele au ajuns până acolo încât să spună că a venit fără lucrarea dentară din partea de sus a gurii. Dar sunt martori mamele care au fost în sala de naşteri cu ea că a avut lucrarea dentară şi a intrat cu ea în blocul operator, iar la ATI nu o mai avea după operaţie”.
Proteza a costat 1500 de lei
Acum soţul este disperat, pentru că susţine că va trebui să se împrumute pentru o nouă proteză, mai ales că soţia trebuie să se hrănească pentru a-l putea hrăni şi pe cel mic. "Ce pot să fac pentru că bani nu am într-un viitor apropiat de altă proteză nouă, soţia trebuie să se hrănească, fiindcă implicit dacă nu se hrăneşte, nu secretă lapte pentru copil ? Nu ştiu ce să fac, simt că mă lupt cu morile de vânt”, ne spune proaspătul tătic. Proteza a costat 1500 de lei, aceasta fiind o proteză finală, dar care nu era încă fixată în mod definitiv. „Proteza nu a fost pusă definitiv, pentru că soţia mai avea ceva probleme cu aceasta şi aştepta să se rezolve pentru a putea fixa definitiv proteza”, spune soţul. Iar speranţele ca proteza să fie găsită sunt ...nule. Soţii Vintilă mai au patru copii. Cel mai mare de 20 de ani şi cel mai mic de aproape doi ani. Cititorul ne-a rugat să mediatizăm cazul în speranţă că s-ar putea rezolva astfel ceva, dar şi pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete şi altora. „Din cate am înţeles au mai fost cazuri de acest gen la spital şi nu aş vrea să se mai repete şi altora. Acesta a ţinut să precizeze că soţia nu a fost în nici un fel spitalizată la Vidra şi că afirmaţiile potrivit cărora soţia ar fi pierdut proteza în spitalul de la Vidra nu stau în picioare.
Ce spune spitalul
Deşi cadrele medicale şi conducerea spitalului înţeleg gravitatea problemei, căutările protezei nu au dat nici un rezultat şi cu atat mai mult cu cat nu se ştie exact momentul în care a fost scoasă proteza, cătările sunt şi mai dificile. „A venit soţul doamnei, ne-a povestit ce s-a întamplat şi ne-a rugat să îl ajutăm să găsească proteza. Proteza a fost căutată de personalul medical atat pe secţia de ginecologie, cat şi la ATI şi Blocul Operator, dar nu a fost găsită. Mama nu îşi aduce aminte momentul exact în care a fost scoasă proteza, ceea ce îngreunează căutarea ei. Dacă o vom găsi, o vom înapoia cu siguranţă doamnei”, ne-a transmis cu intarziere Alina Cosma, purtător de cuvantal Spitalului Judeţean. Însă după atatea zile, este greu de crezut că proteza ar mai putea fi găsită. (Dana LEPĂDATU)