Social

Atenţie cum luaţi medicamentele! O doză dublă de medicamente a băgat-o în spital

Dana Lepădatu
28 nov 2016 5907 vizualizări
O tânără de numai 19 ani a ajuns la UPU pentru că nu a dozat corect medicamentele u aceasta a luat o doză dublă în speranţa că va grăbi vindecarea u paracetamolul este unul dintre medicamentele care dau cel mai des intoxicaţii medicamentoase u în afara medicamentului cu acelaşi nume, paracetamolul se află pe piaţă şi sub alte denumiri comerciale, ceea ce poate induce în eroare consumatorul

O tânără a ajuns în acest week-end la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Focşani după ce a luat o doză mai mare de medicamente decât cea recomandată de medic. Din informaţiile poliţiei, tânăra de numai 18 ani din Măicăneşti se afla sub tratament medicamentos, dar cum boala nu dădea semne de ameliorare, iar aceasta se simţea rău, a luat doză dublă de medicamente, în speranţa că se va simţi mai bine. Rezultatul a fost însă exact pe dos: nu numai că nu s-a vindecat mai repede, dar pentru că s-a simţit şi mai rău duminică a ajuns la UPU, unde a primit îngrijiri medicale pentru ingestie de medicamente şi s-a ales cu o trimitere la psihiatrie. Cazul tinerei de 18 ani a fost însă unul fericit, pentru că foarte multe persoane ajung la Urgenţă din cauza dozajului greşit al medicamentelor .

Paracetamolul, în topul pastilelor care pot da intoxicaţii medicamentoase

Paracetamolul este unul dintre medicamentele care dau cel mai des intoxicaţii medicamentoase

Paracetamol, unul dintre cele mai utilizate medicamente din întreaga lume utilizate pentru efectul său antipiretic (scade febra) şi antialgic (împotriva durerii), este şi medicamentul responsabil care mai frecvent de intoxicaţii cu medicamente. Datorită acţiunii sale, paracetamolul este utilizat în foarte multe afecţiuni, de la răceli, gripe, dureri de cap, de dinţi şi până la dureri musculare. În multe ţări, medicamentul este în prima linie când vine vorba de tratamentul durerii.  Medicamente precum Panadol, Coldrex, Fervex, Eferalgan, Parasinus, Modafen sau Theraflu conţin paracetamol. Doza maximă admisă de Paracetamol este 1 gram într-o singură priză, respectiv 2 tablete de 500 mg o dată, cu posibilitatea de a repeta de până la 4 ori pe zi doza. Rezultă de aici că doza maximă admisă de Paracetamol într-o zi este de 4 grame, respectiv 8 tablete de 500 mg în cazul unui adult cu o greutate medie de 65 de kg şi fără boli semnificative. Pentru persoanele cu un indice de masă corporală scăzut, copii peste 12 ani sau bătrâni şi în general pentru persoane cu o greutate scăzută, doza maximă admisă este de 2 grame pe zi adica 4 comprimate de 500 mg! În cazul afecţiunilor hepatices au renale, doza de paracetamol care poate fi administrată unei persoane este minimă, datorită incapacităţii organismului de a metaboliza această substanţă. De obicei, supradozele de paracetamol sunt accidentale. Asta pentru că oamenii ştiu că pot lua maxim 4-8 comprimate de Paracetamol pe zi, dar pentru că paracetamolul se vinde sub mai multe denumiri comerciale, nu de puţine ori ajung la spital cu intoxicaţii cauzate de acest medicament. Cum se ajunge în această situaţie? Foarte simplu! Dacă se iau de exemplu 4 comprimate de paracetamol de 500 mg pe zi şi în plus alte preparate pentru răceală şi gripă sau antialgice care conţin aceeaşi substanţă activă, riscul de supradoză de paracetamol este foarte mare.

Citiţi întotdeuna prospectul medicamentelor şi respectaţi dozele

O idee bună pentru a evita situaţiile de supradozaj este să citiţi întotdeauna prospectul unui medicament pe care nu l-aţi mai utilizat în trecut şi pe care nu-l cunoaşteţi. De cele mai multe ori, substanţa activă este scrisă chiar pe ambalaj, sub denumirea comercială. De asemenea, trebuie verificată doza de substanţă activeă din fiecare preparat, şi pentru că unele medicamente conţin mai mult de 500 mg de Paracetamol. De exemplu un plic de Coldrex Max conţine 1000 de mg de Paracetamol, echivalentul a 2 comprimate de paracetamol într-un singur plic. Efecte adverse pot apărea chiar din momentul în care se administrează doza maximă posibilă pentru 24 de ore într-o perioadă mai scurtă de timp. În momentul în care aţi depăşit doza maximă admisă de Paracetamol pot apărea simtome generale, de la greaţă, vărsături, dureri abdominale sau ameţeală. Hipoglicemia poate cauza transpiraţii reci, tremur, palpitaţii, dureri de cap. Într-o a doua fază pot apărea dureri în piept, (sub coastele din partea dreapta) precum şi dovezi ale insuficienţei hepatice: icter, modificarea timpilor coagularii si cresterea transaminazelor (AST, ALT). Într-o a treia fază, respectiv în 3-5 zile de la evenimentul iniţial, la cei cu o afecţiune hepatică preexistentă poate progresa către hepatită fulminantă, aceasta din urmă cauzând tulburări severe de coagulare, encefalopatie, sindrom hepatorenal. Hepatita fulminantă are o rată a mortalităţii de până la 70%.

Tratamentul supradozei cu paracetamol se face doar în spital

Tratamentul în cazul supradozei accidentale sau în scop suicidal cu Paracetamol se face în spital. În cazul supradozei suicidale cu Paracetamol descoperită în timp util, tratamentul iniţial constă în spălături gastrice şi administrarea antidotului. În cazul supradozei accidentale, de obicei cantitatea de substanţă a fost luată într-un interval de timp mai lung şi medicamentele s-ar putea să fie deja absorbite de organism, motiv pentru care principalul tratament al intoxicaţiei este administrarea unui antidot al paracetamolului. De aceea, pentru a evita supradozajul de paracetamol, lăsaţi întotdeuna medicamentul să îşi facă efectul înainte de a lua un alt comprimat. Verificaţi întotdeauna compoziţia preparatelor pentru răceală şi gripă sau pentru durere pentru a evita riscul supradozei accidentale de Paracetamol. Dacă totuşi aţi depăşit doza, în momentul în care v-aţi dat seama, prezentaţi-vă la spital. Supradoza de paracetamol netratată poate duce la insuficienţă hepatică şi la deces. (Dana LEPĂDATU)      


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.