Atenţie! Refuzul vaccinării ar putea duce la adevărate epidemii în viitor
Romania se confruntă cu o scădere accentuată a ratei vaccinării, un femomen foarte periculos, care ar putea da naştere pe viitor unor adevărate epidemii. „Din 2005, acoperirea vaccinală a populaţiei a început să scadă, în 2015 înregistrandu-se cea mai mică rată de vaccinare. Rata de vaccinare a scăzut atunci sub 85%, un lucru extrem de grav”, a atras atenţia medicul epidemiolog al Spitalului Judeţean, Diana Stoica, în cadrul unei conferinţe pro-vaccinare susţinută zilele trecute la Focşani. Vaccinurile reprezintă una din cele mai importante realizări ale ştiinţei medicale. Anual, vaccinarea previne peste trei milioane de decese, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Prin vaccin s-a eradicat la nivel mondial variola. Şi tot cu ajutorul vaccinului se previne apariţia a numeroase epidemii. Nu mai departe de secolul trecut, variola a ucis între 300 şi 500 de milioane de oameni. Vaccinul a eliminat această boală 100%. Rujeola, cunoscută în popor drept pojar, este o boală extrem de contagioasă, care în forme grave poate provoca orbire, infecţii respiratorii şi encefalită. Chiar dacă există vaccin de prevenţie, boala încă mai apare în Africa şi Asia. Mai nou, a pătruns şi în Europa datorită migraţiei din acele zone. De exemplu, în cazul ultimei epidemii de rujeolă din Romania care a produs printre altele şi trei decese la copii de pană un an, tulpina virusului care a cauzat îmbolnăvirea nu este locală, ci a ajuns la noi pe diverse filiere din ţări precum Italia sau Germania. Unde a ajuns cel mai probabil odată cu migraţia masivă a populaţiilor arabe şi africane a căror schemă de imunizare nu se cunoaşte cu exactitate. A lăsa copilul neimunizat înseamnă a-ţi expune copilul şi familia riscului de îmbolnăvire.
Romania, primat negativ pentru TBC, rubeolă şi hepatita B
În ultimii ani, mişcarea antivaccin a luat amploare şi în România, deşi ţara noastră ocupă primele locuri în Europa la numărul de cazuri de tuberculoză, rubeolă şi hepatita B. Rata vaccinării la copii a scăzut, drastic, cu 20 de procente sub nivelul de siguranţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Deşi există imunizare împotriva tuberculozei, care împiedică apariţia maladiei într-o formă severă la sugari şi copii, copiii neimunizaţi la naştere pot face forme foarte severe ale bolii. Şi tusea convulsivă poate fi prevenită prin intermediul vaccinurilor. Rubeola, o altă maladie contagioasă, afectează în lume anual circa 120.000 de copii, dar şi în acest caz, imunizarea ajută. Poliomielita, boala pentru care nu există tratament dacă infectează pe cineva, duce la infirmitate şi chiar moarte. Poate fi ţinută sub control tot prin vaccin. In Romania boala este eradicată, însă astăzi vedem persoanele sechelare de această boală. Pericolul însă nu a trecut. Ţări precum Nigeria, Pakistan sau Afganistan încă au probleme serioase din cauza acestui virus. Iar în contextul migraţiei şi a ratei scăzute de imunizare împotriva acestei boli, poliomielita ar putea oricand reapărea şi la noi în ţară. Oreionul netratat provoacă surditate sau encefalită, însă vaccinul împotriva acestei boli previne apariţia ei.
Contestatarii vaccinurilor invocă efectele secundare
Mulţi dintre cei care refuză vaccinarea în Vrancea sunt persoane cu studii medii şi superioare, deci oameni instruiţi
Deşi eficienţa vaccinului a fost dovedită prin însăşi eradicarea unor boli mortale, în ultimele decenii, la nivel mondial, a apărut o adevărată controversă legată de folosirea acestor produse. Cei care refuza vaccinul susţin că refuzul se datorează efectelor adverse pe care vaccinul îl poate avea. Statisticile oficiale arată însă că nu există motive de îngrijorare în acest sens. În România, incidenţa reacţiilor adverse postimunizare este extrem de scăzută, sub unu la un milion de doze de vaccin administrate, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică. Medicii atrag mereu atenţia că toate medicamentele au reacţii adverse, prin urmare şi vaccinurile. Insă de aici şi până la a exagera reacţiile adverse vaccinului şi a face din excepţie o regulă, în condiţiile în care beneficiile vaccinării sunt imense în comparaţie cu reacţiile, e cale lungă. Nemaivorbind de faptul că cei care astăzi se opun vaccinării sunt persoane care la randul lor au fost vaccinate în urmă cu cateva zeci de ani şi astfel s-au imunizat împotriva unor boli care în alte condiţii le-ar fi putut fi fatale. Vaccinurile, spre deosebire de multe alte medicamente, au efecte adverse foarte foarte rare, chiar mai rare decât aspirina sau paracetamolul, de exemplu.
Sub 85% din populaţie vaccinată, un adevărat pericol
Potenţialul unei epidemii, mai ales în randul copiilor este foarte mare atunci cand rata de vaccinare scade sub 85%. Un copil nevaccinat pune în pericol anumite categorii de persoane, mai ales copiii sub un an. Pentru că schema de vaccinare completă se încheie după un an, iar un copil de cinci luni, de şase luni, este vulnerabil în faţa unor boli precum tusea convulsivă, difteria sau poliomielita, deoarece nu este vaccinat. Şi de aici se ridică o altă întrebare: Au dreptul copiii nevaccinaţi să-i îmbolnăvească pe ceilalţi? Pentru că mai devreme sau mai tarziu aceşti copii nevaccinaţi vor merge la şcoală, vor trebui să se integreze într-o comunitate unde i-ar putea pune în pericol, chiar şi fără voia lor, pe ceilalţi. Astfel că, decizia de a ne vaccina nu ne priveşte doar pe noi, atat timp cat această decizie îi afectează pe toţi cei din comunitatea în care trăim. Pentru că viruşii nu se spală doar cu săpun. Desigur, igiena mainilor este importantă în orice situaţia, dar bolile infecţioase nu pot fi prevenite doar printr-o igienă adecvată, pentru că mulţi viruşi nu se transmit prin atingere, ci pe calea aerului. Medicii atrag atenţia că singura modalitate prin care bolile infecţioase au fost şi sunt ţinute sub control este vaccinarea.
Părinţii care refuză vaccinarea au studii medii şi superioare
România este ţara care înregistrează cea mai ridicată mortalitate infantilă din Europa: 11 decese la 1.000 de nou-născuţi, dublu faţă de media europeană, potrivit UNICEF. Printre cauzele deceselor se numără şi bolile infecţioase. La fel de grav este că un sfert din părinţi nu cunosc de ce este importantă vaccinarea, pentru că nu au primit informaţii de la autorităţi. Insă şi mai grav este că, potrivit statisticilor, cei mai mulţi dintre părinţii vranceni care refuză vaccinarea sunt oameni cu studii superioare şi medii, jurişti, preoţi, chiar şi medici. Inclusiv reprezentanţii DSP Vrancea au atras atenţia că refuzul medicilor de a se vaccina antigripal, de exemplu, constituie un exemplu negativ pentru întreaga populaţie. Aceştia sunt urmaţi de persoanele cu probleme sociale şi de persoanele de etnie romă. Deşi în Vrancea nu s-a înregistrat nici un caz de rujeolă, reprezentanţii DSP spun că judeţul este „vulnerabil” în faţa acestei boli, deoarece numărul părinţilor care îşi vaccinează copiii este în continuă scădere. De altfel, romania este codaşă cand vine vorba de „consumul” vaccinurilor, piaţa vaccinurilor fiind la noi una din cele mai mici din Europa. De exemplu, în 2014, procentul vaccinurilor a fost de numai 1% din totalul vanzărilor de medicamente. Un alt motiv al ratei de vaccinare scăzute îl reprezintă în România şi aprovizionarea cu vaccinuri, care se face uneori cu mare greutate. Nu de puţine ori medicii au reclamat lipsa acestor produse medicale din spitale sau DSP-uri. In acest context, Ministerul Sănătăţii pregăteşte o lege a văccinării, care prevede inclusiv sancţiuni pentru cei care refuză vaccinarea copiilor.(Dana LEPĂDATU)