Social

Dosarul Electronic de Sănătate al pacientului devine obligatoriu

Dana Lepădatu
10 nov 2016 1646 vizualizări
Dosarul Electronic de Sănătate devine obligatoriu de săptămana viitoare u acesta va conţine date precum grupa de sange, rh-ul, alergiile, bolile cronice, intervenţiile chirurgicale, tratamente curente sau internările recente u orice medic poate accesa acest dosar, de oriunde u există însă şi o parte confidenţială a dosarului care poate fi accesată doar cu acordul pacientului

Dosarul Electronic de Sănătate (DES) al pacientului, componentă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate, devine obligatoriu de săptămana viitoare. Concret, dosarul electronic conţine informaţii despre pacient, grupa de sânge, alergii, boli pe care le-a suferit de-a lungul timpului. Medicii specialişti spun că astfel de informaţii sunt foarte utile pentru că medicul să poată pune un diagnostic corect unui pacient care ajunge de exemplu la Urgenţe. Multe erori medicale ar putea fi evitate doar cu simplu acces al medicilor la istoricul medical al pacientului. Motiv pentru care în Dosarul Electronic de Sănătate apar informaţii precum grupa de sange, rh-ul, alergiile, bolile cronice, intervenţiile chirurgicale, tratamente curente sau internările recente. Informaţiile din dosarul de sănătate al pacientului sunt organizate şi structurate pe module: „sumar de urgenţă” ce va fi accesat de Ambulanţă, SMURD şi UPU, „istoricul medical”, „antecedente declarate de pacient”, „documente medicale” şi „date personale”. Modulul „Sumar de urgenţă” este accesibil tuturor medicilor în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientului. Modulele "Istoric medical", "Antecedente declarate de pacient" , "Documente medicale" şi "Date personale", accesibile medicilor numai cu acordul pacienţilor. În situaţia în care un pacient are nevoie de servicii medicale de urgenţă, informaţiile din „Sumarul de urgenţă” sunt foarte importante pentru medicul care trebuie să ia rapid cea mai bună decizie medicală pentru a salva viaţa pacientului.

Pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul

De doi ani se lucrează la dosarul electronic, însă pană acum doar şase milioane de romani au un asemenea fişier informatizat. Medicii de familie sunt cei care ar trebui să introducă datele din trecutul pacientului, dar acest lucru presupune printre altele timp suplimentar alocat de medicii de familie, care şi aşa se plang de birocratizarea actului medical. „Teoretic este o chestie foarte bună. Dar în acest dosar trebuie băgate date, iar responsabilitatea principală cade în sarcina medicului de familie. Toţi medicii pe la care trece au obligaţia de a scrie în acest dosar electronic, dar medicul de familie este cel care îl iniţiază şi tot el trebuie să completeze istoricul pacientului. Date care trebuie introduse manual. Pentru toate aceste lucruri, care presupun o muncă nu indiferentă, pentru care şi aşa nu avem timp, şi pentru care nimeni nu ne plăteşte. În ultimă instanţă o să o facem că nu avem încotro. Ca să nu mai vorbim că acest sistem funcţionează tot în baza cardului de sănătate, iar cardul de sănătate ştim cu toţii cum funcţionează”, ne-a declarat dr. Alexandru Ghenadi, medic de familie şi secretar al Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea.  

Dosarul poate fi accesat oricand, de orice medic

Orice medic ar trebui să poată accesa dosarul din orice spital public sau privat din Romania, prin intermediul cardului de sănătate pe care îl deţine pacientul. Acesta va completa la randul său în dosarul electronic consultaţiile şi tratamentele prescrise, astfel încat dosarul să conţină  informaţii medicale despre pacient, adunate la nivel naţional de la toţi furnizorii de servicii medicale cu care pacientul a intrat în contact. Iniţializarea dosarului electronic de sănătate se realizează, la cererea pacientului, de către orice medic care deţine o semnătură electronică calificată. La iniţializarea unui dosar, se va încărca din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) istoricul medical al pacientului. Unicul proprietar al datelor conţinute în DES este pacientul. El este singurul care poate accesa acest dosar de oriunde, ori de câte ori doreşte, cu ajutorul unor parole pe care medicul care constituie DES i le va înmâna. Pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru. Deşi medicii recunosc că un astfel de instrument îi ajută în stabilirea unui diagnostic corect, există unele rezerve privind faptul că date considerate confidenţiale, privind starea de sănătate a pacientului, vor fi disponibile online. CNAS dă însă asigurări că sistemul este sigur. „Sistemul DES este un serviciu public furnizat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru toţi pacienţii care au obligaţia să se asigure în sistemul de asigurări sociale de sănătate, şi pentru toţi furnizorii de servicii medicale – pentru toate tipurile de asistenţă medicală, aflaţi sau nu într-o relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate”, potrivit CNAS. Dosarul Electronic de sănătate este disponibil la adresa http://www.des-cnas.ro/pub. (Dana LEPADATU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.