Social

A început vaccinarea antigripală

Ziarul de Vrancea
25 oct 2016 955 vizualizări
Primele doze de vaccin antigripal au ajuns deja la DSP şi au fost distribuite medicilor de familie u reprezentanţii DSP atrag atenţia că refuzul personalului medical de a se vaccina dă un exemplu negativ pacienţilor u anul trecut, peste o sută de români au murit din cauza unor complicaţii date de gripă

6.700 de doze de vaccin antigripal au ajuns la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea încă de săptămana trecută şi multe dintre ele au ajuns deja în cabinetele medicilor de familie din judeţ. Unii dintre aceştia au început deja vaccinarea, primele raportări ajungand deja în aceste zile la DSP Vrancea. Din prima tranşă de vaccin ajunsă la DSP, 70 de doze sunt destinate personalului MAI, alte 30 doze pentru SRI, iar 350 de doze vor fi folosite pentru imunizarea personalului MApN. Anul trecut DSP Vrancea a primit 14.000 de doze de vaccin antigripal, din care au rămas nefolosite în teritoriu doar 30 de doze de vaccin. Pentru acest an DSP Vrancea a solicitat Ministerului 50.000 de doze. Prima tranşă, de 6.800 de doze a ajuns deja la DSP, urmand ca la începutul lunii noiembrie să ajungă alte 3.800 de doze de vaccin, iar DSP Vrancea a cerut pentru suplimentare alte 4.000 de doze de vaccin. Dozele de vaccin vor fi administrate gratuit persoanelor cu risc, adică bătrânilor şi celor cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiace, femeilor însărcinate, personalului medical şi de asistenţă socială şi persoanelor instituţionalizate şi a celor cu handicap. De asemenea, vaccinul va fi administrat gratuit şi bătrânilor peste 65 de ani şi copiilor până în 2 ani, chiar dacă nu se află în evidenţă cu boli cronice.

Personalul medical de la Judeţean se teme de vaccin

Dacă în spitatele din judeţ personalul medical a înţeles necesitatea vaccinării, altfel stau lucrurile la Spitalul Judeţean, unde personalul sanitar nu prea doreşte să se vaccineze. „Faptul că personalul medical nu doreşte vaccinarea este un exemplu negativ pentru pacienţi”, ne-a declarat dr. Marina Maiorov din cadrul DSP Vrancea. Medicul a atras atenţia că inclusiv anul trecut au existat în randul personalului medical cazuri de gripă în formă destul de severă. Celelalte spitale din judeţ sunt mult mai receptive. „În spitalele din judeţ, cu excepţia celui Judeţean, se vaccinează tot personalul medical”, spune dr. Marina Maiorov. Necesitatea vaccinării, mai ales pentru cei care vin permanent în contact cu foarte multe persoane este impusă şi de modificările constatate în virusurile gripale, care de altfel determină ajustarea anuală a compoziţiei vaccinurilor pentru a include cele mai recente forme de virusuri de gripă.

De ce este bine să ne vaccinăm

Vaccinarea antigripală reduce nu numai disconfortul şi costurile medicale, ci şi cazurile de mortalitate în rândul vârstnicilor, iar productivitatea scăzută a activităţii, datorată simptomelor gripei, este mai puţin afectată. Antibioticele, precum penicilina, fiind create pentru a elimina bacteriile, nu pot ataca virusurile. De aceea, antibioticele nu au un rol în tratamentul gripei, dar sunt folosite pentru a trata anumite complicaţii la care a condus gripa. Medicamentele antivirale contribuie, împreună cu vaccinul antigripal, la tratamentul şi prevenirea gripei, dar nu pot substitui efectul vaccinului. Când sunt administrate înaintea infecţiei sau în fazele incipiente ale bolii, antiviralele pot preveni infectarea sau reduce durate simptomelor la 1-2 zile. Vaccinarea rămâne însă principala măsură pentru prevenirea gripei şi reduce impactul epidemiilor. Eficienţa unui vaccin depinde în mare măsură de vârsta şi imunitatea pacientului, dar şi de gradul de similaritate dintre dintre virusurile din vaccinuri şi cele aflate în circulaţie. Şi cum farmaciile vând mai multe tipuri de vaccin atigripal în această perioadă, cel mai bine este să vă informaţi la medicul de familie înainte de a cumpăra un vaccin antigripal.

Sezonul de vaccinare antigripală a început cu stângul în ţară

Vaccinarea antigripală rămâne principala măsură pentru prevenirea gripei şi reduce impactul epidemiilor

 

În ţară, sezonul de vaccinare antigripală a început în acest an cu stangul. Dacă în capitală medicii se confruntă cu refuzul pacienţilor de a se vaccina, deşi dozele solicitatea sunt deja în cabinetele medicilor de familie, la nivel naţional medicii declară că dozele de vaccin sunt insuficiente. Ministerul Sănătăţii a distribuit săptămana trecută, prin intermediul DSP-urilor 350.000 de doze de vaccin antigripal, la nivelul întregii ţări. Având în vedere numărul mare de persoane, aflate în categoriile de risc, adică vârstnici, copii şi bolnavi cronic, cadrele medicale se tem că serul va fi insuficient. Mai mult, unii dintre ei deja afirmă că au rămas fără doze. Epidemiologii anunţă însă că în acest sezon, gripa va debuta mai devreme. Potrivit datelor INSP, numai în ultima săptămână de raportări, s-au înregistrat aproape 85.000 de infecţii respiratorii, cu peste 8% mai mult decât în aceeaşi săptămână a anului trecut. În prima săptămână din octombrie însă, numărul era cu 40% mai mare decât în aceeaşi perioadă a lui 2015. Pană acum, din fericire nu a fost confirmat niciun caz de gripă, dar MS recomandă românilor să se vaccineze. Anul trecut peste o sută de români au murit din cauza unor complicaţii date de gripă. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.