Social

Sexul rămane principala cale de transmitere a virusului HIV

Dana Lepădatu
14 oct 2016 1182 vizualizări
UNOPA trage un semnal de alarmă asupra numărului tot mai mare de persoane infectate cu virusul HIV în Vrancea u în numai patru ani, numărul persoanelor infectate cu HIV a crescut cu circa 20 %

Numărul persoanelor seropozitive din Vrancea a crescut în ultimii ani, este semnalul de alarmă tras de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi de reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Focşani. O conferinţă pe această temă la care au luat parte şi reprezentanţii altor instituţii cu responsabilităţi în domeniul prevenirii infecţiei cu HIV, a fost organizată, joi, la Focşani. Dacă în 2011 în Vrancea erau înregistrate 155 de persoane seropozitive, la 30 iunie 2016 numărul acestora a ajuns la nu mai puţin de 182 de persoane diagnosticate cu HIV, din care 158 în tratament ARV. “Se vede clar că în ultimii ani tendinţa la nivel naţional este una de creştere a numărului de persoane diagnosticate cu HIV. Din păcate, judeţul Vrancea se înscrie şi el în tendinţa aceasta, vedem o creştere constantă a numărului de pacienţi diagnosticaţi în ultimii ani. Educaţia pentru sănătate la toate varstele este imperios necesară”, a declarat Iulian Petre, director executiv al UNOPA, prezent joi la Focşani.

Pentru fiecare persoană cunoscută, există alţi 10 seropozitivi nedepistaţi



Directorul UNOPA, Iulian Petre, a atras atenţia că pentru fiecare persoană diagnosticată cu HIV, statistica spune că există alte 10 persoane nedepistate. În condiţiile în care singura modalitate de a depista infecţia cu HIV este testarea persoanei respective, iar testele HIV nu mai sunt obligatorii nici măcar pe foaia medicală pentru şcoala de şoferi de exemplu, depistarea acestor persoane se face din ce în ce mai greu. Spre deosebire de multe alte boli, specialiştii spun că persoanele seropozitive se confruntă cu un risc ridicat de marginalizare. Este unul dintre motivele pentru care mulţi pacienţi, chiar dacă se ştiu bolnavi, evită să fie luaţi în evidenţă şi să îşi ceară drepturile de care ar trebui să beneficieze. Motivul este unul foarte simplu: nu vor să afle persoanele din jur despre boala lor şi uneori nu spun nici măcar familiei de acest lucru. De aici, şi riscul la care se expun şi îi expun pe cei din jur.

Nevoia de informare este mare

Lipsa de informare asupra a ceea ce înseamnă acestă boală duce la crearea de prejudecăţi privind persoanele infectate cu virusul HIV, şi de aici tendinţa de marginalizare din partea societăţii. În şcoli, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar (IŞJ) Vrancea, programe de educaţie pentru sănătate sunt incluse printre materiile opţionale şi rămane la latitudinea profesorilor, a asociaţiilor de părinţi şi elevi dacă aceste ore vor fi incluse în planul de studiu din anul respectiv. Deşi în cadrul unor campanii, şcolile primesc pliante de informare de la DSP, aceste informaţii nu sunt întotdeuna de ajuns, mai ales atunci cand tinerii sunt bombardaţi pe internet de tot felul de informaţii şi nu întotdeuna ştiu să discearnă şi să aleagă informaţiile corecte. De aceea, în cadrul conferinţei s-a vorbit şi despre utilitatea informaţiei care să treacă dincolo de barierele informaţiei teoretice. “Acestor tineri trebuie să li te adresezi pe limba lor, iar informaţia să fie diseminată de persoane cu care aceştia să empatizeze”, a spus reprezentantul primăriei, Dan Cazaciuc. Acesta a dat exemplu unei conferinţe organizate de CL Focşani Vrancea, pe tema drogurilor, în care speaker a fost un blogger foarte cunoscut, fost dependent de droguri. “Sala a fost plină de oameni, iar la 23.30 nu îi puteau da afară să închidă sala. Mai aveau încă întrebări”, a spus Cazaciuc, pentru care acesta a fost un exemplu de succes.
 
Sexul, principala cale de transmitere a virusului HIV

Din evidenţele Compartimentului de Evaluare şi Monitorizare a Infecţiei HIV/SIDA în Romania rezultă că la 31 decembrie 2015, în Romania erau în viaţă 13.766 persoane infectate cu HIV, din care 10.551 erau pacienţi în tratament antiretroviral.

Ca şi comparaţie, la finele anului 2011, erau înregistraţi un număr de 10.903 pacienţi la nivel naţional, din care 7.536 în tratament. Numai în anul 2015 au fost diagnosticate un număr de 698 de cazuri de infecţie cu HIV. Căile de transmitere ale virusului la noii infectaţi la nivel naţional în 2015 au fost calea heterosexuală în cazul a 57,4% dintre pacienţi, consumul de droguri injectabile pentru 20% dintre noii infectaţi, bărbaţii care fac sex cu alţi bărbaţi pentru 16% şi calea materno-fetală pentru 2,3% dintre persoanele infectate. În condiţiile în care sexul rămane principala cale de transmitere a virusului şi în lipsa unei educaţii adecvate încă de la varste foarte mici, Romania tinde să se confrunte cu o explozie a numărului de persoane infectate cu virusul HIV în următorii ani. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.