Social

Ministerul Sănătăţii a impus norme tehnice noi privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale

Dana Lepădatu
13 sep 2016 5526 vizualizări
Prin acest ordin, infecţiile nosocomiale se redefinesc şi devin “infecţii asociate îngrijirilor medicale”

Ministerul Sănătăţii (MS) a impus norme tehnice noi privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale, printr-un ordin de ministru. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, “Ordinul ministrului Sănătăţii (OMS) 961/2016, aprobat şi publicat în Monitorul Oficial, reprezintă primul act normativ din pachetul legislativ privind controlul infecţiilor nosocomiale. Conform recomandărilor Comisiei Europene, termenul de infecţii nosocomiale se redefineşte şi devine “infecţii asociate îngrijirilor medicale”. Potrivit MS, actul normativ cuprinde: normele tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale, tehnica de lucru şi de interpretare pentru testele care evaluează eficienţa curăţeniei şi a dezinfecţiei, procedura recomandată pentru igiena şi dezinfecţia mâinilor personalului din spitale, metodele de aplicare a dezinfectanţilor chimici în funcţie de suportul care urmează a fi tratat, metodele de evaluare a derulării şi eficienţei procesului de sterilizare. De asemenea, în afara normelor tehnice ce vor trebui aplicate în unităţile sanitare, ordinul MS stipulează că, la achiziţia de produse de curăţenie şi dezinfecţie, toate spitalele sunt obligate să solicite avizul Comisiei Naţionale de Produse Biocide şi rezultatele testelor de eficacitate în baza cărora a fost emis avizul pentru produsul respectiv. “În ceea ce priveşte testele de autocontrol din unităţile sanitare, acestea vor fi efectuate cu o frecvenţă care trebuie să ţină cont de zonele de risc din spital, circulaţia germenilor în unitate şi rezultatele screening-ului la pacienţi. Cu alte cuvinte, există o frecvenţă fixă a acestor teste prevăzută în planul anual de combatere şi prevenire a infecţiilor asociate îngrijirilor medicale, dar se introduce şi obligativitatea de a derula teste de autocontrol ori de câte ori o impune situaţia epidemiologic”, se arată în comunicatul MS. Totodată, în perioada imediat următoare, vor fi adoptate şi celelalte acte normative cu impact direct asupra prevenirii şi controlului infecţiilor asociate îngrijirilor medicale. Ministerul Sănătăţii subliniază faptul că respectarea regulilor de igienă a mâinilor de către personalul medical şi de către pacienţi este o parte esenţială a oricărui demers de prevenire a infecţiilor din spitale. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.