Social

URGENT! Se caută sange grupa 0 negativ

Dana Lepădatu
13 sep 2016 2185 vizualizări
Numărul donatorilor creşte doar în zile de sărbătoare, aşa cum s-a întamplat pe 8 septembrie, de Sfanta Marie

Zilele acestea, Centrul de Sange se confruntă cu o acută criză de sange pe grupa 0 negativ şi pozitiv, motiv pentru care face un apel către donatorii de sange să vină să doneze. “Apelăm şi pe această cale şi sper să avem sprijinul celor din Armată, Jandarmerie, Poliţie. Ei au venit de fiecare dată în grupuri să doneze sange şi sperăm să avem concursul lor şi de această dată”, ne-a declarat Georgiana Marin, purtătoarea de cuvant a CTS Vrancea. Media zilnică este 20 de donatori de sange, un număr mult prea mic pentru a putea sigura necesarul de sange, mai ales că din spital vin permanent solicitări de sange. Solicitări vin uneori şi din spitalele din împrejurimi iar CTS încearcă să dea curs şi acestora, cu atat mai mult cu cat, atunci cand se găseşte în dificultate, şi CTS Vrancea apelează la Centrele din jur. Numărul donatorilor creşte doar în zile de sărbătoare, aşa cum s-a întamplat şi pe 8 septembrie, de Sfanta Marie. Centrul de Transfuzie are în vedere în perioada următoare, tocmai pentru a putea suplimenta stocurile de sange, o deplasare la Adjud pentru recoltare de sange. “Ne mai trebuie un aparat cu care să plecam pe teren astfel încat să fie asigurată şi continuitatea la CTS”, ne-a declarat purtătorul de cuvant al CTS.

Tu de ce n-ai salva o viaţă?

Recoltarea de sânge se face dimineaţa, după un mic dejun uşor (ceai, cafea, biscuiţi) fără grăsimi. Potenţialii donatori sunt aşteptaţi zilnic, între orele 08.30-12.00, la sediul CTS Vrancea. Donatorii permanenţi trebuie să ştie că pot dona sânge la fiecare două luni, în cazul bărbaţilor, respectiv la fiecare trei luni, în cazul femeilor. Donarea de sânge nu reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii lor, toate instrumentele utilizate fiind sterile şi de unică folosinţă. Mai mult, medicii spun că donarea reprezintă un adevărat beneficiu pentru sănătate, fiind calea cea mai rapidă de regenerare a sângelui. Potenţialii donatori trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, să nu sufere de boli cardiace, pulmonare, respiratorii sau boli transmisibile. Sunt acceptate la donare femeile care au peste 55 de kilograme şi bărbaţii care au peste 65 de kilograme. În prezent, donatorii din Vrancea beneficiază, la fiecare donare de sânge, de un repaus de o zi plătit, decontarea transportului pentru ziua respectivă şi de 7 tichete de masă în valoare totală de 65,45 lei. Deasemenea, odată cu recoltarea de sânge, donatorul beneficiază şi de un set complet de analize gratuite. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.